Arama

İlmiyle Batı'ya damga vuran İslam filozofu: İbn Rüşd

Vahiy ile felsefenin birbirinden bağımsız olarak nasıl anlaşılıp değerlendirilebileceğini tespit eden ve buna bağlı olarak ikisi arasında biri diğerini geçersiz kılmayacak biçimde sağlam bağlantılar kuran İbn Rüşd, Aristoteles'in eserlerini onun doktrinine bağlı kalarak şerh ettiği için İslâm âleminde "eş-şârih" olarak tanındı. Tarihte derin bir tesir bırakan büyük ilim adamı, filozof, ahlak, astronomi, edebiyat, felsefe, fizik, mantık, matematik, siyaset, psikoloji, tabiat ilimleri, tıp, zooloji ve fıkıh bilgini İbn Rüşd'ü vefatının 820'nci senesinde rahmetle anıyoruz.

  • 18
  • 20
İbn Rüşd'ün başlıca eserleri
İbn Rüşd’ün başlıca eserleri

İbn Rüşd, astronomi alanındaki görüşleriyle de kendinden sonra gelen bilginler üzerinde etkili olmuştur. Bu konudaki dört eserinden sadece birinin İbrânî harfleriyle yazılmış Arapça aslı günümüze intikal etmiş, diğerinin de Latince tercümesi gelmiştir. Özellikle Aristo'nun De Caelo et mundo (gök ve yeryüzü) adlı eserine yazdığı şerhiyle kendisinin kaleme aldığı De Substentia orbis (feleğin cevher oluşu) isimli eserinde Batlamyus'un yer merkezli (geocentrique) sistemine karşı geliştirdiği fikirleri Rönesans döneminde çok itibar görmüştür.

  • 19
  • 20
İbn Rüşd'ün başlıca eserleri
İbn Rüşd’ün başlıca eserleri

İlgilendiği her alanda kaleme aldığı ve çoğu Latince ve İbrânîceye de tercüme edilen eserlerinin sayısı seksen civarında olup Türkçe'ye çevirilmiş eserleri şunlardır:

  • 20
  • 20
İbn Rüşd'ün başlıca eserleri
İbn Rüşd’ün başlıca eserleri

Tutarsızlığın Tutarsızlığı (Tehâfütü Tehâfüti'l-felâsife),
Felsefe-Din İlişkileri (el-Keşf an menâhici'l-edille ve akâ'idi'l-mille, Faslu'l-makâl, ed-Damîme), Metafizik fierhi (Cevâmi' u Mâba'de't-tabî'a),
Psikoloji fierhi (Telhîsu Kitâbi'n-Nefs),
Siyasete Dair Temel Bilgiler (Telhîsü's- Siyase li Elfatun)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN