İbadetlerin temel esasları
İman etmenin en güzel yansımalarından biri olan ibadetler bireysel ve toplumsal faydaları olan eylemlerdir. Müslümanlar Allah Teala'nın rızasını kazanmak için ibadet eder ve sevabını yalnızca Alemlerin Efendisi'nden beklerler. İbadetler kişiyi Allah'a (CC) yaklaştırır, sabrı ve şükrü öğretir, olumsuz hasletlerden kurtarırlar. Sizler için ibadetlerin temel meselelerini araştırdık.
Giriş Tarihi: 11.05.2024
10:44
Güncelleme Tarihi: 11.05.2024
10:50
İbadetlerin kolay olması
◼ Allah Teala biz kullarına karşı merhametli ve şefkatli olduğu için üzerimize kaldıramayacağımız yük yüklemeyeceğini Bakara Suresi 286. ayette dile getirmiştir. İslam ibadetler noktasında oldukça kolaylaştırıcı hükümleri haizdir.
◼ İbadetlerin kullara zor gelmesi şüphesiz tembellik ve şeytanın bir oyunu dur. Zira susuz bir ortamda teyemmüme müsaade edilmesi, yolculukta seferi olunması ve sağlık sorunlarından dolayı oturarak namaz kılınması gibi ilk akla gelen kolaylıklar ibadetin sürekliliği için güç yetirilebilir amillerdir.
RÜTBELERİN EN YÜCESİ
Gösterişten uzak olma
◼ İbadetler hususunda belki de en önemli nokta kulun Allah Teala ile kurduğu müstesna bağın gösterişten uzak ve biricik olmasıdır. Bu, rıza-i ilahi yolunda atılan mümtaz bir adımdır.
◼ Bu durum ahiret ameliyle dünyalık istemek olarak tasvir edilmiş ve kınanmıştır. Dinimizde kulun başkalarına gösteriş yapmak için değil kendisi için ibadet etmesi esastır.
İbadetlerde ihlas
◼ Allah Teala kulun kendisine nasıl bir ruh hali, kalp ile yöneldiğini bilir. Bundan dolayı tam bir ihlas ile ibadetlere yönelmek , samimiyetle ibadet gemisine binmek gerekir.
◼ Zira Hak Teala Hac Suresi 37. ayette, "Onların ne etleri Allah'a ulaşır ne de kanları; O'na ulaşacak olan sadece sizin takvânızdır. İşte Allah onları sizin istifadenize verdi ki size doğru yolu göstermesinden ötürü O'nu tâzimle anasınız. İyilik yolunu tutanları müjdele!" buyurur.
Hac Suresi 37. Ayet Tefsiri okumak için tıklayın
HIZ KAVRAMININ UNUTTURDUĞU: HESAP GÜNÜ
İbadette farkındalık
◼ Zorlama , baskı gibi dış etmenlerle gerçekleştirilen, sonu bir ceza yahut ödüle çıkan ibadetler istenen manevi huzuru, ibadet şuuru nu asla veremez.
◼ İnsan ibadetteki sorumluluğunu hissetmeli , tefekkür ederek Allah Teala'ya yönelmeli ve dört koldan ibadetlere sarılmalı. Burada mühim olan bunları bilerek ve isteyerek gerçekleştirmesidir.
İbadette devamlılık
◼ Kulluk kavramı; sınırları çizilmiş, bir mekana yahut zamanı belli bir ana mahsus kılınmış değildir. İbadetler ömür boyu sürecek, devam ettirilecek eylemlerdir.
◼ Allah Teala Hicr Suresi 99. ayette bu durumu, "Kesin olan şey gelinceye kadar rabbine kulluk et." buyurarak bizlerden kulluğun devamlılığını istemiştir.
Hicr Suresi 99. Ayet Tefsiri okumak için tıklayın
SANATIN İSLAM İLE BULUŞMASI