Hudeybiye Antlaşması nedir? Hudeybiye Antlaşması’nın maddeleri…
Hudeybiye Antlaşması, İslam tarihinin dönüm noktasını oluşturdu. Peygamber Efendimiz ve sahabeler, umre yapmak için çıktığı yolcukta müşriklerin engellemesiyle karşılaştı. Burada Müslümanların Peygamber Efendimize gösterdikleri bağlılık, yüce Allah'ın rızasını kazanmalarına vesile oldu. Peki, Rıdvan biatı nedir? Hudeybiye Antlaşması ne zaman yapıldı? Hudeybiye Antlaşması kaç yıl sürdü? Hudeybiye Barış Antlaşması niçin yapıldı? Hudeybiye Antlaşmasının önemi nedir? Fetih suresi nasıl nazil oldu? Hudeybiye Antlaşması'nın maddeleri…
Giriş Tarihi: 21.02.2020
16:43
Güncelleme Tarihi: 16.12.2020
09:28
Mekkeli müşrikler, sadece umre amacıyla Mekke'ye gelen Müslümanların şehre girmesine müsaade etmedi. Müşrikler, henüz Müslüman olmayan Halid bin Velid'in kumandasında 200 kişilik bir süvari birliğini Gamîm mevkiine gönderdi.
Peygamber Efendimiz, savaşmaya değil umre amacıyla niyetiyle geldikleri anlaşılsın diye ele geçirilen müşrikleri serbest bıraktı.
MÜSLÜMANLARIN İLK SAVAŞI
PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN HZ. OSMAN’A BUYRUĞU
Peygamber Efendimiz, Hz. Osman 'ı elçi olarak Mekke'ye yolladı. "Kureyşlilere git! Onlara haber ver ki, biz buraya hiç kimse ile çarpışmak için gelmedik! Biz ancak şu Beytullâh'ı ziyaret için, onun haremliğine riayet ve tazim ederek geldik. Yanımızdaki kurbanlık develeri kesecek ve döneceğiz! Sonra onları İslâm'a da dâvet et !" buyurdu.
KUR'AN-I KERİM'DE GEÇEN İKİ BÜYÜK SAVAŞ
Efendimiz, aynı zamanda Mekke'de bulunan bütün müminlerle görüşmesini, Mekke'nin yakında fethedileceğini müjdelemesini, Mekke'de imanın açığa vurulacağı günün yaklaştığını haber vermesini de emir buyurdu.
(İbn-i Sa'd, II, 97; İbn-i Kayyım, III, 290)
YÜCE ALLAH'IN RAZI OLDUĞU BİAT
Elçi olarak Mekkelilerin yanına giden Hz. Osman, umre amacıyla geldiklerini belirtmesine rağmen müşrikler, Müslümanların gelmesine izin vermedi. Hz. Osman'a sert tepki gösterip hapsettiler.
Müslümanlar arasında Hz. Osman'ın şehit edildiği haberleri yayılması üzerine Peygamber Efendimiz, savaş kararı aldı. "Allah Resul'ünün gönlünde ne muradı varsa, onun üzerine bey'at ediyorum." diyerek çevresindekiler, ona sonraları "Rıdvan Ağacı" denilecek yerde Peygamber Efendimizin ellerini tutarak biat ettiler. (Vâkıdî, II, 603)
Biatten sonra "Bu da Osman'ın bey'atidir!" buyurmak suretiyle Hz Osman'a olan itimat ve muhabbetini, fiilî olarak izhar etti. (Buhârî, Ashâbu'n-Nebî, 7)
Ashabın bu biati, yüce Allah'ın rızasını kazanmalarına vesile oldu. Fetih suresinde bu biatten şöyle bahsedilir: "And olsun ki, o ağacın altında Sana bey'at ederlerken Allâh, o mü'minlerden râzı olmuştur. Kalplerinde olanı bilmiş, onlara huzur ve sekînet indirmiştir..." (Fetih suresi, 18. ayet)
MEKKELİ MÜŞRİKLERİN AMACI NEYDİ?
Mekkeli müşrikler, Müslümanları denemek ve tepkisini ölçmek için küçük bir askeri birlik gönderdi. Gönderilen askeri birliğin Müslümanlar tarafından esir alınması üzerine Kureyşliler anlaşmaya razı oldu.
Mekkeli müşriklerin ilk amacı, o sene Müslümanlara umre yaptırmamaktı. Bununla birlikte görünürde ağır birtakım şartları da vardı. Uzun ve hararetli münakaşalardan sonra sulh şartları kabul edildi.
Hz. Ali, kaleme aldığı anlaşma metnine ilk önce besmele-i şerif yazacaktı ki, Süheyl itiraz etti. Mekkelileri temsilen gönderilen Süheyl'in "bismikellahümme" ve "Muhammedü'r-resûlullah" ifadelerine de karşı çıkması üzerine, sulh şartlarından dolayı canları sıkılmış bulunan ashabın öfkesi iyice arttı. Hz. Ali, elindeki kalemi bırakarak: "Allah'a yemin ederim ki ben, "Allah'ın Resulü" ibaresini silemem ya Resulallâh!" dedi. O zaman Hz. Peygamber, Süheyl'e:
"Siz yalanlasanız da ben Allah'ın Resul'üyüm ." diyerek yazılmış bulunan cümleyi kendisine göstermelerini istedi. Orayı eliyle çizdi ve yerine Muhammed bin Abdullah künyesini yazdırdı.