Arama

Hz. Ömer’in veba salgını karşısındaki tutumu neydi?

İslam'ın ikinci halifesi Hz. Ömer, Peygamber Efendimiz tarafından "Allah'ın emirleri konusunda ümmetin en kuvvetlisi" olarak müjdelenmişti. Ömer, Resul-i Ekrem'in en yakın dostlarından biriydi ve Peygamberimiz çeşitli konularda sık sık onunla istişare ederdi. Hz. Ömer, İslam'ın hükümleri konusunda ileri görüşlülüğü ile ön plana çıkmış, onun bu özelliği nazil olan ayetlerle teyit edilmiş; bu ayetler "Muvâfakat-ı Ömer" olarak adlandırılmıştı. Hz. Ömer, halifeliği döneminde bir sefere çıkmış ve veba salgınının baş göstermesiyle bir karar almak durumunda kalmıştı. Peki, Hz. Ömer'in salgın karşısındaki tutumu neydi? Peygamberimizden nakledilen hadis-i şerif bu konuda ne diyordu?

  • 4
  • 12
‘ALLAH, GERÇEĞİ ÖMER’İN KALBİ ÜZERE YARATTI’
‘ALLAH, GERÇEĞİ ÖMER’İN KALBİ ÜZERE YARATTI’

Peygamber Efendimiz, Hz. Ömer'in hakkında, "Allah, gerçeği Ömer'in lisanı ve kalbi üzere yarattı"; "Allah'ın emirleri konusunda ümmetimin en kuvvetlisi Ömer'dir"; "Muhakkak ki şeytan senden korkar, yâ Ömer!" demiş, "Ey Allahım! Ömer'in kalbinden haset ve hastalıkları çıkar ve onu imana tebdil et" şeklinde dua etmiştir.

Hz. Ömer, "Sana vâiz olarak ölüm yeter ey Ömer!" ifadesini mührüne kazıtmış, kendisini malıyla ve canıyla Peygamberimizin yoluna adamıştır.

  • 5
  • 12
AMVAS VEBASI HZ. ÖMER İÇİN ÖNEMLİ BİR SINAVDI
AMVAS VEBASI HZ. ÖMER İÇİN ÖNEMLİ BİR SINAVDI

Hz. Ömer, ikinci halife olarak göreve başlamasının ardından fetih hareketlerini sürdürmüş ve İslam ülkesinin sınırlarını bu fetihlerle genişletmişti.

Bu fetih yolculuklarından birinde, tarihe "Amvâs Vebası" olarak geçen İslam tarihinin en tehlikeli salgınlarından biri yaşandı. Urfa, Şam, Ürdün, Filistin'in de dâhil olduğu geniş bir coğrafyaya yayılan bu veba salgını, Hz. Ömer için de önemli bir sınav olacaktı.

Bulaşıcı hastalıklar konusunda Peygamberimizin uyarıları

  • 6
  • 12
HZ. ÖMER FETİH İÇİN YOLA ÇIKTIĞINDA VEBA HABERİ ALDI
HZ. ÖMER FETİH İÇİN YOLA ÇIKTIĞINDA VEBA HABERİ ALDI

İbn Abbâs (ra) bu olayı şu sözlerle anlatmıştı: Ömer bin Hattâb, halifeliği zamanında bir grup askerle beraber Şam'a* gitmişti. "Serğ" denilen köye varınca ordu kumandanı Ebû Ubeyde bin Cerrâh bazı komutanlarla birlikte Hz. Ömer'i karşılayarak, o bölgede veba salgını olduğunu haber verdi.

*: İslâm tarihinde ve rivayetlerde geçen "Şam" ile bugün Suriye'nin başkenti olan Şam (Dımaşk) değil; Filistin, Ürdün ve Suriye topraklarını içine alan bölge kastedilir. Söz konusu hâdise de günümüzde Ürdün'de yer alan Ölü Deniz yakınlarındaki Gor Bölgesi'nde yaşanmıştır.

  • 7
  • 12
SAHABELERİ İHTİLAFA DÜŞÜREN KONU
SAHABELERİ İHTİLAFA DÜŞÜREN KONU

İbn Abbâs diyor ki: Bu haber üzerine Ömer bana "İlk muhacirleri yanıma çağır" dedi. Onları çağırdım. Hz. Ömer, onlarla istişare etti. Sahâbîler ihtilafa düştü.

Bir kısmı "Ey müminlerin emîri! Sen belli bir iş (düşmanla savaşmak) için yola çıktın. Bu yoldan dönmeni uygun görmüyoruz" dedi. Bazıları da "Beraberinde Resûlullah'ın ashâbı ile geride kalan halk var ve biz onları vebanın içine götürmeni uygun görmüyoruz (Medine'ye geri dönme fikrindeyiz)" dediler.

  • 8
  • 12
MUHACİRLER DE ENSARLAR DA İHTİLAFA DÜŞTÜLER
MUHACİRLER DE ENSARLAR DA İHTİLAFA DÜŞTÜLER

Hz. Ömer bu ihtilafı görünce "Yanımdan kalkın, gidin" dedi. Sonra bana "Ensarı çağır" dedi. Onları davet ettim.

Onlarla da istişare etti. Ensar da muhacirler gibi ihtilafa düştüler. Ömer, onlara "Siz de çıkın" dedi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN