Arama

İmam Gazali'nin dilinden 'Müslümanca Bir Hayat'

İmam Gazalî, İslâm'ın özünden uzaklaşma yoluna girmiş olan Müslümanları ahlâkî eğitime tabi tuttu. Onlara dinin pratik hayata nasıl yansıması gerektiğini Kur'an-ı Kerim ve sünnet ışığında izah etti. Kelam ve ahlak alimi "Hüccetü'l-İslam" Gazali'nin Bidayetü'l-Hidaye eserinden öğütleri sizler için derledik.

  • 18
  • 21

Kâinat baştanbaşa Allah'ın büyük bir kitabıdır, kişi bu kitabın hangi harfine baksa onun Hakk'ın kaleminden meydana geldiğini anlayacaktır.

  • 19
  • 21

Ve sen, özürleri talep eden ve kabul eden mümin gibi ol! Ayıpları arayan araştıran münafık gibi olma!

  • 20
  • 21

Dışına ve içine baktığın zaman, dünyevî ve dinî bakımdan bir kusur ve eksiklik göremiyorsan, bil ki nefsinin kusurları konusundaki bilgisizliğin, ahmaklıkların en kötüsüdür.

  • 21
  • 21
İmam Gazali kimdir?
İmam Gazali kimdir?

İslam âlimlerinin yol göstericisi olarak tarif edilen ve nisbesiyle meşhur olan İmam-ı Gazali'nin asıl adı, Muhammed bin Muhammed bin Muhammed bin Ahmed, künyesi Ebu Hamid, unvanı ise Huccet-ül-İslam ve Zeyneddin'dir. Âlimlerin sohbetlerinden uzak durmayan, elinden geldiği kadar yardım ve iyilik eden babasının vefatından sonra Gazali ve kardeşi, medresede ilim öğrenerek İslam dünyasına ışık tuttu.

Dünyevi arzularını dizginleyip 'ilahî hakikatleri' keşfeden İslam düşünürü

İslam mütefekkiri Gazali'nin, üstün zekası ve çalışkanlığını gören hocası, onunla özel ilgilenerek, usul-i hadis, usul-i fıkıh, kelam, mantık, İslam hukuku ve münazara alanlarında ilim öğretti. Nişabur'da tahsilini tamamladıktan sonra büyük bir ilim ve edebiyat hamisi olan Selçuklu Devleti'nin veziri Nizamülmülk'ün daveti üzerine Bağdat'a giden Gazali, Nizamülmülk'ün topladığı ilim meclisinde bulunan dönemin alimlerince ilminin derinliği ve meseleleri izah etmekteki üstün kabiliyeti neticesinde iltifata değer bulundu. Gazali, yaşadığı dönemde çeşitli fırkalarla girdiği ilmi tartışmaları, en zor ve ince mevzularda nazik ve nezih bir uslup kullanarak, yüksek ilmi, hitabet, izah etme kabiliyeti ve zekasıyla dikkat çekti.

Birbirinden kıymetli kitapları İslam dünyasına kazandıran Gazali, ilim ehli, devlet adamları ve halk tarafından da büyük bir hürmet gördü. İslam aleminin ışığı olarak nitelenen İmam-ı Gazali, nizamiye müderrisliğinde bulunduğu yıllarda, "Kitabü'l-Basit fil-Füru", "Kitab-ül-Vesit, El-Veciz", "Meahiz-ül-Hilaf" isimli kitapları yazdı.

İmam Gazali'nin eserlerini incelemek ve satın almak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN