Arama

İnfitar suresi meali, tefsiri ve fazileti

On dokuz ayetten müteşekkil olan İnfitar Suresi, Mekke döneminde nazil olmuştur. Yarılmak anlamına gelen "infitar" kelimesinden ismini alan sure içinde farklı konular öne çıkar. Kıyamet olayları, insanın Allah'a karşı sorumlulukları, yalanlar, Kiramen Katibin gibi hususlar surenin ana konularıdır. Resul-i Ekrem (SAV) İnfitar Suresi'nin cemaatle kılınan namazlarda okunmasını tavsiye etmiştir.

İnfitar Suresi 6-8 Ayetler Tefsiri

➡ Devamındaki âyetlerden anlaşıldığına göre buradaki "ey insan" hitabıyla özellikle belli bir kişiye veya bütün insanlara değil, sûrenin asıl konusu olan kıyamet, âhiret ve uhrevî yargılanma ve hesap vermeyi inkâr edenlere, bunu imkânsız görenlere hitap edilmektedir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

İnfitar Suresi 9-12 Ayetler

﴾9﴿ Hayır! İnanacak yerde siz hâlâ dini yalan sayıyorsunuz.

﴾10-11﴿ Oysa sizi gözetleyen muhafızlar, değerli yazıcılar var.

﴾12﴿ Onlar yaptığınız her şeyi biliyorlar.

İnfitar suresini okumak ve mealini dinlemek için tıklayın

İnfitar Suresi 9-12 Ayetler Tefsiri

➡ Din kelimesi, Kur'ân-ı Kerîm'de bilinen anlamı yanında, "hesap ve ceza günü" (âhiret) mânasında da kullanılmaktadır. Bu âyette birinci veya ikinci anlamında kullanıldığı yönünde iki farklı yorum vardır. Ancak müteakip âyetler ikinci yorumu desteklemektedir. Buna göre 10-12. âyetler şu gerçeği ortaya koymaktadır: Bu dünyada insanlar başı boş bırakılmamıştır. Aksine herkesin neler yaptığını bilen ve kayda geçen görevli melekler vardır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

İnfitar Suresi 13-16 Ayetler

﴾13﴿ Buna göre kuşkusuz erdemliler cennette olacaklar;

﴾14﴿ Kötüler ise kesinlikle cehenneme gireceklerdir.

﴾15﴿ Ceza gününde oraya girerler;

﴾16﴿ Ve oradan bir daha da ayrılamazlar.

İnfitar suresini okumak ve mealini dinlemek için tıklayın

İnfitar Suresi 13-16 Ayetler Tefsiri

➡ Amellerin kayda geçirilmesi ve uhrevî yargı sürecinin sonucu özetlenmektedir. Sûrenin ana konusu kıyamet ve âhiret ile uhrevî sorumluluk olduğuna göre buradaki "erdemliler" (ebrâr), bir gün kıyametin kopacağına, dünyada yapıp ettiklerinin kaydedildiği belgelerin önüne konacağına ve bunların hesabını vereceğine inanarak bu belgeleri yani amel defterlerini iyilikleriyle dolduran mümin kişidir. Bu duyarlılık birçok âyette takvâ kavramıyla da ifade edilmektedir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN