Arama

İbn-i Sina'nın ebedi mutluluğa ulaşma formülü

Müslüman alimler arasındaki eşsiz konumu sebebiyle "filozofların prensi" sıfatı ile nitelendirilen İbn-i Sina, düşünceleriyle günümüz dünyasını etkilemeye devam etmektedir. İslam felsefesini önemli bir noktaya getiren İbn Sina'nın insanlığın kadim konusu ahlak hususundaki görüşleri de oldukça dikkat çekicidir. Peki, ünlü filozof İslam'da insanın manevi nitelikleri ve huyları olarak tanımlanan ahlak kavramını mutlulukla nasıl ilişkilendirmiştir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 9
  • 10
AHLAKİ FİİLLERİN BELİRLEYİCİSİ: AKIL
AHLAKİ FİİLLERİN BELİRLEYİCİSİ: AKIL

📌 İnsan davranışlarının temeli nefsindeki isteklerden kaynaklanır. Ahlakın ortaya çıkışı kişinin nefsinin kendisine dayattığı istek ve arzuları yönlendirebilmesiyle gerçekleşir.

İbn Sina tam bu noktada aklı devreye sokar. Nitekim ahlaki fiillerin belirleyicisi insanı esir altına alabilecek istekler değil onları durdurabilme yetisine sahip olan akıldır.

Bilime yön veren Müslüman alimler ve icatları

  • 10
  • 10
AHLAKIN NİHAİ NOKTASI: ERDEMLİ YAŞAM VE MUTLULUK DÜŞÜNCESİ
AHLAKIN NİHAİ NOKTASI: ERDEMLİ YAŞAM VE MUTLULUK DÜŞÜNCESİ

📌 İbn Sina'ya göre ahlakın varacağı son nokta erdemli ve mutlu bir yaşam sürmektir. Ahlak, bireyi bu dünyada erdemli bir yaşama, ahirette ise nefsinin arzularını aklıyla dizginleyebildiği için mutluluğa götürür. Yani İbn Sina'ya göre ahlakın gayesi ebedi bir mutluluktur.

İbni Sina'nın ahlaklı olma kavramı, dini bilincin zorunlu kıldığı nefsin dizginlenmesi ile erdem ve mutluluk şeklinde tezahür eder. Ahlaklı olmanın varacağı son nokta yine kişinin kendi iyiliği için çıkan bir sonuçtur. İbn Sina'ya göre birey kendisini bekleyen ebedi hayattaki sonsuz mutluluğa erişebilmek için ahlaklı olmanın ön gördüğü ilkeleri gerçekleştirmeli ve böylece ruhunu kemale erdirebilmelidir.

Kaynak: İbn Sina'nın Ahlaka Ait Risalesi, Gürbüz Deniz.

İslam Ansiklopedisi, İbn Sina maddesi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN