Hz. Peygamber'in hayatında istişarenin yeri
Hayatımızın her noktasında rehberimiz olan Peygamber Efendimiz (SAV) ashabından her sahabinin fikrine değer verir, yanına gelen her türlü insanı önemserdi. Resulullah (SAV) herhangi bir konuyla ilgili kararını vermeden önce o konuda uzman olan kişilerle istişare ederdi. İlk vahyi aldığında eşi Hz. Hatice (RANHA) ile konuştuktan sonra hareket eden Yüce Peygamberimizin (SAV) hayatındaki önemli düsturlardan biri istişare idi.
Giriş Tarihi: 02.03.2023
16:25
Güncelleme Tarihi: 02.03.2023
18:33
➤ İlk Müslümanların Peygamber Efendimiz (SAV) ile birlikte müşriklere karşı savaş verdikleri ikinci muharebe öncesinde Resulullah (SAV) sahabelerini toplamış ve onlarla geniş istişarelerde bulunmuştu. Allah Resulü'nün (SAV) şehir müdafaası fikrini savunmasına karşın genç sahabiler, meydan muharebesiyle aslanlar gibi çarpışıp şehit olmayı istemişlerdi.
➤ Meydan muharebesi yapılması fikri çıkan istişarenin sonucunda, pek çok sahabinin şehit olduğu Uhud Savaşı meydana geldi. Peygamber Efendimiz (SAV) istişareden çıkan karara red vermemesiyle, çıkan kararın sonucu ne olursa olsun uyulması lazım gerektiğini sahabilerine göstermişti.
Uhud Savaşı: Müslümanlar için ibret dolu olay
➤ Önemli devlet meselelerinde bu şekilde istişareyi somut davranışlara döken ve öğreten Peygamberimiz (SAV) , hakkında vahiy gelmeyen ferdi, ailevi, ticari, cezai vb. tüm konularda da ashabı ile istişareler gerçekleştirirdi.
"Sizden biriniz kardeşiyle istişâre etmek isterse kardeşi görüşünü söyleyerek ona yol göstersin"
(İbn Mâce, Edeb, 37)
Kardeşlik ile ilgili hadisler
➤ Hadis-i şeriflerinde istişare edilen kişinin güvenilir kimse olması gerektiğini sık sık vurgulayan Peygamber Efendimiz (SAV) , güven vermeyen, hakikati olduğu gibi söyleyeceğinden emin olmayan kişilere danışılmaması gerektiğini de öğütlemiştir.
➤ Ayrıca Resulullah (SAV) kendisiyle istişare edilen kimsenin güvenilir olmasının adeta bir mecburiyet olduğunu, tersinin ise ihanet olduğunu şu hadis-i şerifi ile ifade etmiştir:
"Kim, bir kardeşine, gerçeğin başka olduğunu bildiği halde bir şeyi tavsiye ederse ona ihanet etmiş olur." (Ebu Davud, İlim, 8)
➤ Bütün Müslümanların kendilerine ait meseleleri çözmeye teşebbüs edecekleri zaman güvenilir, ilim ve irfan sahibi kişilerle istişare ederek onların fikirlerinden faydalanması gerektiğini vurgulayan Resulullah (SAV), istişare edilen kimsenin fikirleri doğru çıkmasa da o kişinin takdir edilip rencide edilmemesi gerektiğini de bize öğretmiştir.
➤ Uhud Savaşı'nda pek çok sahabinin şehit olması ve savaşın kaybedilmesine rağmen en güzel ahlak sahibi olan Peygamberimiz (SAV) genç sahabilere herhangi bir şey söylememiş, yüce ahlakını o noktada da sergilemiştir.
Mehmet Akif'in ilim ve irfan hocası: Arap Hoca
➤ Ailevi ilişkilerde de istişareye önem veren Peygamber Efendimiz (SAV) , kadınlarla istişareyi ihmal etmemiş hatta en kritik durumlarda bile eşlerine danışmıştır . Nitekim Resulullah (SAV) Hudeybiye Antlaşması'nın sahabilere ağır gelen maddeleri ile alakalı Ümmü Seleme (RANHA) validemize danışmıştı.
➤ Ümmü Seleme (R. Anhüma) , Peygamber Efendimiz'e (SAV) sahabinin yanına çıkmasını hiç kimseyle konuşmadan kurbanını kesmesini ve başını tıraş etmesini söylemişti. Validemizin dediklerini yerine getiren Peygamberimiz'in (SAV) ardından onu gören sahabe de kurbanlarını kesip birbirlerini tıraş etmeye başlamışlardı.
(Buhari, Şurût, 15)
Hudeybiye Antlaşması nedir? Hudeybiye Antlaşması'nın maddeleri…