Hücre-i Saadet nedir? Peygamberimizin kabri nerededir?
Peygamber Efendimiz Medine'deki Mescid-i Nebevi'yi inşa ettirirken, iki oda yaptırmış ve bu odalardan biri Hz. Ayşe'ye verilmişti. Hastalık sürecini Hz. Ayşe'nin odasında geçiren ve burada vefat eden Resul-i Ekrem, bulunduğu yere defnedildi ve bu oda Hücre-i Saadet olarak adlandırıldı. En yakın dostları olan Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer de onun yanına defnedilmiş; pek sevgili torunu Hz. Hasan, vasiyeti üzerine Hücre-i Saadet'e getirilmişti. Evliya Çelebi'nin aktardığı bir rivayete göre 12. yüzyılda Resulullah'ın cenazesi çalınmak istenmiş; Şam atabeyi Nureddin Mahmud Zengi buna engel olmuş ve bu tür girişimleri önlemek için kabrin etrafına kurşun döktürmüştü.
Giriş Tarihi: 20.04.2021
17:24
Güncelleme Tarihi: 20.04.2022
11:54
Sesli dinlemek için tıklayınız.
HEM EV HEM DE İDARE MERKEZİYDİ
Peygamber Efendimizin (sav) evi, aynı zamanda idari bir merkez olma özelliği göstermekteydi.
🔸 Mescid-i Nebevi'nin hemen yanında bulunması , Resul-i Ekrem'in (sav) peygamberlik, devlet başkanlığı, kumandanlık, kazâ gibi görevlerini kolaylaştırmayı sağlıyordu.
🔸 Peygamberimiz (sav) Hicret'in ardından Medine'ye geldiğinde devesinin yularını serbest bıraktırmış ve devenin çöktüğü yeri mescid ve ikametgâh arazisi olarak seçmişti.
🔸 Bu esnada Hz. Nuh'a öğretilen "Rabbim! Beni mübarek bir menzile kondur. Şüphesiz konaklatanların en hayırlısı sensin" şeklinde dua ettiği rivayet edilir.
(x) 📕 Mü'minûn suresi 29. ayetin tefsiri
HİCRET’İN ARDINDAN İNŞA EDİLEN MESCİD
Arazinin sahipleri arsayı bağışlamak istemişlerse de bu teklif kabul edilmemiş; karşılığı ödenerek satın alınmıştı.
🔸 Hz. Sevde ve Hz. Ayşe'nin odaları , mescidin inşasında kullanılan taş temeller üzerine kerpiçten yapılmışlardı ve tavanları yoktu.
🔸 Daha sonra hurma gövdesi ve hurma dalları konularak toprakla örtülmüş ve üstleri kapatılmıştı.
🔸 Bu odaların Mescid-i Nebevi'ye açılan kapılarının dışında dışarıya açılan kapılarının da olduğu tahmin edilir.
(x) 🔍 Ravza-i Mutahhara: Cennet bahçelerinden bir bahçe
PEYGAMBERİMİZ HZ. AYŞE’NİN ODASINA DEFNEDİLDİ
Peygamber Efendimiz (sav) son hastalığını Hz. Ayşe'nin hücresinde geçirmişti.
🔸 Onun yakın dostu ve ilk Müslümanlardan olan Hz. Ebu Bekir, peygamberlerin ancak vefat ettikleri* ya da en sevdikleri** yere defnedildiklerini bildiren hadisi* nakletmesi ile Resul-i Ekrem Efendimizin (sav) mübarek naaşı Hz. Ayşe'nin odasında toprağa verildi.
(x) *İbn Mâce, Cenâ'iz, 65; ** Tirmizî, Cenâ'iz, 33
🔸 Daha sonra diğer odalar Mescid-i Nebevi'ye dâhil edildiğinden dolayı, Hücre-i Saadet denilince yalnızca bu oda akla gelmiştir.
RESULULLAH’IN CENAZE NAMAZI BURADA KILINDI
Peygamber Efendimizin (sav) cenaze namazı, yine burada küçük gruplar halinde eda edilmişti.
🔸 Nakledilen rivayetlerden namaz ya da dua için gelenlerin, hücrenin bir kapısından girip diğer kapısından çıktıkları anlaşılmaktadır.
🔸 Hücrelerin kapılarında kıldan dokunan kalın bir perde bulunmakta; yalnızca Hz. Ayşe'nin odasının Hint ardıcından yapılmış tek ya da çift kanatlı kapısı olduğu rivayet edilmekte, bu kapının da Resulullah'ın (sav) vefatının ardından takıldığı düşünülmektedir.
(x) 🔍 Hz. Ayşe'nin müminlere bıraktığı ilmi miras
SADIK DOST HZ. EBUBEKİR DE BURAYA DEFNEDİLDİ
Peygamberimizin (sav) ardından ilk halife olan Hz. Ebu Bekir, Hicri 13. yılda hastalanınca sahabe ile hilafet meselesini istişare etti.
🔸 Halifelik makamına Hz. Ömer'i veliaht bırakmayı kararlaştırarak, Hz. Osman'a bir ahidname yazdırdı.
🔸 Bunun üzerine kızı Ayşe'ye, vefat edince maaşının geri kalan kısmını beytülmâle iade etmesini söyledi.
🔸 Cenazesinin eski elbiseleriyle kefenlenmesini, karısı Esmâ bint Umeys tarafından yıkanmasını ve oğlu Abdurrahman'ın ona yardım etmesini istedi.
🔸 Vefatının ardından ise Peygamber Efendimizin (sav) kabrinin yanına defnedilmesini vasiyet etti.
🔸 Hz. Ebubekir'in cenaze namazını Hz. Ömer kıldırdı. Hz. Ömer, Hz. Osman, Talha bin Ubeydullah ve oğlu Abdurrahman tarafından kabre konuldu.
(x) 🔍 Sadık dost Hz. Ebubekir'in hayatı