Huzur veren Osmanlı geleneği: Temcid-i şerif
Osmanlı'da orucun başlangıcını haber vermek için sahur vaktinde temcid-i şerifler okunurdu. Ramazan'ın ilk on beş gecesinde "Merhaba ya şehr-i Ramazan merhaba!", son on beş gecesinde "Elveda dost elveda!" ifadeleri kullanılırdı. Temcidler, Ramazan ayında son teravihe kadar devam ederdi. Peki, temcidler nasıl okunurdu?
Giriş Tarihi: 27.04.2020
09:30
Güncelleme Tarihi: 27.04.2020
09:47
TEMCİD GELENEĞİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Temcid geleneği nin nasıl başladığına dair farklı görüşler vardır. Bazı görüşlere göre temcid, Bilal-i Habeşi tarafından okunmaya başladı. Bir rivayete göre, Hicri 58 yılında eski Mısır valisi Mesleme bin Muhalled, bazen cami dahilinde itikâfa girdiğinde Hristiyanların gece yarısından sonra çaldıkları nakus sedasından ibadeti esnasında olumsuz etkileniyordu. Bundan dolayı da Havran Emiri Şuraybil bin Amr'ın gece yarısı minareye çıkıp sabahın ilk ışıklarına kadar temcid okurdu.
Osmanlı Ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzetleri
Osmanlı'nın son dönem âlimlerinden biri olan Mehmed Zihni Efendi, temcid geleneğinin Memlük Hükümdarı I. Baybars'ın oğlu Nasırüddin emri ile başladığını belirtir . Nimet-i İslam adlı eserinde belirttiğine göre temcidler gecenin son üçte birinde okunurdu.
Yabancı bir seyyahın dilinden Osmanlı'da bayram
İSTANBUL’DA İLK TEMCİD OKUNAN YER
İstanbul'da temcidin üç aylar dışında da pazartesi ve cuma geceleri okunma geleneği bizzat Aziz Mahmut Hüdai tarafından başlatıldı. Öyle ki Aziz Mahmut, temcid için bir vakıf kurmuştu. Bu vakıfın önemi, temcide verilen değer ve uygulamaların belli bir usul ve çerçeve dâhilinde gerçekleşmesinden, kurumsallaşmasını sağlanmasından kaynaklanır. Nasuhi Tekkesi de bu temcidin İstanbul'a ilk defa okunduğu yerlerden biridir.
OSMANLI’DA TEMCİD OKUNAN CAMİLER
İstanbul Tophane'de Kadirîhane Tekkesi'nde, Kocamustafapaşa'da Sünbül Sinan Dergâhı'nda, Cerrahpaşa'da Oğlanlar Tekkesi'nde, Eyüp Sultan Camii'nde, Karagümrük'te Hırka-i Şerif Camii'nde, Eğrikapı'da İvaz Efendi Camii ve Tekkesi'nde temcid okunmaktaydı. Süleymaniye Camii'nde sadece Ramazan gecelerinde, Çengelköy Havuzbaşı'nda Kadiriyye'den Şeyh Nevruz'un tekke ve camisinde kandillerde temcid okunduğu nakledilir.
Evin hanımı, ahaliyi rahatsız etmeden kaldırmak için de temcid okurdu. Sahura kalkamayıp temcid okunurken uyananların bir önceki günden kalan pilavı aceleyle ısıtıp yemeleri, "temcid pilavı" deyiminin dilimizde kullanılmasına vesile oldu.
Osmanlı mimarisinin göz bebeği Mimar Sinan'ın camileri
TEMCİD NASIL İCRA EDİLİR?
Bir kişinin, "Ya hazreti Mevlâm" şeklindeki girişinden sonra üç defa kelime-i tevhid çekilir. Hz. Âdem'den Peygamber Efendimize kadar Peygamber isimleri ve "Âdem Safiyyullah" kısmındaki bestesiyle okunur.
Ardından peygamberlerden bazılarının ismi zikredilir ve Hz. Muhammed'e salât ü selâm getirilir. Daha sonra Allah'ın isimlerini ihtiva eden Kur'an ayetlerinden biri okunur. Bunu bir beyitten ibaret münacat veya na'tın okunması takip eder.