Arama

Büyük fakih: İmam Serahsi

11. asrın önde gelen alimlerinden olan ve "şemsüleimme" sıfatı ile tanınan ünlü Hanefi fakihi İmam Serahsi, hayatının on beş yılını hapiste geçiren mücadeleci, haksızlıklar karşısında sesi yüksek çıkan bir İslam alimidir. Hayatını Buhara, Özkent ve Fergana üçgeninde geçiren Ahmed es Serahsi'nin meşhur eseri Mebsut, Hanefi fıkhına dair yazılmış en önemli ve hacimli kitaplardan biri olarak kabul edilir.

📍 el-Mebsut

Hanefi fıkhının en önemli ve hacimli eserlerinden biri olarak kabul edilen "el-Mebsut"u Serahsi hapishanede bulunduğu dönemde, mahkum iken öğrencilerine imlâ yoluyla yazdırdığı kabul edilir.

➡ Talebeleri Serahsi'yi ziyaretlerinde Hakim eş Şehid'in el-Kafi isimli eserlerinden parçalar okuyorlar, İmam Serahsi'de tafsilatlı şekilde okunan bölümü izah ediyordu. Kayıt altına alınan metinler zamanla el-Mebsut'u oluşturdu. Bu yolla yapılan telif faaliyetine de "imlâ" adı verilir.

FATİH'İN HOCASI: MOLLA GÜRANİ

📍 Şerhu Siyeri'l Kebir

Şeybani'nin devletler hukukuna dair meşhur eseri olan Siyeri'l Kebir'ine yapılan bu şerh öyle meşhur olmuştur ki Sultan II. Mahmud Alay müftülerinden bu eseri askerlere okumalarını istemiştir.

📍 Usulü Serahsi

➡ Serahsi'nin en meşhur eserlerinden olan ve yine müellifin hapis yıllarında iken kaleme aldığı eser, İmam Pezdevi'nin eseri ile beraber Hanefi fıkhının en meşhur usül kitaplarıdır.

📍 Şerhu Cami-i Sagir

➡ Serahsi'nin İmam Şeybani'nin meşhur eseri Cami'us Sagir'e yazdığı şerhtir.

📍 Şerhu Ziyadati'z ziyadat

Şeybani'nin eserleri olan ez Ziyadat ve ez Ziyadatu'l ziyadat başlıklı eserlere yazılan şerhlerei ihtiva eden kitaptır.

KALEMİ YORULMAYAN ALİM: İMAM ZEHEBİ

  • 10
  • 10

➡ Hayatı ilim ve mücadele etrafında geçen büyük alim İmam Serahsi hiçbir zaman doğru bildiklerinden vazgeçmemiş, ilmin izzet ve şerefini son anına dek muhafaza etmiş bir karaktere sahipti.

➡ Kaleme aldığı "el-Mebsut" isimli büyük fıkıh eseri ile tanınan büyük alim çabaları ile Hanefi fıkhına büyük bir katkı ve açılım sağladı.

HADİS İLMİNİN TARTIŞMASIZ OTORİTESİ: İMAM BUHARİ

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN