İlim yolculuğunda mutlaka okunması gereken kitaplar
İkra emri ile başlayan ilim yolculuğumuz, asırlardır hiç durmadan devam ediyor. Dinimiz bize en büyük ikram olan "ilim öğrenme" gücünü vermiş, her Müslümanın üzerine farz kılmıştır. Bilinir ki bir kişi ilim elde etmek arzusuyla bir yola girerse, Allah o kişiyi cennetin yollarından birine sevk eder. Bu durumda bize düşen, ilim neredeyse oraya koşup nasibimizi almaktır. Sizler için her Müslümanın okuması gereken kitapların bir kısmını listeledik.
Giriş Tarihi: 29.07.2019
13:49
Güncelleme Tarihi: 28.07.2022
11:32
El-Edebü'l-Müfred, İmam Buhari
🔶 Sünnet-i Nebevî'nin kandili İmam Buharî'nin yüzyıllardır başucu kitaplarından biri olarak okunan, öğrenilen ve uygulanan el-Edebü'l-Müfred titiz bir çalışmayla iki cilt halinde yayınlandı.
🔶 Hadis-i şeriflerin ışığını aktaran en önemli kaynaklardan biri olarak görülen eserde kısa açıklamalarla izah edilen çok sayıda konu başlığında yüzlerce hadis bulunuyor ve adı geçen sahabilerin hayatı hakkında da bilgiler yer alıyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
Yoldaki İşaretler, Seyyid Kutub
🔶 Seyyid Kutub ve Yoldaki İşaretler için pek çok şey söylenebilir. Her şeyden evvel Yoldaki İşaretler, Kutub'u tanımak için tek başına yeterli bir kaynaktır. Kutub'un da en önemli eseridir. sadece bu kitabını okumakla, müellifin düşünce yapısı hakkında genel-geçer bir değerlendirme yapabilecek bilgiye sahip olunabilir. Eser, sadece, bu yönüyle değil, çağdaş İslâm düşüncesine hatırı sayılır katkısı olması açısından da önemlidir.
🔶 Yoldaki İşaretler'in dikkate değer bir yönü 'örnek Kur'an nesli' kavramsallaştırmasıdır. Zira düşünür, kitabını gelmesi sabırsızlıkla beklenen bu "öncü topluluk" için kaleme aldığını özellikle belirtmektedir. Kutub'a göre, sahabe nesli ilk örnek Kur'an neslidir ve bu nesli inşa eden de Kur'an'dır. Mushaf tahrif olmadığına göre, tecdidin gerekli olduğu dönemlerde ya da tarihin herhangi bir döneminde, sahabe toplumunun benzerini inşa etmek mümkündür.
🔶 Çağdaş dönemde bunu yapmak için ise öze, yani içine hiçbir yabancı unsurun karışmadığı Kur'an'a dönmek öncelenmelidir. Şunu rahatlıkla ifade edebiliriz ki, öze dönüş kavramının kilit bir önem kazanmasına vesile olan Seyyid Kutub'u daha iyi tanımak için, öncelikle, Yoldaki İşaretler'i başka bir gözle okumak gerekir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
İslam'ın Dirilişi
🔶 Sezai Karakoç'a ait bu kitap, Nisan 1966'dan Mart 1967'ye kadar, Diriliş Dergisinde Diriliş imzasıyla yayınlanan başyazılardan oluşuyor. Kitabın başında, İslam dünyasındaki sıkıntıların baş gösterdiği bu zaman dilimini belli kesitlerle bize sunluyor. Kitabı önemli kılan husus, Karakoç'un İslâmî uyanışa katkı sunan hareket ve düşünürleri bir arada ele almış olması.
🔶 Özellikle Osmanlı döneminde zirveleşen İslam düşünürleri, ne yazık ki Osmanlı'nın gerilemesinden sonra güzellikler dini olan İslam'ı kendi halkına ve ecnebilere aktarmada sıkıntılar çekmiştir. Medeniyetin gerilemesi demek, her şeyin gerilemesi demektir. Karakoç da toplumsal yozlaşmanın nasıl giderilmesi gerektiğine bu kitapta cevaplar arıyor. Toplumun her kesimine yapmış olduğu çağrıyla da sorularını cevaplandırıyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...
🔶 Yitik Cennet felsefe ile edebiyatın muhteşem bir uyumu... Karakoç'un bunu yaparken kullanıldığı yöntem ve benzetmeleri zaman zaman ağır olduğu düşünülse de oldukça akıcı ve anlaşılır bir şekilde gerçekleştiriliyor.Cennetin sekiz kapısını temsil eden sekiz peygamber ve cennetin tam da kendisi olan son peygamber Hz. Muhammed'in hikayelerinden yola çıkılıyor.
🔶 Bu hikayeler üzerinden bir medeniyetin doğuşu, gelişmesi, karşılaşacağı sorunlar ve bunların üstesinden nasıl gelineceği, sorumlulukları ve sonunda özbenliğine erişip Yitik Cennet 'ten Bulunmuş Cennet'e nasıl ulaşılacağının değerlendirilmesi yapılıyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...
🔶 İlk baskısı 1980 yılında yapılmış olan bu kitap, Sezai Karakoç'un 1976 ve 1978 tarihleri arasında Diriliş Pazartesi-Perşembe Günlüğü'nde "Diriliş Muştusu " başlığıyla yayınlanan ve Ekim 1979-Eylül 1980 tarihleri arasında Diriliş Dergisi'nde çıkan yazıların terkibiyle oluşmuştur.
🔶 Sezai Karakoç, öncelikli olarak gerçekleştirilmesi gereken bir diriliş eyleminden bahseder. Bu diriliş eylemini gerçekleştirecek olan kişileri de diriliş eri olarak tavsif eder. Üstada göre; diriliş eylemini gerçekleştirmesi gereken diriliş erleri tek başlarına kalsalar dahi asla yılmayacak, dünyayı kaplasalar dahi eylemlerinde en ufak bir gevşeme göstermeyeceklerdir.
🔶 Diriliş erleri temkinli olarak, şamata ve patırtıl ara kulak asmadan, asla gerilemeden, yavaş fakat güvenilir adımlarla diriliş eylemini gerçekleştirmelidir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...