İftarı mübah kılan özürler nelerdir?
Oruç tutarken bazı zor durumlar altında kalabiliyoruz. Kimi zaman bir yerlere gidebiliyor, seyahat edebiliyoruz. Kimi zaman ise hastalanıp orucumuzu devam ettirmekte zorlanabiliyoruz. Peki, hangi durumlar iftarı yani orucumuzu açmayı mübah kılıyor. Sizler için derledik…
Giriş Tarihi: 06.04.2022
17:10
Güncelleme Tarihi: 07.04.2022
10:43
Hayız ve Nifas Hâli
🔸 Gündüz oruçlu iken hayız gören yâhut nifas durumuna giren kadınlar iftar ederler. Temizlendikten sonra tutamadıkları günleri kazâ ederler.
🔸 "Bugün hayız günümdür" diye iftar ettikten sonra, o gün âdetini görmeyen kadın üzerine kefâret gerekir. Bunun için âdet görüldükten sonra iftar etmek lâzımdır. Ancak geceden niyet etmemişse kefâret gerekmez.
İslam'da kadın hakları ve önemi
Hâmile ve Emzikli Kadın Hâli
🔸 Hâmile ve emzikli olan kadınlar, kendilerinden veyâ çocuklarının helâkinden korkarlarsa, oruçlarını yerler ve sonra kazâ ederler. Üzerlerine kefâret gerekmez.
Dünya tarihinde iz bırakan 10 kadın
Açlık ve Susuzluk Hali
🔸 Açlık ve susuzluk sebebiyle helâk olmaktan yâhut aklın noksanlaşmasından korkulursa iftar etmek mübah olur. Sonra tutulamayan oruç kazâ edilir.
Açlık ile ilgili kim, ne söylüyor?
Fazla Yaşlılık Hâli
🔸 Oruç tutmaya gücü yetmeyen, yaşları fazla ilerlemiş ihtiyarlar iftar ederler ve tutamadıkları günler için fidye verirler. (Her gün için bir fitre miktârını fakirlere verirler. Fidye veremeyecek durumda fakir olan ihtiyarlar istiğfarda bulunurlar.)
🔸 Bu gibi ihtiyarlar, Ramazan'ın başında bir defâda veyâ Ramazan sonunda toptan fidyelerini vermiş olsalar câiz olur; ancak Ramazan başında fidyesini verdikten sonra güç ve sıhhate kavuşan olursa, verdiği fidye bâtıl olur ve oruç tutması üzerine vâcip olur.
Dede Korkut Hikayelerinde insani değerler nasıl yer alır?
🔸 Bir özür olmaksızın, nâfile orucu bozmak mübah değildir. Ziyâfete katılmadığı takdirde arkadaşını incitmiş olacağından korkan ve bozduğu orucu sonra kazâ etmede kararlı bulunan kimse nâfile orucu bozup ziyâfete katılabilir.
🔸 Ancak zevalden sonra iftar yapılmamalıdır. Fakat ana-babaya âsî olmamak için, nâfile oruçlarda, öğleden sonra da iftar edilir.
Ünlü yazarların kaleminden yaşlılık ile ilgili 15 hikmetli söz