Hz. Musa'nın hayatı ve Kur'an-ı Kerim’de zikredilen özellikleri
Hz. Musa, üç semavi dinin de kabul ettiği büyük bir peygamberdir. Kur'an-ı Kerim'de kendisinden söz edilen ulü'l azm peygamberlerden olan Hz. Musa, aynı zamanda İsrailoğullarını Firavun'un zulmünden kurtarıp hürriyete kavuşturan bir liderdir. Kur'an-ı Kerim'de onun dünyaya gelişi, saraya intikali, Medyen'e gidişi, peygamber olarak seçilişi, İsrailoğullarını kurtarmak için Firavun'a gönderilişi, Firavun'la mücadelesi ve ilahi emirleri alışına dair bilgiler yer alır. Hz. Musa'nın hayatı ve Kur'an-ı Kerim'de zikredilen özelliklerini derledik.
Giriş Tarihi: 02.12.2020
19:06
Güncelleme Tarihi: 03.12.2020
09:39
Sesli dinlemek için tıklayınız.
HZ. MUSA MEDYEN’E NEDEN GİTMİŞTİ?
Pişman olarak affedilmesini diler ve Allah da onu affeder. Bir gün sonra başka bir Mısırlı ile kavga eden İbrânî'nin tekrar kendisinden yardım istemesi üzerine Mûsâ ona haksız olduğunu söyleyince bu defa Hz. Mûsâ'nın bir adam öldürdüğünü ifşa eder.
Mısır'ın ileri gelenleri Hz. Mûsâ'yı öldürmek için plan yapar. Bunu haber alan Mûsâ oradan kaçar ve Medyen'e gider. Medyen suyunda iki kıza hayvanlarını sulamada yardımcı olur. Kızların babası Hz. Mûsâ'yı çağırıp başından geçenleri dinler, ona emniyette olduğunu ve 8 yıl çalışması karşılığında kızlarından biriyle evlenebileceğini söyler. Mûsâ bu teklifi kabul eder ve orada kalır.
İmtihan, ümit, sabır ve duası ile örnek olan Hz. Yakub
PEYGAMBER OLARAK SEÇİLDİĞİ BİLDİRİLDİ
Vadinin sağ yamacından gelen bir sesle kendisine ayakkabılarını çıkarması emredilir ve peygamber olarak seçildiği bildirilir; asâ ve beyaz el mucizeleri verilir. Bu iki mucize, Firavun ve adamlarına karşı Hz. Mûsâ'nın haklı ve yetkili olduğunu göstermek üzere Allah tarafından verilmiş iki delildir.
Hz. Mûsâ, Hz. Hârûn ile beraber İsrailoğulları'nı kurtarmak üzere Firavun'a gitmekle görevlendirilir.
HZ. MUSA, FİRAVUN’A PEYGAMBERLİĞİNİ İLAN ETTİ
Firavun'un cevabı ile şöyle olmuştur: "Biz seni çocukken himayemize alıp büyütmedik mi? Hayatının birçok yılını aramızda geçirmedin mi? Sonunda o yaptığın işi de (adam öldürmeyi) yaptın! Sen nankörün birisin!" Hz. Mûsâ o işi bilmeden yaptığını, korkunca da kaçtığını söyler.
Firavun, inkâr ettiği gibi Hz. Mûsâ'nın tanrısına çıkmak için Hâmân'dan bir kule yapmasını ister, ayrıca kendisini tanrı kabul etmezse onu hapsedeceğini Hz. Mûsâ'ya bildirir. Hz. Mûsâ Firavun'a, Allah'ın elçisi olduğunu söyler ve inanması için ona asâ ve beyaz el mûcizelerini gösterir.
HZ. MUSA’NIN DOKUZ MUCİZESİ
Firavun küfründe ısrar eder, İsrâiloğullarına baskı ve zulüm daha da artar. Bunun üzerine Hz. Mûsâ dokuz mucize gösterir.
Bunlar asâ, beyaz el, tûfan, çekirge, haşere, kurbağa, kan, karanlık, Kızıldeniz'in yarılması olarak gösterildiği gibi asâ, beyaz el, denizin yarılması, kayadan su fışkırması, bulut, levhalar, Cenâb-ı Hak ile konuşma, bulutun gölge yapması ve Hz. Mûsâ'nın 70 kişiyi seçmesi olarak da gösterilir. Firavun ve Mısır halkına bu musibetlerden her biri geldiğinde onlar Mûsâ'ya İsrâiloğulları'nı salıvereceklerini söyler, fakat azap kalktığında sözlerinden dönerler.
Sabrı ile insanlığa örnek gösterilen Hz. Eyyub
HZ. MUSA VE DENİZİN YARILMASI HADİSESİ
İsrâiloğulları denizi geçer, ancak Firavun ile askerleri boğulur. İsrâiloğulları denizi geçtikten sonra Hz. Mûsâ'nın önderliğinde Tûr'a gelirler. 30 ve 10 gecelik bir süreyle dağa çağrılan Hz. Mûsâ yerine Hz. Hârûn'u bırakarak dağa çıkar.
Rabbini görmek istediğini söyleyince dağa bakması emredilir, dağ paramparça olur. Daha sonra Hz. Mûsâ'ya ilâhî emirleri ihtiva eden levhalar verilir.