Arama

Hz. Ömer’in veba salgını karşısındaki tutumu neydi?

İslam'ın ikinci halifesi Hz. Ömer, Peygamber Efendimiz tarafından "Allah'ın emirleri konusunda ümmetin en kuvvetlisi" olarak müjdelenmişti. Ömer, Resul-i Ekrem'in en yakın dostlarından biriydi ve Peygamberimiz çeşitli konularda sık sık onunla istişare ederdi. Hz. Ömer, İslam'ın hükümleri konusunda ileri görüşlülüğü ile ön plana çıkmış, onun bu özelliği nazil olan ayetlerle teyit edilmiş; bu ayetler "Muvâfakat-ı Ömer" olarak adlandırılmıştı. Hz. Ömer, halifeliği döneminde bir sefere çıkmış ve veba salgınının baş göstermesiyle bir karar almak durumunda kalmıştı. Peki, Hz. Ömer'in salgın karşısındaki tutumu neydi? Peygamberimizden nakledilen hadis-i şerif bu konuda ne diyordu?

  • 1
  • 12
HZ. ÖMER PEYGAMBERİMİZE EN YAKIN SAHABİLERDENDİ
HZ. ÖMER PEYGAMBERİMİZE EN YAKIN SAHABİLERDENDİ

Tüm dünya için "adaletin kapısı" olarak bilinen Hz. Ömer, Ebubekir'in vefatının ardından ikinci halife oldu.

Cennetle müjdelenen on kişiden biri olan Hz. Ömer, aynı zamanda vahiy kâtiplerinden ve Resûlullah'a en yakın sahabilerdendi. Peygamber Efendimiz ile yakın bir dostluğu vardı.

  • 2
  • 12
İSLAMİ HÜKÜMLER KONUSUNDA İLERİ GÖRÜŞLÜYDÜ
İSLAMİ HÜKÜMLER KONUSUNDA İLERİ GÖRÜŞLÜYDÜ

Peygamberimiz pek çok konuda Hz. Ömer ile istişare ederdi. Hz. Ömer, İslam dinindeki bazı hükümler konusunda ileri görüşlülük göstermiş, bazı düşüncelerini Peygamber Efendimize, açarak bu konuda bir ayetin ya da hükmün olup olmadığını danışmıştı.

Onun bu görüşlerinin ilerleyen zamanlarda nazil olan ayetlerle de teyit edildiği görülür. Bu ayetlere "Muvâfakat-ı Ömer" denilir.

Hz. Ömer nasıl Müslüman oldu?

  • 3
  • 12
‘MUVAFAKAT-I ÖMER’ OLARAK ANILAN AYETLER
‘MUVAFAKAT-I ÖMER’ OLARAK ANILAN AYETLER

"Muvâfakat-ı Ömer" olarak adlandırılan bu ayetler arasında şarabın kesin biçimde haram kılınması (Bakara 219), Hz. Peygamber'in evine gelen kimselerle hanımlarının perde arkasından konuşmasının daha uygun olacağı (Ahzâb 53), Kâbe'deki Makam-ı İbrâhim'in namazgâh ittihaz edilmesi (Bakara 125) ve münafıkların reisi Abdullah bin Übey bin Selûl'ün cenaze namazının kılınmaması gerektiği (Tevbe 84) gibi hususlar örnek olarak zikredilebilir.

  • 4
  • 12
‘ALLAH, GERÇEĞİ ÖMER’İN KALBİ ÜZERE YARATTI’
‘ALLAH, GERÇEĞİ ÖMER’İN KALBİ ÜZERE YARATTI’

Peygamber Efendimiz, Hz. Ömer'in hakkında, "Allah, gerçeği Ömer'in lisanı ve kalbi üzere yarattı"; "Allah'ın emirleri konusunda ümmetimin en kuvvetlisi Ömer'dir"; "Muhakkak ki şeytan senden korkar, yâ Ömer!" demiş, "Ey Allahım! Ömer'in kalbinden haset ve hastalıkları çıkar ve onu imana tebdil et" şeklinde dua etmiştir.

Hz. Ömer, "Sana vâiz olarak ölüm yeter ey Ömer!" ifadesini mührüne kazıtmış, kendisini malıyla ve canıyla Peygamberimizin yoluna adamıştır.

  • 5
  • 12
AMVAS VEBASI HZ. ÖMER İÇİN ÖNEMLİ BİR SINAVDI
AMVAS VEBASI HZ. ÖMER İÇİN ÖNEMLİ BİR SINAVDI

Hz. Ömer, ikinci halife olarak göreve başlamasının ardından fetih hareketlerini sürdürmüş ve İslam ülkesinin sınırlarını bu fetihlerle genişletmişti.

Bu fetih yolculuklarından birinde, tarihe "Amvâs Vebası" olarak geçen İslam tarihinin en tehlikeli salgınlarından biri yaşandı. Urfa, Şam, Ürdün, Filistin'in de dâhil olduğu geniş bir coğrafyaya yayılan bu veba salgını, Hz. Ömer için de önemli bir sınav olacaktı.

Bulaşıcı hastalıklar konusunda Peygamberimizin uyarıları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN