Arama

Hz. Lokman kimdir? Hz. Lokman'ın oğluna verdiği öğütler...

Hz. Lokman, yüce Allah'ın kendisine hikmetler bahşettiği salih bir zattır. Hikmetli sözler ile gönüllere şifa vermesinden dolayı Lokmanü'l-hakim olarak da bilinir. Hz. Lokman'ın öğütleri, Müslümanlara yol gösterici olması bakımından önemlidir. Hz. Lokman kimdir? Hz. Lokman, Kur'an'da geçiyor mu? Hz. Lokman, peygamber midir? Hz. Lokman'ın oğluna öğütleri...

"Yavrucuğum! Namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten vazgeçirmeye çalış, başına gelenlere sabret. İşte bunlar, kararlılık gösterilmesi gereken önemli işlerdir."

(Lokman suresi, 17. ayet)

➡ Hz. Lokman, oğluna kulluk görevlerini, namaz kılma, "iyi olanı emredip kötü olana karşı koyma" ve sabretme gibi bir müminde olması gereken üç önemli hasleti hatırlatır.

Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından Lokman suresi
17. ayetin tefsirini okumak için tıklayın

"Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Zira Allah, kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmez."

(Lokman suresi, 18. ayet)

➡ Hz. Lokman, olumlu davranışların yanı sıra yapılmaması gerekenleri de anlatır. Özellikle kendini beğenmişlerin, başka insanları aşağılayan kimselerin Allah'ın sevgisinden mahrum kalacakları uyarısında bulunur.

Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından Lokman suresi
18. ayetin tefsirini okumak için tıklayın

  • 10
  • 26

"Yürüyüşünde ölçülü ol, sesini yükseltme; çünkü seslerin en çirkini eşeğin anırmasıdır."

(Lokman suresi, 19. ayet)

Hz. Lokman, oğluna kaçınılması gereken davranışları göstermektedir. Kur'an-ı Kerim'de geçen bu öğütlerde özellikle kendini beğenmişlerin, aşağılayıcı tutumlarından seçilmiş olması ve bunların Allah sevgisinden mahrum kalacakları uyarısında bulunulması, İslam'ın insan onuruna verdiği değeri yansıtır.

Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından Lokman suresi
19. ayetin tefsirini okumak için tıklayın

  • 11
  • 26

"Ey oğul! Takvayı kendin için kârlı bir ticaret olarak kabul et. Çünkü böyle ticaretler sonsuz kazançlar temin eder."

Lokman aleyhisselamın Kur'an-ı Kerim'de geçen öğütlerine, tefsir kitaplarında genişletilerek yer verildi.

Takva, nefsani arzuları zayıflatmak ve yüce Allah ile dostluğun tesisini sağlamaktır. Bu güzel haslet, Allah'a yakınlık ve ebedi vuslat kapısıdır. Bundan dolayı Hz. Lokman, oğlunun takva sahibi olmasını ister.

Hicri birinci asırda tefsir faaliyetleri

  • 12
  • 26

"Ey oğul! Tövbeyi geciktirme. Çünkü ölüm ansızın geliverir."

Tövbe, günah işleyen insanın kurtuluş ve Allah'a sığınma kapısıdır. Bu kapıya muhtaç olmayan hiç kimse yoktur. Tövbe etmek, hem Allah ve Peygamber Efendimize (sav) itaattir hem de günahlardan kurtuluştur. Aksi takdirde insan kendisine zulmetmiş olur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN