Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • İngiliz işgaline ve Hindu yayılmacılığına karşı duran alim: Mevdudi

İngiliz işgaline ve Hindu yayılmacılığına karşı duran alim: Mevdudi

Pakistanlı alim ve düşünür Mevdudi, genç yaşlarından itibaren İngiliz sömürgesine karşı çıkmış; Hindu yayılmacılığının ise karşısında durmuştu. Cemaat-i İslami teşkilatını kurarak bunlara karşı bilinç oluşmasını sağlayan Mevdudi, İslami temellere dayanan bir toplum hayali kurmuş; kanunların Kur'an ve sünnete bağlı olmasını istemişti. İslam ülkelerinin yabancılar tarafından sömürgeleştirilme sebeplerini ortaya koyan Mevdudi'nin 30'dan fazla dile çevrilen eserleri, Avrupa, Kuzey Amerika, Afrika ve bütün Asya'ya ulaşmış; Müslüman aydınları ve siyasileri etkilemiş, 20. yüzyılda gerçekleşen İslami hareketlerin öncüsü olmuştu.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 11
  • 16
SUİKAST GİRİŞİMİNDEN YARA ALMADAN KURTULDU
SUİKAST GİRİŞİMİNDEN YARA ALMADAN KURTULDU

Ekim 1963'te Lahor'da Cemâat-i İslamî'nin düzenlediği toplantıdaki suikast girişiminden yara almadan kurtulan Mevdûdî, Eyyûb Han'ın hazırlattığı anayasaya karşı çıkmasının ardından 6 Ocak 1964'te tutuklandı, 9 ay sonra serbest bırakıldı.

1965 yılı Eylül ayında Hindistan savaşının başlaması üzerine ülke savunmasında Eyyûb Han'a büyük destek verdi. 1967'de kurban bayramı hilâlinin görünüp görünmemesiyle ilgili görüşlerinden dolayı 2 ay hapiste kaldı.

  • 12
  • 16
CENAZESİNE 1 MİLYONDAN FAZLA İNSAN KATILDI
CENAZESİNE 1 MİLYONDAN FAZLA İNSAN KATILDI

Mevdûdî, Zülfikar Ali Butto yönetimini (1971-1977) şiddetle eleştirenler arasındaydı. 1977'de başlayan Ziyâülhak askerî yönetimini ise destekledi. Mayıs 1979'da tedavi görmek amacıyla oğlunun tabip olarak bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Bir dizi ameliyatın ardından 22 Eylül 1979'da New York Buffalo'da vefat etti.

Naaşı Pakistan'a götürülerek 1 milyondan fazla insanın katıldığı cenaze namazının ardından Lahor'daki evinin bahçesine defnedildi. Mevdûdî, Mekke'deki Râbıtatü'l-âlemi'l-İslâmî'nin kurucularındandı.

  • 13
  • 16
SÖMÜRGEYE VE HİNDU KÜLTÜRÜNE KARŞI ÇIKTI
SÖMÜRGEYE VE HİNDU KÜLTÜRÜNE KARŞI ÇIKTI

Cevaplamaya çalıştığı ilk soru Müslümanların sömürge konumuna düşme sebepleriyle alâkalıdır. Batı medeniyetini birçok yönden eleştiren Mevdûdî'ye göre Batılılar ilim ve kılıç gücünü, yani bilim ve teknolojiyi kullanarak dünya hâkimiyetini ele geçirmişlerdir.

Bu süreçte pek çok medeniyet Batı medeniyetinin bünyesinde kolayca erimiş ve kaybolmuş, Müslümanlar ise tam ve kâmil bir medeniyete sahip oldukları için Batı karşısında durmayı başarmışlardır. Mevdûdî'ye göre bu iki medeniyetin çarpışması hâlâ devam etmektedir.

  • 14
  • 16
İSLAM ÜLKELERİNİN SÖMÜRGELEŞMESİNİ NASIL AÇIKLIYORDU?
İSLAM ÜLKELERİNİN SÖMÜRGELEŞMESİNİ NASIL AÇIKLIYORDU?

İslam toplumunun bilim ve teknolojide ciddi bir varlık gösterememesi yüzünden Batı bu coğrafyayı kolonileştirmiş, açtığı eğitim kurumlarında kendi değerlerine yabancılaşan kimseler kanalıyla gerçekleştirdiği sömürge faaliyetini giderek kültür ve kimlik alanına da yaymıştır.

Bunun karşısında geleneksel muhafazakâr kesim, eskimiş ve birçok bakımdan işlevini yitirmiş bir kültür mirasına sahip çıktığından dolayı kendi toplumlarının kurtuluşu için yeni projeler üretip devreye sokamamıştır.

  • 15
  • 16
İNSAN HAKLARI KONUSUNDA VEDA HACCINI ÖRNEK GÖSTERDİ
İNSAN HAKLARI KONUSUNDA VEDA HACCINI ÖRNEK GÖSTERDİ

Onun verdiği 21 maddelik haklar listesinde Batılılar tarafından açıklanan insan hakları beyannamesiyle örtüşen bazı noktalar bulunduğu gibi sadece İslam'a has olan maddeler de vardır. Bunlar arasında bireyin iyiliği destekleme ve kötülüğe karşı koyma, günahtan sakınma, zalime boyun eğmeme, yönetime katılma, dinî baskıdan korunma hakları sayılabilir.

Mevdûdî ırka, dile ve coğrafyaya bağlı milliyetçiliğe karşıdır; zira milliyetçilik onun için nazarî değil pratik bir meseledir. Bu sebeple Hinduların tek devlet çatısı altında yaşamaları için savundukları birleşik Hint milliyetçiliği fikrine şiddetle karşı çıkmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN