Arama

Hicret ne demek? Müslümanlar neden Mekke'den Medine'ye hicret etmiştir?

Hicret, Hz. Muhammed (s.a.v.) ve diğer Müslümanların, baskılardan kurtulmak için 622 yılında Mekke'den Medine'ye göç etmelerine verilen isimdir. Peygamberimiz neden hicret etti? Müslümanlar Mekke'den Medine'ye neden hicret etmiştir? Hz. Muhammed'in Medine'ye hicreti nasıl olmuştur? Hicret kaçış mıdır ya da bir göç müdür? İslam tarihinin en önemli hadiselerinden biri olan Hicret hakkında merak edilenleri derledik.

  • 9
  • 15
HİCRİ TARİH, HZ. ÖMER DÖNEMİNDE BAŞLANGIÇ KABUL EDİLDİ
HİCRİ TARİH, HZ. ÖMER DÖNEMİNDE BAŞLANGIÇ KABUL EDİLDİ

Peygamberimizin Mekke'den yola çıkarak Medine'ye hicret etmesiyle başlayan hicri tarih, Hz. Ömer devrinde kabul edilmişti.

O döneme kadar Arapların belli bir tarihi yoktu. Bazı önemli hadiseleri "Hz. İbrahim'in ateşe atılışı, Fil vakası" şeklinde tarihe başlangıç olarak gösteriyorlardı.

Hicri takvim, ayın hilâl şeklinde göründüğü ilk geceyi ayın başı olarak kabul eder. Hilâlin tekrar görünüşüne kadar geçen süre, bir ay; on iki ay da, bir yıl sayılır.

  • 10
  • 15
HİCRET'İN YAŞANDIĞI MUHARREM AYININ FAZİLETLERİ NELERDİR?
HİCRET’İN YAŞANDIĞI MUHARREM AYININ FAZİLETLERİ NELERDİR?

Hicri takvimde, yılbaşı Muharrem ayının birinci günüdür. Muharrem ayı, Zilkade, Zilhicce ve Receb ile beraber Kur'ân-ı Kerim'de kıymet verilen dört aydan biridir.

Muharrem kelimesi, Kur'ân-ı Kerim'de ay ismi olarak geçmemekle birlikte, saldırıya uğrama durumu hariç, savaşın haram olduğu dört aydan biridir ve bu aylara saygı gösterilmesi emredilmiştir.

Hadîs-i şeriflerde, Muharrem ayının faziletleri "Ayların efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cumadır" ve "Muharrem ayında bir gün oruç tutana, bugüne karşılık otuz gün oruç sevabı yazılır" buyurulmuştur.

  • 11
  • 15
MUHARREM AYINDA ORUÇ NASIL TUTULMALI?
MUHARREM AYINDA ORUÇ NASIL TUTULMALI?

Resul-i Ekrem, Muharrem ayını "Allah'ın ayı" olarak nitelendirmiş; Ramazan'dan sonraki en faziletli orucun, bu ayda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir.

Allah'ın Resulü, Muharrem'in sadece onunda değil; dokuz ya da on birinci günlerinde de oruç tutulmasını tavsiye etmiştir.

Hanefî ve Mâlikî mezheplerinde Muharrem'in dokuzuncu günü ile birlikte onuncu günü ya da onuncu günü ile on birinci günü oruç tutulması sünnet kabul edilmiştir. Şâfîîler ise, bu ayın dokuz ve onuncu günlerinde oruç tutmayı müstehap sayar.

Hanefî mezhebine göre, Muharrem'in sadece onuncu günü oruç tutulması, Yahudileri taklit etme anlamına gelebileceği için mekruhtur.

  • 12
  • 15
MUHACİR VE ENSAR NE DEMEK, KİMLERE DENİR?
MUHACİR VE ENSAR NE DEMEK, KİMLERE DENİR?

Medîneliler, Mekke'den gelen kardeşlerini kucaklayarak karşılıyor, onlara cân u gönülden yardım ediyorlardı. Bu yüzden Mekkeli Müslümanlara "Muhâcir", Medîneli Müslümanlara ise, yardım edenler mânâsına "Ensâr" denildi.

Allâh Teâlâ buyurur:

"(İslâm dînine girme husûsunda) öne geçen ilk Muhâcirler ve Ensâr ile onlara ihsân ile tâbî olanlar var ya, işte Allâh onlardan râzı olmuştur; onlar da Allâh'tan râzı olmuşlardır. Allâh onlara, içinde ebedî kalacakları, zemininden ırmaklar akan cennetler hazırlamıştır. İşte bu, büyük kurtuluştur." (et-Tevbe, 100)

  • 13
  • 15
HİCRET NİÇİN YAPILMIŞTIR?
HİCRET NİÇİN YAPILMIŞTIR?

Hicret, Hz. Peygamber'in döneminde farz idi. Onun farziyyeti kıyâmet gününe kadar bâkîdir. Mekke'nin fethi ile sona eren hicret ise, sâdece Resûlullâh devrine mahsustur.

Bir Müslümanın ezan, cemaat, oruç, namaz ve diğer İslâmî hükümleri yerine getiremediği bir yerde kalmaya devâm etmesi câiz değildir. Cenâb-ı Hakk'ın şu âyeti bu hususta delildir:

"Melekler, kendilerine zulmeden kişilerin canlarını aldıklarında, onlara, «Ne işte idiniz?» derler. Onlar da: «Biz yeryüzünde zayıf kimselerdik.» derler. Melekler: «Allâh'ın arzı geniş değil miydi, siz de orada hicret etseydiniz ya!» derler. İşte bunların varacakları yer cehennemdir. O ne kötü gidiş yeridir. Ancak gerçekten âciz ve zayıf olan, çâresiz kalan ve hicret etmeye yol bulamayan erkekler, kadınlar ve çocuklar müstesnâ." (Nisâ, 97-98)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN