İbadetlerin temel esasları
İman etmenin en güzel yansımalarından biri olan ibadetler bireysel ve toplumsal faydaları olan eylemlerdir. Müslümanlar Allah Teala'nın rızasını kazanmak için ibadet eder ve sevabını yalnızca Alemlerin Efendisi'nden beklerler. İbadetler kişiyi Allah'a (CC) yaklaştırır, sabrı ve şükrü öğretir, olumsuz hasletlerden kurtarırlar. Sizler için ibadetlerin temel meselelerini araştırdık.
Giriş Tarihi: 11.05.2024
10:44
Güncelleme Tarihi: 11.05.2024
10:50
İbadetlerde ihlas
◼ Allah Teala kulun kendisine nasıl bir ruh hali, kalp ile yöneldiğini bilir. Bundan dolayı tam bir ihlas ile ibadetlere yönelmek , samimiyetle ibadet gemisine binmek gerekir.
◼ Zira Hak Teala Hac Suresi 37. ayette, "Onların ne etleri Allah'a ulaşır ne de kanları; O'na ulaşacak olan sadece sizin takvânızdır. İşte Allah onları sizin istifadenize verdi ki size doğru yolu göstermesinden ötürü O'nu tâzimle anasınız. İyilik yolunu tutanları müjdele!" buyurur.
Hac Suresi 37. Ayet Tefsiri okumak için tıklayın
HIZ KAVRAMININ UNUTTURDUĞU: HESAP GÜNÜ
İbadette farkındalık
◼ Zorlama , baskı gibi dış etmenlerle gerçekleştirilen, sonu bir ceza yahut ödüle çıkan ibadetler istenen manevi huzuru, ibadet şuuru nu asla veremez.
◼ İnsan ibadetteki sorumluluğunu hissetmeli , tefekkür ederek Allah Teala'ya yönelmeli ve dört koldan ibadetlere sarılmalı. Burada mühim olan bunları bilerek ve isteyerek gerçekleştirmesidir.
İbadette devamlılık
◼ Kulluk kavramı; sınırları çizilmiş, bir mekana yahut zamanı belli bir ana mahsus kılınmış değildir. İbadetler ömür boyu sürecek, devam ettirilecek eylemlerdir.
◼ Allah Teala Hicr Suresi 99. ayette bu durumu, "Kesin olan şey gelinceye kadar rabbine kulluk et." buyurarak bizlerden kulluğun devamlılığını istemiştir.
Hicr Suresi 99. Ayet Tefsiri okumak için tıklayın
SANATIN İSLAM İLE BULUŞMASI
◼ Dini hususlara bir anda sarılmak ve ibadetlerde aşırı kaçmak bir süre sonra sıkkın ve bıkkın olmayı, ihmal etmek ise umursamamayı getirebilir.
◼ İbadet hayatımızda esas olan sevmek , istemek ve süreklilik içinde ibadette devamlı olmaktır. Burada ifrat ve tefrite dikkat etmek ve uyanık olmak gerekir.