Arama

Helak olan kavimler

Tarih boyunca pek çok topluluk dünya üzerinde yaşamış, sayılamayacak kadar çok kavim yeryüzünden gelip geçmiştir. Allah Teala'nın bize Kur'an-ı Kerim'de bildirdiğine göre bazı kavimler darlıkta bazıları ise refahta olmalarına rağmen helak edilmişlerdir. Allah Teala kavimlere doğru yolu gösteren peygamberler göndermiştir. Kimileri bu uyarıcıya uyarken kimileri de onunla alay etmiş, dalga geçmiştir. Allah Teala bu kavimleri ikaz etmiş, düzelmeyenleri ise helak etmiştir. İşte, Kur'an-ı Kerim'de geçen helak olmuş kavimler...

Nuh Kavmi

◾ Hz. Nuh'un (AS) peygamberliği sırasında insanlar çoğalmış ve doğru yoldan sapmışlardı. Hz. Nuh (AS) uzun yıllar boyunca kavmini doğru yola, Hakk'a (CC) davet etti. Ama başarılı olamadı.

◾ Kavminin artık Allah Teala'nın sözleriyle alay etmesi üzerine Hz. Nuh (AS) Allah Teala'dan kavmini helak etmesini istedi. Bunun üzerine Allah Teala kendisine bir gemi yapması ve müminlerin dışında tüm canlılardan bir çifti gemiye almasını emretti. Bunun ardından büyük tufan gerçekleşti ve Nuh kavmi helak oldu.

NUH TUFANI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

  • 5
  • 12
Ad Kavmi
Ad Kavmi

Âd Kavmi

"Anılan Âd kavmi, yeryüzünde haksız yere büyüklük tasladılar ve "Bizden daha güçlü kim var?" dediler. Onları yaratan Allah'ın kendilerinden daha güçlü olduğunu düşünmezler miydi? Onlar, âyetlerimizi de inatla inkâr ediyorlardı. Sonunda dünya hayatında onlara alçaltıcı cezayı tattırmak için o kara günlerde üzerlerine dondurucu bir rüzgâr gönderdik. Âhiret azabı ise daha da alçaltıcı olacak, onlara yardım da edilmeyecektir."

Fussilet Suresi 15-16. Ayetler

Fussilet Suresi 15-16. Ayetler Tefsiri

◾ "Haksız yere büyüklük tasladılar" diye çevirdiğimiz 15. âyetteki cümleyi Zemahşerî, "Aslında büyüklenmeye hakları olmadığı halde ülkelerinin halkına karşı büyüklük taslayıp tepeden baktılar" veya "Yönetici olma niteliklerini taşımadıkları halde haksızlıkla ülke yönetimini ellerine geçirip halk üzerinde hakimiyet kurdular" şeklinde açıklamıştır (III, 387). Râzî, bütün güzel özelliklerin "yaratılmışlara iyilik ve yaratıcıya saygı" şeklindeki iki temel ilkeye dayandığını hatırlatarak Âd kavminin haksız yere büyüklük taslamalarının birinci ilkeyi ihlâl, Allah'ın âyetlerini inatla inkâr etmelerinin de ikinci ilkeyi ihlâl anlamı taşıdığını belirtir (XXVII, 112). Kur'an, gerek Arap putperestlerinin gerekse eski kavimlerin ilâhî dinlere inanmamalarının temelinde aklî ve fikrî sebeplerden ziyade büyüklük taslama, mevki ve menfaat hırsı gibi duygusal sebeplerin yattığına sık sık vurgu yapar.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Ad Kavmi

◾ Günümüzde Yemen sınırları içinde kalan bir bölgede yaşayan Ad kavminin peygamberi Hz. Hud (AS) idi. Bu topluluk görkemli binalar inşa etmiş ve bollukta yaşamış bir kavimdi.

Küfürde ısrarcı olan bu kavme karşıl Hz. Hud (AS) öğütler verip mucizeler gösterse de Allah Teala'nın birliğine inanmamışlardı. Bunun üzerine şiddetli bir rüzgar ile helak oldular.

AD KAVMİNE GÖNDERİLEN PEYGAMBER "HZ. HUD"

Semud Kavmi

"Semûd kavmi, hak tanımazlığı yüzünden (peygamberini) yalanladı. En azılısı cüretle ileri atıldığında; Allah'ın elçisi onlara, "Allah'ın (mûcize olarak) verdiği deveye ve onun su hakkına dokunmayın" demişti. Fakat onlar ona inanmayıp deveyi kestiler. Bunun üzerine rableri, günahları sebebiyle onlara ardı arkası kesilmez felâketler göndererek hepsini helâk etti."

Şems Suresi 11-14. Ayetler

Şems Suresi 11-14. Ayetler Tefsiri

◾ Başka sûrelerde örnekleri görüldüğü gibi burada da geçmiş bir kavmin hikâyesinden konuyla ilgili bir kesit verilmiştir. 8-10. âyetlerde insanın hayır veya şer yollarından birini seçebileceği, bu imkâna sahip olarak yaratıldığı bildirildikten sonra nihaî kurtuluşun da yıkımın da bu seçime bağlı bulunduğu uyarısı yapılmıştı. İşte 11-15. âyetlerde bu seçimi yanlış yapanlardan bir örnek ve insanlara bir ibret olmak üzere geçmişten bir topluluğun, Semûd kavminin yanlış seçimi ve bu yüzden başlarına gelen büyük felâket hatırlatılmıştır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Semud Kavmi

Ad kavminin helak olmasının ardından Hicr bölgesinde yaşayan diğer topluluk Semud kavmi oldu. Semud kavmi dağları oyarak inşa ettikleri dayanıklı evlerle biliniyorlardı.

Hicr bölgesi neresi?

Kuzeybatı Arabistan'da kalan Hicr bölgesi kalıntılar sebebiyle günümüzde Medain Salih adı ile anılır.

◾ Şirke düşmelerinin ardından Semud kavmine Hz. Salih (AS), peygamber olarak gönderildi. Lakin tüm öğütlerine ve çağrılarına rağmen Semud kavmi Hz. Salih'i (AS) yalanladı. Kendileri için bir mucize olan dişi deveyi öldürmelerinin ardından helak edildiler.

HZ. SALİH HANGİ KAVME PEYGAMBER OLARAK GÖNDERİLMİŞTİ

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN