Hırka-i Şerif ziyarete açıldı
Ramazan ayının ilk cumasında Hırka-i Şerif ziyarete açıldı. Fatih Hırka-i Şerif Camii'nde bulunan, Peygamber Efendimizin Veysel Karani'ye hediye ettiği Hırka-i Şerif'i ziyaret eden vatandaşlar gözyaşlarına hâkim olamadı.
Giriş Tarihi: 18.05.2018
13:40
Güncelleme Tarihi: 18.05.2018
13:44
Veysel Karanî Sıffîn'de Hz. Ali'nin saflarında şehid olunca hiç evlenmediği ve evlâdı da olmadığı için hırka-i şerif kardeşi Şehâbeddin el-Üveysî'ye intikal etmiştir. Daha sonra Üveys ailesinin, Irak ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ikamet ettiği dönemlerde burada sık sık meydana gelen çarpışmalar yüzünden huzuru kaçmış ve Zîver el-Üveysî zamanında kesin olarak bilinmeyen bir tarihte Kuşadası'na göç edip yerleşmiş, uzun müddet ziraatla meşgul olup aşiret halinde yaşamıştır.
Ellerinde Hz. Peygamber'in hırkasının bulunması sebebiyle aileye karşı daima saygı gösterilmiş ve Üveysîler o bölgede dinî bir önem kazanmıştır. Daha sonra I. Ahmed'in isteği üzerine aile İstanbul'a gelmiş ve reisleri olan Şükrullah el-Üveysî'nin Fatih civarındaki Yavuzselim'de kiraladığı evde İstanbul halkının hırka-i şerifi ziyaret etmesi sağlanmıştır.
Bu ziyaretlerin her yıl artması üzerine önce I. Abdülhamid Fatih semtinde tek odadan ibaret bir hırka-i şerif dairesi yaptırmış, ardından Sultan Abdülmecid bir cami (Hırka-i Şerif Camii) inşa ettirerek (1851) hırka-i şerif burada muhafaza edilmeye başlanmıştır.
Özellikle ramazan ayının ikinci yarısında vâlide sultan tarafından burada ziyarete açılan hırka-i şerif, Osmanlı devlet erkânının Topkapı'daki hırka-i saâdeti ziyaret ettikten sonra bu camiye gelerek hırka-i şerifi de ziyaret etmeleri geleneğini başlatmıştır.
HIRKA-İ ŞERİF CAMİİ
Hırka-i Şerif Camii ilk defa 18. yüzyılda Hz. Peygamber'in Veysel Karanî'ye (Üveys-el Karanî) emanet ettiği hırkanın (Hırka-i Şerif) muhafazası ve ziyareti için inşa edilmiştir. 1847 yılında harap olan cami Sultan Abdülmecit'in isteği üzerine dönemin Ebniye Müdürü Seyyid Abdülhalim Efendi tarafından 1848-1851 yılları arasında yenilenmiştir.