Hz. Lokman kimdir? Hz. Lokman'ın oğluna verdiği öğütler...
Hz. Lokman, yüce Allah'ın kendisine hikmetler bahşettiği salih bir zattır. Hikmetli sözler ile gönüllere şifa vermesinden dolayı Lokmanü'l-hakim olarak da bilinir. Hz. Lokman'ın öğütleri, Müslümanlara yol gösterici olması bakımından önemlidir. Hz. Lokman kimdir? Hz. Lokman, Kur'an'da geçiyor mu? Hz. Lokman, peygamber midir? Hz. Lokman'ın oğluna öğütleri...
Giriş Tarihi: 24.02.2021
15:52
Güncelleme Tarihi: 10.04.2021
10:16
"Yürüyüşünde ölçülü ol, sesini yükseltme; çünkü seslerin en çirkini eşeğin anırmasıdır."
(Lokman suresi, 19. ayet)
➡ Hz. Lokman, oğluna kaçınılması gereken davranışları göstermektedir. Kur'an-ı Kerim'de geçen bu öğütlerde özellikle kendini beğenmişlerin, aşağılayıcı tutumlarından seçilmiş olması ve bunların Allah sevgisinden mahrum kalacakları uyarısında bulunulması, İslam'ın insan onuruna verdiği değeri yansıtır.
Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından Lokman suresi 19. ayetin tefsirini okumak için tıklayın
"Ey oğul! Takvayı kendin için kârlı bir ticaret olarak kabul et. Çünkü böyle ticaretler sonsuz kazançlar temin eder."
➡ Lokman aleyhisselamın Kur'an-ı Kerim'de geçen öğütlerine, tefsir kitaplarında genişletilerek yer verildi.
➡ Takva, nefsani arzuları zayıflatmak ve yüce Allah ile dostluğun tesisini sağlamaktır. Bu güzel haslet, Allah'a yakınlık ve ebedi vuslat kapısıdır. Bundan dolayı Hz. Lokman, oğlunun takva sahibi olmasını ister.
Hicri birinci asırda tefsir faaliyetleri
"Ey oğul! Tövbeyi geciktirme. Çünkü ölüm ansızın geliverir. "
➡ Tövbe, günah işleyen insanın kurtuluş ve Allah'a sığınma kapısıdır. Bu kapıya muhtaç olmayan hiç kimse yoktur. Tövbe etmek, hem Allah ve Peygamber Efendimize (sav) itaattir hem de günahlardan kurtuluştur. Aksi takdirde insan kendisine zulmetmiş olur.
"Ey oğul! Âlimlerin meclisinde bulun. Hikmet ehlinin sohbetlerini dinle. Çünkü Allah kuru toprağı yağmurla nasıl canlandırırsa, ölmüş kalpleri de hikmetli sözlerle öyle diriltir."
➡ Peygamber Efendimiz (sav) ilmin önemi ve âlimler hakkında şöyle buyurur: "Kim ilim tahsil etmek için bir yola koyulursa, Allah onun cennet yollarından bir yolda yürütür. Şüphesiz, melekler -yaptığından hoşnut oldukları için- ilim talebesine kanatlarını gerip sererler. Ve hiç şüphesiz göklerde ve yerde bulunanlarla suda bulunan balıklar âlimler için istiğfar (kusurlarının affı için dua) ederler. Bir alimin, abid (ibadet ehli) olana karşı üstünlüğü, Bedir/dolunay gecesindeki Ay'ın diğer yıldızlara olan üstünlüğü gibidir. Şu bir hakikattir ki, âlimler peygamberlerin varisleridir. Peygamberler ise, dinar ve dirhemi (altın-gümüş) değil, ilim miras bırakırlar. Bu sebeple, kim ilimden pay alırsa, gerçekten büyük bir pay almış olur." (İbn Hanbel, hno:21715; el-Camiu's-Sağir, hno: 11243)
➡ Âlimler, ilim sahibi, sözleri ve davranışlarıyla insanları eğiten önemli zatlardır. Bundan dolayı onların etrafında bulunmak insanların gönüllerini, kuru toprakta bir tohumun yeşermesi gibi canlandırır.
Peygamber Efendimizin hadislerine ulaşmak için tıklayın
"Ey oğul! Allah, yalancının yüz suyunu kurutur, hayâ duygusunu giderir. Ahlâksız kimsenin de sıkıntısı hiç eksik olmaz."
➡ Yalan söylemek haramdır ve münafıklık alametlerinden biridir. Yalan, insan vicdanını tahrip eden, kendisine ve topluma saygısını yok eden çirkin bir davranıştır. Bundan dolayı da Müslümanlar ruhi bir hastalık olarak adlandırılan bu hasletten kaçınmalıdır.