Arama

Hz. Ömer’in veba salgını karşısındaki tutumu neydi?

İslam'ın ikinci halifesi Hz. Ömer, Peygamber Efendimiz tarafından "Allah'ın emirleri konusunda ümmetin en kuvvetlisi" olarak müjdelenmişti. Ömer, Resul-i Ekrem'in en yakın dostlarından biriydi ve Peygamberimiz çeşitli konularda sık sık onunla istişare ederdi. Hz. Ömer, İslam'ın hükümleri konusunda ileri görüşlülüğü ile ön plana çıkmış, onun bu özelliği nazil olan ayetlerle teyit edilmiş; bu ayetler "Muvâfakat-ı Ömer" olarak adlandırılmıştı. Hz. Ömer, halifeliği döneminde bir sefere çıkmış ve veba salgınının baş göstermesiyle bir karar almak durumunda kalmıştı. Peki, Hz. Ömer'in salgın karşısındaki tutumu neydi? Peygamberimizden nakledilen hadis-i şerif bu konuda ne diyordu?

  • 7
  • 12
SAHABELERİ İHTİLAFA DÜŞÜREN KONU
SAHABELERİ İHTİLAFA DÜŞÜREN KONU

İbn Abbâs diyor ki: Bu haber üzerine Ömer bana "İlk muhacirleri yanıma çağır" dedi. Onları çağırdım. Hz. Ömer, onlarla istişare etti. Sahâbîler ihtilafa düştü.

Bir kısmı "Ey müminlerin emîri! Sen belli bir iş (düşmanla savaşmak) için yola çıktın. Bu yoldan dönmeni uygun görmüyoruz" dedi. Bazıları da "Beraberinde Resûlullah'ın ashâbı ile geride kalan halk var ve biz onları vebanın içine götürmeni uygun görmüyoruz (Medine'ye geri dönme fikrindeyiz)" dediler.

  • 8
  • 12
MUHACİRLER DE ENSARLAR DA İHTİLAFA DÜŞTÜLER
MUHACİRLER DE ENSARLAR DA İHTİLAFA DÜŞTÜLER

Hz. Ömer bu ihtilafı görünce "Yanımdan kalkın, gidin" dedi. Sonra bana "Ensarı çağır" dedi. Onları davet ettim.

Onlarla da istişare etti. Ensar da muhacirler gibi ihtilafa düştüler. Ömer, onlara "Siz de çıkın" dedi.

  • 9
  • 12
‘VEBANIN ÜZERİNE VARMAMANIZI UYGUN GÖRÜYORUZ’
‘VEBANIN ÜZERİNE VARMAMANIZI UYGUN GÖRÜYORUZ’

Sonra bana "Mekke'nin fethinden evvel Medine'ye hicret etmiş olan buradaki Kureyş muhacirlerinin yaşlılarını çağır" dedi. Onları da çağırdım. Onlarla da istişare etti.

Bunlar ihtilaf etmeyip hepsi de "Halk ile birlikte Medine'ye geri dönüp vebanın üzerine varmamanızı uygun görüyoruz" dediler.

  • 10
  • 12
‘ALLAH’IN KADERİNDEN Mİ KAÇIYORSUN?’
‘ALLAH’IN KADERİNDEN Mİ KAÇIYORSUN?’

Bunun üzerine Hz. Ömer, insanlara seslendi ve kendisinin sabah yola çıkacağını ilan etti. Onlara, "Siz de hazırlanın" dedi.

İşte tam o sırada Ebû Ubeyde bin Cerrâh, bu karara itiraz ederek "Allah'ın kaderinden mi kaçıyorsun" dedi.

  • 11
  • 12
‘ALLAH’IN KADERİNDEN YİNE ALLAH’IN KADERİNE KAÇIYORUZ’
‘ALLAH’IN KADERİNDEN YİNE ALLAH’IN KADERİNE KAÇIYORUZ’

Halife Ömer onun karşı çıkmasını hoş görmeyerek "Ey Ebû Ubeyde, keşke bu sözü sen değil de, başkası söyleseydi" dedikten sonra "Evet, Allah'ın kaderinden yine Allah'ın kaderine kaçıyoruz. Düşün ki senin develerin bir tarafı otlak, diğer tarafı çıplak bir vadiye inmiş olsaydı, o develeri otlu yamaçta otlatır, karınlarını doyurursan senin bu amelin, Allah'ın kaderiyle olmaz mı? Aksine çıplak tarafında aç bırakırsan yine Allah'ın kaderi ile gütmüş olmaz mısın?" dedi.

Bulaşıcı hastalıklarla ilgili ayet ve hadisler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN