Arama

İmam Gazali'den ahiret hayatı ile ilgili nasihatler

Kelam ve ahlak alimi İmam Gazali, İslam tarihinin en önde gelen düşünürlerinden biri... İslam alimlerinin yol göstericisi olarak tarif edilen Gazali'ye Ehl-i sünnet inancına yaptığı hizmet nedeniyle Hüccetü'l-İslam unvanı verildi. Üstün zekası ve çalışkanlığı ile gelecek nesle ışık tuttu. İlminin derinliği, meseleleri izah etmekteki üstün kabiliyetinin bir göstergesiydi. Sizler için Gazali'den ahiret hayatı ile ilgili 12 nasihat derledik.

  • 7
  • 12
İmam Gazali, Kendini Bulmak Sf. 143
İmam Gazali, Kendini Bulmak Sf. 143

Kıyamet gününde, suretler hakikat ve ruha tabi olup, görünen her şey ruhuna uygun göründüğü zaman, utanma, mahcubiyet ve çirkinlik orada meydana çıkacaktır.

İmam Gazali, Kendini Bulmak Sf. 143

◾ Yoğun geçen ilmi çalışmalarından sonra yerine kardeşi Ahmed Gazali'yi vekil bırakan İslam müctehidi Gazali, nizamiye müderrisliği görevine ara vererek Bağdat'tan ayrıldı. Çeşitli ilmi çalışmalar ve seyahatler gerçekleştiren Gazali, Şam'da kaldığı 2 yıl içinde en kıymetli ve tanınmış eseri olan "İhyau-Ulumi'd-din" isimli kitabını İslam dünyasına kazandırdı.

◾ Şam'dan Kudüs'e giden Gazali, "Mufassıl'ul-Hilaf", "Cevab-ul-Mesail" ve Allah'ın güzel isimleri olarak bilinen Esma'ül Hüsna'yı anlattığı "El- Maksad ül-Esma" adlı eserleri yazdı.

İmam Gazali'nin Sultan Ahmed Sencer'e yazdığı tarihi mektup

  • 8
  • 12
İmam Gazali, Kendini Bulmak Sf. 146
İmam Gazali, Kendini Bulmak Sf. 146

Kalp, parlak bir aynaya benzer. Günah ve dünya arzularının pasları onu karatır ve bir şey göstermeyecek hale gelir.

İmam Gazali, Kendini Bulmak Sf. 146

◾ Gazali, Kudüs'te bir müddet daha kaldıktan sonra Hac vazifesini ifa ederek, Bağdat'a geri döndü. Nizamiye Medresesi'nde eğitim vermeye devam ederek, "İhyau-Ulumi'd-din" isimli kitabını öğrencilerine ders olarak okuttu.

◾ Memleketi Tus'a tekrar dönen Gazali burada da "Ed-Dercülmerkum", "El-Kıstas'ul-Müstakim", "İslam'da Müsamaha Faysalü't-Tefrika Beyne'l-İslam Ve'z-Zendeka", "Kimya-yı Saadet" ve "Et Tibrul Mesbuk Fi Nasihatul Muluk" isimli eserlerini kaleme aldı.

İmam Gazali'den mutlaka okumanız gereken kitaplar

  • 9
  • 12
İmam Gazali, Kendini Bulmak Sf. 149
İmam Gazali, Kendini Bulmak Sf. 149

Kalbin yaratılışının icabı, Allah Teâla'yı bilmek ve görmektir.

İmam Gazali, Kendini Bulmak Sf. 149

◾ Yaklaşık 10 sene süren çalışmalarından sonra Selçuklu veziri Fahr-ül-Mülk'ün ricası üzerine bir müddet daha Nizamiye Medresesi'nde ders veren Gazali, tasavvufu anlatan "Mişkatü'l-Envar" adlı eserini fikir dünyasına kazandırdı.

◾ Son günlerini insanları irşad etmekle geçiren Gazali, bu zamanda ise "El-Munkız Mine'd Dalal", "Selef'i Salihin Mezhebi Huccetu'l İslam", ehli sünnete tabi olmayı anlatan "İnançta Hassas Ölçüler İlcamü'l Avam An İlmi'l-Kelam" isimli kitaplarını tamamladı.

Gazali'den hayata dair 20 unutulmaz alıntı

  • 10
  • 12
İmam Gazali, Kendini Bulmak Sf.154
İmam Gazali, Kendini Bulmak Sf.154

Emaneti yüklenmenin manası, tehlikeyi taşımak olur. O halde, emanet yükünü insandan başkası taşıyamaz.

İmam Gazali, Kendini Bulmak Sf.154

◾ Mısırlı bilim adamı Abdurrahman Bedevi'nin araştırmalarına göre Gazali, 457 kitap yazdı ancak günümüze sadece 75 eseri ulaştı.

İmam Gazali'nin dilinden 'Müslümanca Bir Hayat'

  • 11
  • 12
İmam Gazali, Kendini Bulmak Sf.157-158
İmam Gazali, Kendini Bulmak Sf.157-158

Ebedin manası şudur ki bütün âlem buğdayla dolu olsa ve bir kuşa senede bir buğday tanesi yiyeceksin dense o buğday taneleri biter de, ebed yine hiç azalmaz. O halde bu kadar uzun bir zaman devam eden azap, ruhani de olsa nasıl çekilebilir?

İmam Gazali, Kendini Bulmak Sf.157-158

İmam-ı Gazali'nin tasavvufta mürşidi, Ebu Ali Farmedi'dir. Zahir ilimlerinde eşsiz bir alim olarak bilenen Gazali, tasavvuf ilimlerinde de mürşid olarak tanımlandı.

İslam tarihinin üç büyük aliminden yaşama dair öğütler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN