Arama

Çin'de İslam ve Huiler

Çin'de yüzyıllardır varlıklarını korumaya çalışan etnik bir grup: Huiler. Günümüzde bu coğrafyada, Doğu Türkistan'daki Uygur kardeşlerimiz ve Huiler türlü baskı ve asimile politikalarına maruz kalıyorlar. Peki, kim bu Huiler, isimleri nereden geliyor? İşte, Huiler hakkında merak edilen her detayı sizler için araştırdık.

BÖLGEDEKİ HALK İLE İYİ İLİŞKİLER KURDULAR

Tang döneminde, Arap Yarımadası'ndan Çin'e giden tüccarlar bu bölgede yaşamaya başlar. Bölge halkı Arabistan'dan gelen tüccarlar sayesinde hiç alışık olmadıkları gelenek, görenek ve kültürel faaliyetler ile tanışırlar.

◾ Buraya gelen Müslümanlar, kendi mimari üsluplarını yansıtan camiler ve medreseler inşa etmeye başlar. Aynı zamanda bölgedeki halk ile iyi ilişkiler kurarlar.

Mehmet Emin Buğra'nın Doğu Türkistan mücadelesi

AN LUSHAN İSYANI

Çin'e yerleşen Arap tüccarlar, Tang Hanedanlığı ile iyi ilişkiler kurmuşlardır. Bu iyi ilişki, An Luşhan İsyanı ile daha da sağlamlaşacaktır.

8. yüzyılda, Tang Hanedanlığında bir general olan An Luşhan, hakimiyet kurduğu Kuzey Çin'i ele geçirmek için harekete geçer. Yönetim, bunu bir isyan olarak kabul eder ve bastırmaya çalışır. Fakat bu çabalar yetersiz kalır.

An Luşhan kimdir?

An Luşhan, An Luşhan İsyanı'nı çıkaran ve isyana önderlik eden hem Soğd hem de Göktürk kökenli bir Tang Hanedanı generalidir.

İSYAN ABBASİLERİN YARDIMIYLA BASTIRILDI

◾ Tang yönetimi komşu ülkelerden yardım istemek durumunda kalır. Tang Hanedanlığı başta Uygurlar olmak üzere Abbasilerden da yardım ister.

Halife bu istek doğrultusunda Çin'e tam 20.000 asker göndermiştir. Tang Hanedanlığı gelen yardım sayesinde isyan bastırılabilmiştir.

Abbasiler kimdir?

Abbasiler, Emevilerden sonra başa gelerek İslam Devleti'nin yönetimini ve halifeliği beş yüzyıldan daha uzun bir süre elinde tutan Müslüman Arap hanedanıdır.

Yüzyıllardır devam eden Çin zulmü

YENİ BİR ETNİK KİMLİK

An Luşhan İsyanı, Abbasiler ve Çin arasında iyi ilişkiler kurulmasının temelini oluşturmuştur. Tang Hanedanı Yung Wei, ülkesine gelen Araplara oldukça ve sıcak davranmıştır.

◾ İlerleyen zamanda Çinliler ile karışan Araplar, yeni bir etnik kimlik oluşturmuşlardır. Peki, Hui ne demek? Hui kelimesi, Çin'de Müslümanları ifade etmek için kullanılan bir sözcüktür.

HUİLER ASLINDA KİM?

Tang Hanedanlığı'ndan sonra tahta geçen Ming Hanedanlığının kurucusu aslında bir Hui'dir. Ming Hanedanlığı döneminde Huiler, Moğolların karşısında Çinlilere yardım etmişlerdir.

◾ Ancak Han, halkının ön yargılarından korumayı istiyordu bundan ötürü Huilerin Çinlilerle evlenmesini, Çince konuşmalarını ve Çinli gibi giyinmelerini emretti. Huiler ise zamanla farklı kültürel köklerini kaybetmiş oldular.

Ming Hanedanlığı

1368-1644 yılları arasında Çin'e egemen olmuş Míng Hanedanlığı etnik Çinliler tarafından kurulmuştur. Zhu Yuanzhang'nın 1368 yılında Nanjing kentinde tahta geçmesiyle kurulur.

Uygurların insanlık dışı toplama kamplarına alınma gerekçeleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN