Arama

Hz. Peygamberin hadislerinde geçen dualar

Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim'de "De ki; duanız (kulluğunuz) olmasa Rabbim size ne diye değer versin." buyurarak insanın ancak bu yönelişiyle değer kazanabileceğini belirtir. Öyle ki Peygamber Efendimiz "Dua, ibadetin özüdür." olarak buyurur. Alemlere rahmet olarak gönderilen Resulallah, dünya ve ahiret hayatı ile ilgili birçok konuda yüce Allah'a dua etti. İşte, Hz. Peygamberin hadislerinde geçen dualar...

Okunuşu: "Allâhümme elhimnî ruşdî ve e'ıznî min şerri nefsî."

Anlamı: "Allah'ım! Bana doğru olanı ilham et ve beni nefsimin şerrinden koru."

(Tirmizî, De'avât, 70)

Efendimiz bu duasında, yüce Allah'tan iki şey istemiştir. Biri her işte doğru olanı yapabilmesi, diğeri nefsin kötü arzularından kendisini koruyabilmesidir.

AİLE HAYATIYLA İLGİLİ UFUK AÇAN 35 HADİS

Okunuşu: "Allâhümmeğfir-lenâ verhamnâ verda 'annâ ve tekabbel minnâ ve edhılnel-cennete ve neccinâ minennâri ve eslıh-lenâ şe'nenâ küllehû."

Anlamı: "Allah'ım! Bizi bağışla, bize merhamet eyle, (ibadetlerimizi, hayır ve hasenatımızı, dualarımızı) kabul eyle, bizi cennete koy, bizi cehennemden azat eyle, bütün işlerimizi ıslah eyle."

(İbn Ebî Şeybe, Dua, 135, No: 29342)

Bu duasında Peygamberimiz (sav), yüce Allah'tan yedi istekte bulunmuştur: Mağfiret, merhamet ve Allah'ın rızası, ibadetlerinin kabul olması, cennete girebilme ve cehennemden korunma, işlerinin düzgün olması.

BİRLİKTE YAŞAMA HAKKINDA 40 HADİS

Okunuşu: "Allâhümme ahsente halkî fe ahsin hulükî."

Anlamı: "Allah'ım! Yaratılışımı güzel yaptın, ahlâkımı da güzelleştir."

(İbn Hıbbân, Ed'ıye, No: 959)

Bu duada Peygamber Efendimiz (sav)'in yaradışını mükemmel oluşunu dile getirerek ahlakının da aynı şekilde güzel olmasını istemektedir. Peygamberimiz (sav)'in, ahlakının güzel ve mükemmel olduğu Kur'ân'da bildirilmiştir. (Kalem, 68/4) Bu duada aynı zamanda ahlâkın değişkenliğine, iyi yönde değişmesi için çaba gösterilmesi ve bu konuda Allah'tan yardım istenilmesi gerektiğine işaret edilmektedir.

GÖNÜLLER YAPAN 40 HADİS-İ ŞERİF

Okunuşu: "Allâhümme âti nefsî takvâhâ ve zeki-hâ ente hayru men zekkâhâ ente veliyyühâ ve mevlâhâ."

Anlamı: "Allah'ım! Nefsime takvasını ver ve nefsimi (her türlü kötü şeylerden) temizle, Sen temizleyenlerin en hayırlısısın. Sen nefsimin dostu ve mevlasısın."

(Müslim, Dua, 73)

Hz. Peygamber yüce Allah'tan manevî temizliği ve arınmayı, ahlâkî erdemliliği istemektedir. Duasının kabulü için yüce Allah'ın "velî" ve "mevlâ" isimlerini zikretmiştir.

KUR'AN-I KERİM'İ OKUMANIN FAZİLETLERİ

Okunuşu: "Allâhümme ahsin 'âkıbetenâ fil-umûri küllihâ ve ecirnâ min hızyid-dünyâ ve 'azâbil-âhırati."

Anlamı: "Allah'ım! Bütün işlerimin sonucunu güzel eyle, beni dünyada rezil olmaktan ve ahiret azabından koru."

(İbn Hıbbân, Ed'ıye, No: 949; el-Heysemî, Ed'ıye, 33, No: 17390)

Peygamberimiz (sav) bu duasında, işlerini en iyi bir şekilde yapabilmeyi ve dünya ve ahirette sonunun hüsran olmamasını yüce Allah'tan istemektedir. Dolayısıyla müminlerin de bütün işlerini ihsan mertebesinde en güzel biçimde yapmaları, başarısızlığa ve hüsrana sebep olabilecek eylem ve davranışlardan uzak olmaları ve bu konuda Allah'tan yardım istemeleri gerektiğine işaret etmektedir.

İSLAM'A GÖRE AİLE HAYATI NASIL OLMALIDIR?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN