Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • İbadet nedir? İslam’da en önemli ibadet nedir? İbadetle ilgili bilinmesi gerekenler

İbadet nedir? İslam’da en önemli ibadet nedir? İbadetle ilgili bilinmesi gerekenler

Allah'a olan sevgi, saygı ve bağlılığımızı göstermemizin en önemli yolu, koşulsuz iman ve yalnız O'na ibadet etmektir. İbadetler, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak amacıyla itaat bilinciyle yerine getirilen fiillerdir. Şekil anlamında basit görünse de ibadetler, Allah'ın buyrukları olduğu için çok daha öte bir boyuta işaret eder. Nitekim ayet-i kerimede "Ancak Sana kulluk eder ve yalnız Sen'den yardım dileriz" buyrulmuş; ibadetin, yalnızca Allah Teâlâ'nın hakkı olduğu ifade edilmiştir. Peygamberimiz ise "Allah'ın en sevdiği ibadet, kişinin az da olsa devamlı yaptığı ibadettir" hadisi ile ibadetlerde devamlılığın sağlanmasını öğütlemiştir.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 9
  • 10
BELİRLİ ZAMAN DİLİMİNDE YAPILMASI GEREKEN İBADETLER
BELİRLİ ZAMAN DİLİMİNDE YAPILMASI GEREKEN İBADETLER

İbadetlerin yerine getirilmesinde belirleyici konu, belirli bir vakitte gerçekleştirilmesi belirtilen ya da vakit tayini yapılmayan ibadetlerdir.

🔸 Örneğin kefaretlerin yerine getirilmesi için herhangi bir vakit tayin edilmemiş olduğundan istendiği zaman ifa edilebilir. Bu ibadetler "mutlak vakitli ibadetler" olarak tanımlanır.

🔸 Eda vaktinin başlangıç ve bitiş sınırları belirlenen ibadetler ise "mukayyed vakitli ibadetler" olarak adlandırılır.

🔸 Beş vakit namaz, Ramazan orucu, hac ibadeti gibi ibadetler, belirli zaman dilimlerinde yapılması gereken ibadetlerdendir.

İbadetler, hükümleri bakımından çeşitli ayrım ve adlandırılmalara tabi tutulur. Bu ayrım şu şekilde ifade edilebilir:

Farz olan ibadetler: Beş vakit namaz, oruç, hac, zekât.

Vacip olan ibadet: Vitir namazı, kurban kesmek.

Nafile ibadet: Farz namazlardan önce veya sonra kılınan sünnet namazlar, teheccüd, kuşluk, tahiyyetü'l-mescid gibi bazı namazlar, Ramazan ayı dışında tutulan oruçlar, farz olandan sonra yapılan haclar.

  • 10
  • 10
ALLAH’IN EN SEVDİĞİ İBADET
ALLAH’IN EN SEVDİĞİ İBADET

🔸 Peygamber Efendimiz (sav) ibadetlerde ölçülü olmayı ve amellerde devamlılığın sağlanmasını öğütlemiştir.

"Gücünüzün yettiğini yapın. Allah'a yemin ederim ki siz usanırsınız da Allah usanmaz. Allah'ın en sevdiği ibadet, kişinin az da olsa devamlı yaptığı ibadettir."

Buhârî, Îmân, 32; Müslim, Müsâfirîn, 221

🔸 Belirli ölçülerde ancak devamlı olarak yapılan ibadetlerin feyzini anlatmış; aşırıya kaçılan ibadetlerin nefse ağır gelebileceğini ifade etmiştir.

🔸 Aşırıya kaçılan ibadetlerde devamlılığın sağlanamayacağını, ibadetleri terk etmenin doğru olmadığını vurgulamıştır.

"Din kolaydır. İbadet ve taatta kendisini zorlayan kimse, dine yenik düşer. Şu hâlde aşırıya kaçmayın; orta yolu tutun ve (salih amellerden alacağınız mükâfattan ötürü) sevinin. İbadet için sabah, akşam ve gecenin serin vaktinden istifade edin."

Buhârî, Îmân, 29

"Aşırıya kaçmayın. Orta yolu tutun. Sabahleyin, sabahla akşam arasında ve geceleyin ibadete vakit ayırın. Orta yolu tutun ki, maksada erişesiniz."

Buhârî, Rikâk, 18

🔸 Allah'ın kullarına kolaylık sağladığı, onlara sıkıntı vermek istemediği ve bu minvalde ibadetlerde ölçülülük ve devamlılığın esas olduğu hadis-i şeriflerde zikredilen hususlardandır.

"Allah'a yemin ederim ki, Allah'tan en çok korkanınız ve ona karşı gelmekten en çok sakınanınız benim. Böyle olduğu hâlde ben bazen oruç tutuyor, bazen de tutmuyorum. Hem namaz kılıyorum hem de uyuyorum ve kadınlarla evleniyorum. Benim sünnetimden yüz çeviren, benden değildir."

Buhârî, Nikâh, 1; Müslim, Nikâh, 5

📌 İbadetlerde ölçülü olmaya ve amellerde devamlılığa dair ayet ve hadisler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN