Hz. Osman'ın (RA) cömertliği
Efendimizin (SAV) yanında bulunan sahabiler yaptıkları fedakarlıklarla İslam'ın yayılmasında büyük emek sarf ettiler. Bu yolda kimi malıyla kimi de canıyla bedel ödedi. Her ikisini birden sarf edenler de oldu. Dört halifeden biri olan Hz. Osman'ın (RA) cömertliği daha önce görülmemiş bir nezaket boyutundaydı. İşte Hz. Osman'ın (RA) Allah için malını feda ettiği hadiseler...
Giriş Tarihi: 02.02.2023
09:01
Güncelleme Tarihi: 02.02.2023
09:15
🔷 Hz. Rukıyye'nin (RANHA) vefatından sonra Hz. Ümmü Külsüm (RANHA) ile evlenerek Efendimizin (SAV) iki kızıyla evlenme şerefine erişen Hz. Osman (RA), bu durumdan dolayı "iki nur sahibi" anlamına gelen Zinnureyn lakabıyla anılır. Resulullah'ın (SAV) sağlığında fetva veren birkaç sahabi arasında yer alarak sahip olduğu ilmi birikimini de gösterir.
🔷 Hz. Osman (RA) bol bol oruç tutar, nafile ibadetlerle Rabbine yaklaşır, gecelerini teheccüd namazıyla ışıklandırır ve malından yaptığı fedakarlıklarla İslam dünyasına büyük bir örnek oldu.
Hayattayken cennetle müjdelenen 10 sahabe
Su kuyusunu satın alması
🔷 Hz. Osman (RA), 626 yılında gittiği Habeşistan'dan yeniden Mekke'ye döner ve akabinde Medine'ye hicret etti. Medine'de Müslümanlar içme suyu sıkıntısı çektiği sırada şehrin başlıca içme su kaynağı olan Rûme Kuyusu'nun sahibi kuyunun suyunu satılığa çıkarır.
🔷 Resulullah (SAV) kuyuyu satın alıp Müslümanların istifadesine sunacak kişiye cennetin verileceğini, bütün günahlarının bağışlanacağını ve kendisine cennette bu kuyudan daha güzel bir su kaynağının verileceğini bildirir.
[Buhârî, "Müsâḳāt", 1, 74; Tirmizî, "Menâḳıb", 57; İbn Sa'd, I, 392]
Efendimizin kurduğu ilk pazar: Medine Çarşısı
🔷 Bunun üzerine Hz. Osman (RA) Müslümanların içme suyu sıkıntısını çözmek ve Efendimizin (SAV) müjdesini kazanmak için Rume Kuyusu'nu 35.000 dirheme satın aldı.
🔷 Hz. Osman'ın (RA) bu bağışı İslam'ın ilk vakıf örneklerinden biri olarak tarihe geçti ve ümmete hayırda yarışmak noktasında örnek teşkil etti. Resulullah'ın (SAV) övgüsünü alarak Medinelilerin sevgisini kazandı.
Medine-i Münevvere'de en çok ziyaret edilen mekanlar
🔷 Efendimiz (SAV) Medine'ye hicret ettikten sonra ilk iş olarak Müslümanların toplanacağı, ibadet edeceği, resmi işlerin görüleceği bir mekan olarak Mescid-i Nebevî'yi inşa etti .
🔷 Ancak Müslümanların sayısının zamanla artmasıyla birlikte Mescid-i Nebevî yetersiz hale geldi. Bunun üzerine Hz. Osman (RA) Resulullah'ın (SAV) teşvikiyle mescide bitişik bazı yerleri kendi malından 10.000 dirhem harcayarak satın alarak mescidi genişletti.
Mescid-i Nebevi hakkında 20 ilginç bilgi
Tebük Seferi'nde büyük fedakarlık
🔷 Müslümanların Bizans'a karşı gerçekleştirdiği Tebük Seferi, Kur'an'ın ifadesiyle "güçlük seferi" olarak adlandırılır. Havanın aşırı sıcak olduğu ve kıtlık dönemine denk gelen sefer, Müslümanlar için büyük bir imtihandı.
🔷 Bizans İmparatoru Heraklois'in sefer düzenleyeceği haberi üzerine Resulullah (SAV), uzun ve zor bir sefere çıkılacağını, Bizans gibi büyük bir ordu ile savaşılacağını bildirerek iyi bir hazırlık yapılmasını emretti.
Hz. Muhammed'in son gazvesi: Tebük Seferi