Arama

Zulme boyun eğmeyen bir alim: İmam Rabbani

Zalim karşısında gösterilen duruş ve ortaya çıkan güçlü irade aradan asırlar geçse de unutulmaz. Hint Müslümanlarının simge ismi olan Ahmed Faruk es-Sirhindi, çabası ve mücadelesi ile Hindistan'da zararlı fikirlerin yayılmasının önüne geçen büyük bir alimdi. Daha çok İmam Rabbani olarak bilinen Sirhindi, "Mektubat" adlı eseriyle İslam dünyasına damga vurarak, ilmi alanda pek çok talebe yetiştiren büyük bir alim ve mücadeleci bir öncüydü.

  • 6
  • 10
İmam-ı Rabbani talebeleri
İmam-ı Rabbani talebeleri

🔹 Hayatı ilmi çalışmalar, talebe yetiştirmek ve eser telifi ile geçen İmam-ı Rabbani yaşadığı bölgenin ihtiyacı doğrultusunda yönlendirici ve yetenekli alimler yetiştirdi.

🔹 Bu talebelerin icazet alıp memleketlerine dönerek dünya çapında pek çok insana faydası dokundu. İmam-ı Rabbani'nin çizgisi talebeleri ile farklı coğrafyalara yayılarak genişledi.

Yüzlerce alim yetiştiren İmam-ı Rabbani'nin en meşhur talebelerinden bazıları:

▪ Muhammed Numan Bedahşi

▪ Bedreddin Sirhindi

▪ Şeyh Tahir Lahori

▪ Şeyh Müzemmil

▪ Mevlana Yusuf Semerkandi

▪ Muhammed Sıddık Keşmiri

▪ Yar Muhammed Kadim

▪ Şeyh Hasan Berki

▪ Şeyh Ahmed Düyubendi

▪ Hacı Hıdır Afgan

▪ Mevlana Emanullah Lahori

İLİM İÇİN KİLOMETRELERİ YAYA YÜRÜYEN MÜSLÜMAN ÂLİMLER

🔹 "Risale-i Tehliliyye"

Kelime-i Tevhid'in manası ve muhteviyatı üzeine yazılan bir kitaptır.

Kelime-i Tevhid nedir?

"La İlahe İllallah Muhammedun Resulullah" okunuşu ile bilinir. Allah'tan (CC) başka ilah yoktur,
Hz. Muhammed (SAV) O'nun (CC) kulu ve elçisidir" manasına gelir.

🔹 "Mebde Mead"

61 risaleden meydana gelen eser, ana hatları ile tasavvuf yaşantısını izah eder. Otobiyografik izler taşıyan kitap adeta "Mektubat"ın muhtasarıdır.

🔹 "İsbatü'n Nübüvve"

Ekber Şah'ın sarayındaki meşhur Allami'nin yazdıklarına paralel olarak kaleme alınan eser, peygamberlik kurumunu tahkim etmek için yazılır.

🔹 "Havaşi ve Talikat ber Şerh-i Rubaiyyat-ı Hace Baki-Billah"

İmam Rabbani'nin, şeyhi Baki-Billah'ın rubaileri üzerine yazdığı talikattan oluşur.

Talikat nedir?

Açıklama ve bazen de eleştirme noktasında bir risale olarak yayınlanan kitap notları.

🔹 "Risale-i Halat-ı Haceganı Nakşbend"

Nakşibendi tarikatı şeyhleri hakkındadır.

🔹 "Risale-i Silsile-i Hadis"

İsnad zincirini merkeze alan bir eserdir.

🔹 "Teyid-i Ehl-i Sünne"

Daha çok bilinen ismiyle "Risale-i Redd-i Revafız", Şiilerin Ashab-ı Kiram hakkındaki kötü kelamlarına karşı kaleme aldı. İmam Rabbani bu eseriyle Şiilerin dayanaklarını ilmi olarak çürütür.

🔹 "Maarif-i Ledünniyye"

41 ayrı risalenin bir araya getirerek oluşturduğu eser; nefis mertebeleri, seyr-u süluk ve Allah Teala'nın zâti sıfatlarını konu edinir.

🔹 "Talikat-ı Ale'l Avarif"

İmam Sühreverdi'nin meşhur eseri "Avarifü'l Mearif"e yapılan bir talikat kitabıdır.

Talikat nedir?

Açıklama ve bazen de eleştirme noktasında bir risale olarak yayınlanan kitap notları.

🔹 "Mükaşefatı Gaybiyye"

İmam Rabbani'nin otuz ayrı yazısının oğlu Muhammed Masum tarafından toplanarak basılmış hali olan "Mükaşefatı Gaybiyye", seyr-u süluk hakkındadır.

🔹 "Keşfü'l Gayn fi Şerh-i Rubaiyyeten"

Muhammed Baki Billah'ın iki rubaisine İmam Rabbani'nin düştüğü şerhlerden meydana gelir.

🔹 "Risale fi Adabi'l Müridin"

Müritler için bir yol gösterici olarak kaleme alınan eser, kaynaklarda geçer. Bir edep kitabı olan "Risale fi Adabi'l Müridin" bir adap çizgisi üzerinde müritlerin edebine vurgu yapar.

  • 9
  • 10
Mektubat-ı İmam Rabbani
Mektubat-ı İmam Rabbani

🔹 İmam Rabbani'nin farklı zamanlarda yazdığı 536 mektuptan meydana gelen bu üç ciltlik hacimli eser, Hindistan Müslümanları tarafından en bilinen İslami kitap olarak tarihe geçti. Pek çok meseleye dayanan mektuplar, bölge insanını diri tutan, her dem okunan metinler olarak bilindi.

🔹 Ehl-i Sünnet itikadını merkeze alan ve tavsiye eden bu kitap, 1860 yılında Osmanlı coğrafyasında Türkçe olarak yayınlandı ve okuyucular tarafından çok sevildi. İlk cilt 313 mektup, ikinci cilt 99 mektup, üçüncü cilt ise 124 mektuptan meydana geldi. Bu muhteşem eserin günümüze ulaşan en eski baskısı 1654 tarihli olmakla beraber İslamabad'da bulunan Gencbaş Kütüphanesi'nde.

HADİS İLMİNİN TARTIŞMASIZ OTORİTESİ: İMAM BUHARİ

  • 10
  • 10

🔹 Uzun yıllardır sıkıntılar yaşayan Hindistan bölgesinde; zalim idareye karşı takındığı fedakarane tavır, ifsad olmuş tasavvuf ekolünü yenilemesi ve alimleri hizaya çekmesi ile bir efsane statüsüne kavuşan İmam Rabbani, insanları Hak Teala'nın yoluna çağıran mümtaz bir alimdi.

🔹 Geride bıraktığı talebeleri, çağlar aşan fikirleri ve her coğrafyada karşılık bulan meşhur kitabı "Mektubat" ile Hint coğrafyasında zararlı ve tehlikeli fikirlerin yayılmasının önüne geçen İmam Rabbani'nin çabası günümüzde de karşılık bulan bir fikir haritasını temsil etti.

ALLAH'IN (CC) SEVMEDİĞİ 6 HUY

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN