Arama

Hız ve haz çağında insan

Modern dönem her şeyin ulaşılabildiği ama her şeyden mahrum olduğumuz bir zaman dilimini ifade ediyor. Hazır paketler halinde yaşam süren insanlık, fikirlerini başkalarının düşünceleri üzerinden sağlıyor. Bu durum ortaya düşünceden, sanattan ve tüm güzel hasletlerden uzak bir yaşantı biçimi çıkardı. Dolayısıyla modern insan zamanla hız ve haz arasındaki bir döngü içerisinde sıkıştı.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

İnsanlar artık bir internet sitesinin gerçekleştirdiği ufak bir testten hangi partiyi desteklediklerini, hangi düşünceye yakın olduklarını ve neler sevdiklerini öğrenebiliyorlar.

Kimse düşünerek kendisini yormuyor. Yaşantısına en uygun olan düşünceyi satın alarak peşin ödenmiş bir refahın peşinden koşuyor.

(X) Kitle imha sanatı

Modern algı ortaya kendi dileklerini dile getiremeyen, gönlünden geçeni dahi bilmeyen nesiller çıkardı. Ayrıca bu husus düşüncenin ağır bir yük olmasından da kaynaklanmıyor.

Çünkü yetişen bu kuşaklar düşüncenin ne demek olduğunu bilmiyor, hakikatin hangi manalara tekabül ettiklerini yaşamıyor dolayısıyla da insanlık mefhumunun içsel sıcaklığından uzaklar.

(X) Biz'den Ben'e: Kişisel gelişim

◾ Arkaya doğru baktığımızda bu acı vaziyetin bir ur gibi tüm coğrafyalar üzerinde etkin olduğunu da müşahede edebiliyoruz. Düşünmek artık insanlık için ucuz bir eylem.

(X) İyilik mafyası

  • 10
  • 12

◾ Bir nesnenin yahut düşüncenin parasız olması fikri modern insanı kötü hissettiriyor. Çocukluğundan beri bir meta karşılığında fikir almaya alışkın bu insan, düşüncenin gerçek duvarlarını görünce ürküyor.

◾ Bir tefekkür meselesi edinememek Allah Teala'nın verdiği akıl nimetini tam manasıyla kullanamamak ve çoğunlukla bu nimetten uzak kalmak kimseyi korkutmuyor.

(X) Yıkıcı Batı kurucu Doğu

  • 11
  • 12

◾ Yüce Allah (CC) Kur'an-ı Kerim'de pek çok ayette insanoğlunu "Aklınızı kullanmıyor musunuz" sözleri ile ikaz eder. Çünkü akıl insan dışında başka bir canlıya verilmeyen bir nimettir.

◾ İnsanın eşrefi mahlukat olması çokça akılla ilişkilendirilir. İnsan kendisine bila bedel verilen akıl ile düşünür ve kulluk vecibesini kavrar.

(X) Gönül coğrafyamız

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN