Hicret ne demek? Müslümanlar neden Mekke'den Medine'ye hicret etmiştir?
Hicret, Hz. Muhammed (s.a.v.) ve diğer Müslümanların, baskılardan kurtulmak için 622 yılında Mekke'den Medine'ye göç etmelerine verilen isimdir. Peygamberimiz neden hicret etti? Müslümanlar Mekke'den Medine'ye neden hicret etmiştir? Hz. Muhammed'in Medine'ye hicreti nasıl olmuştur? Hicret kaçış mıdır ya da bir göç müdür? İslam tarihinin en önemli hadiselerinden biri olan Hicret hakkında merak edilenleri derledik.
Giriş Tarihi: 07.11.2019
20:22
Güncelleme Tarihi: 20.08.2020
09:04
Allah Resulü, endişelenen Hz. Ebu Bekir'e: "Üzülme. Allah elbette bizimle beraberdir" diyerek onu teselli ve teskin etti. Müşrikler, bir çift güvercin ile bir örümceğin ördüğü ağa takılıp kaldılar. Böylece Allah Teâlâ , Resulünü ve O'nun sadık dostunu korumuş oldu.
Mağarada geçirilen üç günün ardından, develeri getiren kılavuz ve Hz. Ebu Bekir'in hizmetçisi Âmir bin Füheyre'nin de kafileye katılmasıyla yola çıkıldı ve sekiz gün süren yolculuk sonunda Medine'nin yakınlarındaki Kubâ Köyüne varıldı. Bu sırada takvimler 8 Rebiülevvel 622'yi gösteriyordu.
Kubâ'da kaldığı dört gün zarfında bir mescit inşa eden Hz. Muhammed, bir Cuma günü, Rânûna'da kıldıkları ilk Cuma namazından sonra Medine'yi şereflendirerek, şehrin adını Medinetü'l Münevvere'ye çevirdi.
HİCRİ TARİH, HZ. ÖMER DÖNEMİNDE BAŞLANGIÇ KABUL EDİLDİ
Peygamberimizin Mekke'den yola çıkarak Medine'ye hicret etmesiyle başlayan hicri tarih, Hz. Ömer devrinde kabul edilmişti.
O döneme kadar Arapların belli bir tarihi yoktu. Bazı önemli hadiseleri "Hz. İbrahim'in ateşe atılışı, Fil vakası " şeklinde tarihe başlangıç olarak gösteriyorlardı.
Hicri takvim, ayın hilâl şeklinde göründüğü ilk geceyi ayın başı olarak kabul eder. Hilâlin tekrar görünüşüne kadar geçen süre, bir ay; on iki ay da, bir yıl sayılır.
HİCRET'İN YAŞANDIĞI MUHARREM AYININ FAZİLETLERİ NELERDİR?
Hicri takvimde, yılbaşı Muharrem ayının birinci günüdür. Muharrem ayı, Zilkade, Zilhicce ve Receb ile beraber Kur'ân-ı Kerim'de kıymet verilen dört aydan biridir.
Muharrem kelimesi, Kur'ân-ı Kerim'de ay ismi olarak geçmemekle birlikte, saldırıya uğrama durumu hariç, savaşın haram olduğu dört aydan biridir ve bu aylara saygı gösterilmesi emredilmiştir.
Hadîs-i şeriflerde, Muharrem ayının faziletleri "Ayların efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cumadır" ve "Muharrem ayında bir gün oruç tutana, bugüne karşılık otuz gün oruç sevabı yazılır" buyurulmuştur.
MUHARREM AYINDA ORUÇ NASIL TUTULMALI?
Resul-i Ekrem, Muharrem ayını "Allah'ın ayı" olarak nitelendirmiş; Ramazan'dan sonraki en faziletli orucun, bu ayda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir.
Allah'ın Resulü, Muharrem'in sadece onunda değil; dokuz ya da on birinci günlerinde de oruç tutulmasını tavsiye etmiştir.
Hanefî ve Mâlikî mezheplerinde Muharrem'in dokuzuncu günü ile birlikte onuncu günü ya da onuncu günü ile on birinci günü oruç tutulması sünnet kabul edilmiştir. Şâfîîler ise, bu ayın dokuz ve onuncu günlerinde oruç tutmayı müstehap sayar.
Hanefî mezhebine göre, Muharrem'in sadece onuncu günü oruç tutulması, Yahudileri taklit etme anlamına gelebileceği için mekruhtur.
MUHACİR VE ENSAR NE DEMEK, KİMLERE DENİR?
Medîneliler, Mekke'den gelen kardeşlerini kucaklayarak karşılıyor, onlara cân u gönülden yardım ediyorlardı. Bu yüzden Mekkeli Müslümanlara "Muhâcir", Medîneli Müslümanlara ise, yardım edenler mânâsına "Ensâr" denildi.
Allâh Teâlâ buyurur:
"(İslâm dînine girme husûsunda) öne geçen ilk Muhâcirler ve Ensâr ile onlara ihsân ile tâbî olanlar var ya, işte Allâh onlardan râzı olmuştur; onlar da Allâh'tan râzı olmuşlardır. Allâh onlara, içinde ebedî kalacakları, zemininden ırmaklar akan cennetler hazırlamıştır. İşte bu, büyük kurtuluştur." (et-Tevbe, 100)