Hz. Peygamberin hadislerinde geçen dualar
Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim'de "De ki; duanız (kulluğunuz) olmasa Rabbim size ne diye değer versin ." buyurarak insanın ancak bu yönelişiyle değer kazanabileceğini belirtir. Öyle ki Peygamber Efendimiz "Dua, ibadetin özüdür ." olarak buyurur. Alemlere rahmet olarak gönderilen Resulallah, dünya ve ahiret hayatı ile ilgili birçok konuda yüce Allah'a dua etti. İşte, Hz. Peygamberin hadislerinde geçen dualar...
Giriş Tarihi: 27.02.2020
15:20
Güncelleme Tarihi: 18.02.2021
09:52
Okunuşu : "Allâhümmekfinî bi-halâlike 'an harâmike ve eğninî bi fadlike 'ammen sivâke."
Anlamı : "Allah'ım! Helâl olan nimetlerinle yetinmemi, haramlardan müstağni olmamı ihsan eyle, fazlı kereminle beni Senden başkasına muhtaç eyleme."
(Hâkim, De'avât, No: 1973)
Peygamber Efendimiz, bu dua ile rızkın helâl yollardan kazanılmasına ve rızkı verenin Allah olduğuna da işaret edilmektedir.
Okunuşu : "Allâhümme fâlikal-'ısbâhı ve câ'ılelleyli sekenen veş-şemse vel-kamera husbânen 'ıkdı 'annid-deyne ve ağninî minel-fakri ve emti'nî bi-sem'î ve besarî ve kuvvetî fî sebîlike."
Anlamı : "Sabahın aydınlığını var eden, geceyi dinlenme vakti yapan, güneşi ve ayı hesap vasıtası yapan Allah'ım! Bana borçlarımı ödemeyi ihsan eyle, benden fakirliği gider, kulağımı, gözümü ve kuvvetimi Senin yolunda kullanmayı nasip eyle."
(Malik, Dua, No: 495)
Bu dualarında Peygamberimiz (sav), yüce Allah'tan helalinden rızık elde edebilmeyi, haram rızıktan uzak kalabilmeyi, bu konuda hiç kimseye muhtaç etmemesini, fakirlikten korumasını, borçlarını ödemede kolaylık vermesini istemektedir.
Okunuşu : "Allâhümmeğfir-lenâ zünûbenâ ve zulmenâ ve hezlenâ ve ciddenâ ve 'amdenâ ve küllü zâlike 'ındenâ."
Anlamı : "Allah'ım! Günahlarımızı, yaptığımız haksızlıkları, saçmalıklarımızı, bilerek ve ciddi olarak yaptıklarımızı bağışla, bunların hepsi bizde mevcuttur."
(Hâkim, De'avât, No:1916)
Peygamber Efendimiz (sav) bu duasında yüce Allah'tan beş şeyi; günahları, zulmü, dine uygun olmayan söz, eylem ve davranışları, bilerek yapılan kötü eylemleri bağışlamasını istemektedir. Aslında Peygamberimiz için bu tür günahlar söz konusu değildir; ancak Peygamberimiz, bizlere örnek olması için, bizim böyle dua etmemiz, günahımızın bağışlanması için önce o günahı samimi bir şekilde Allah'a itiraf edip sonra af dilememiz gerektiğini öğretmektedir.
Okunuşu :"Allâhümme innî es'elüke sıhhaten fî îmâniv ve îmânen fî husni hulikıvve necâhayyetbe'uhû felâhuv ve rahmetüm-minke ve âfiyetüv ve mağfiratülli-emnike ve rıdvânâ."
Anlamı : "Allah'ım! Senden iman içinde sağlık, güzel ahlâk içinde iman, peşinden rahmet, âfiyet, mağfiret ve rıza gelen bir kurtuluş istiyorum."
(Hâkim, De'avât, No: 1919)
Bu duasında Peygamberimiz (sav), sağlıklı bir iman, imanın gerektirdiği güzel ahlâk, sonra rahmet, âfiyet, mağfiret ve rızasını istemektedir.
Okunuşu : "Allâhümmehfaznî bil-İslâmi kâ'ıden Vahfaznî bil-İslâmi kâimen vahfaznî bil-İslâmi râkıdev velâ tütı' fiyye 'adüvven hâsidev ve e'ûzü bike min şerri mâ ente âhızün bi-nâsıyetihî ve es'elüke minel-hayril-lezî hüve biyed-ike küllihî."
Anlamı : "Allah'ım! Ayakta iken beni İslâm ile koru, otururken beni İslâm ile koru, uyurken beni İslâm ile koru, hakkımda hiçbir düşman ve hasetçinin isteğini yerine getirme. Perçeminden tuttuğun şeylerin şerrinden Sana sığınırım. Her türlü hayrı Senden isterim ki bütün hayırlar Senin elindedir."
(İbn Hıbbân, Ed'ıye, No: 934)
Kendisine isabet eden bir musibet sonrasında gelip şikayette bulunması üzerine Peygamberimiz (sav), Hz. Ömer'e bu duayı tavsiye etmişti.
Bu duada Efendimiz (sav), yüce Allah'tan şu isteklerde bulunulmasını tavsiye etmektedir: İman ve İslam üzere sebat etmede yardımcı olması, düşmanlara ve haset edenlere fırsat vermemesi, iyilik, güzellik ve nimet (hayır) ihsan etmesi, insanların, şeytanların, cinlerin ve bütün varlıkların şerrinden koruması.