Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • İngiliz işgaline ve Hindu yayılmacılığına karşı duran alim: Mevdudi

İngiliz işgaline ve Hindu yayılmacılığına karşı duran alim: Mevdudi

Pakistanlı alim ve düşünür Mevdudi, genç yaşlarından itibaren İngiliz sömürgesine karşı çıkmış; Hindu yayılmacılığının ise karşısında durmuştu. Cemaat-i İslami teşkilatını kurarak bunlara karşı bilinç oluşmasını sağlayan Mevdudi, İslami temellere dayanan bir toplum hayali kurmuş; kanunların Kur'an ve sünnete bağlı olmasını istemişti. İslam ülkelerinin yabancılar tarafından sömürgeleştirilme sebeplerini ortaya koyan Mevdudi'nin 30'dan fazla dile çevrilen eserleri, Avrupa, Kuzey Amerika, Afrika ve bütün Asya'ya ulaşmış; Müslüman aydınları ve siyasileri etkilemiş, 20. yüzyılda gerçekleşen İslami hareketlerin öncüsü olmuştu.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 9
  • 16
ASKERİ MAHKEME TARAFINDAN ÖLÜM CEZASINA ÇARPTIRILDI
ASKERİ MAHKEME TARAFINDAN ÖLÜM CEZASINA ÇARPTIRILDI

Dünya çapındaki baskılar üzerine cezası önce sivil bir mahkeme tarafından ömür boyu hapse çevrildi, ardından yüksek mahkemede beraat etti. 24 Ocak 1956'dan itibaren İslam anayasası konusunda seri konferanslar vermek için Doğu Pakistan'ın (şimdiki Bangladeş) önemli şehirlerini gezdi.

1956 anayasasında İslamî temellere dayanan bir toplum oluşturulmasını, kanunların Kur'an ve Sünnet ışığında düzenlenmesini öngören maddelere yer verilmesinde Mevdûdî'nin ve lideri bulunduğu örgütün etkisi büyüktür.

Fransız işgaline karşı savaşan bir mücahit: Emir Abdülkadir Cezairi

  • 10
  • 16
TEFSİR İÇİN BİLGİ TOPLAMAK AMACIYLA YOLA ÇIKTI
TEFSİR İÇİN BİLGİ TOPLAMAK AMACIYLA YOLA ÇIKTI

3 Kasım 1959 tarihinde, yazmakta olduğu tefsir için bilgi toplamak ve Kur'an'da adı geçen yerleri görmek üzere Suudi Arabistan, Ürdün, Suriye ve Mısır'ı kapsayan üç aylık bir seyahate çıktı. Bu seyahati Sefernâme-i Arzı'l-Kurʾân adıyla kitap haline getirildi.

1960'lı yılların başında Suudi Arabistan kralı tarafından henüz kuruluş aşamasında olan Medine'deki el-Câmiatü'l-İslâmiyye'nin akademik yapısıyla ilgili görüşleri istendi. 1962'deki açılışından itibaren de üniversitenin ilim heyetinde yer aldı.

  • 11
  • 16
SUİKAST GİRİŞİMİNDEN YARA ALMADAN KURTULDU
SUİKAST GİRİŞİMİNDEN YARA ALMADAN KURTULDU

Ekim 1963'te Lahor'da Cemâat-i İslamî'nin düzenlediği toplantıdaki suikast girişiminden yara almadan kurtulan Mevdûdî, Eyyûb Han'ın hazırlattığı anayasaya karşı çıkmasının ardından 6 Ocak 1964'te tutuklandı, 9 ay sonra serbest bırakıldı.

1965 yılı Eylül ayında Hindistan savaşının başlaması üzerine ülke savunmasında Eyyûb Han'a büyük destek verdi. 1967'de kurban bayramı hilâlinin görünüp görünmemesiyle ilgili görüşlerinden dolayı 2 ay hapiste kaldı.

  • 12
  • 16
CENAZESİNE 1 MİLYONDAN FAZLA İNSAN KATILDI
CENAZESİNE 1 MİLYONDAN FAZLA İNSAN KATILDI

Mevdûdî, Zülfikar Ali Butto yönetimini (1971-1977) şiddetle eleştirenler arasındaydı. 1977'de başlayan Ziyâülhak askerî yönetimini ise destekledi. Mayıs 1979'da tedavi görmek amacıyla oğlunun tabip olarak bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Bir dizi ameliyatın ardından 22 Eylül 1979'da New York Buffalo'da vefat etti.

Naaşı Pakistan'a götürülerek 1 milyondan fazla insanın katıldığı cenaze namazının ardından Lahor'daki evinin bahçesine defnedildi. Mevdûdî, Mekke'deki Râbıtatü'l-âlemi'l-İslâmî'nin kurucularındandı.

  • 13
  • 16
SÖMÜRGEYE VE HİNDU KÜLTÜRÜNE KARŞI ÇIKTI
SÖMÜRGEYE VE HİNDU KÜLTÜRÜNE KARŞI ÇIKTI

Cevaplamaya çalıştığı ilk soru Müslümanların sömürge konumuna düşme sebepleriyle alâkalıdır. Batı medeniyetini birçok yönden eleştiren Mevdûdî'ye göre Batılılar ilim ve kılıç gücünü, yani bilim ve teknolojiyi kullanarak dünya hâkimiyetini ele geçirmişlerdir.

Bu süreçte pek çok medeniyet Batı medeniyetinin bünyesinde kolayca erimiş ve kaybolmuş, Müslümanlar ise tam ve kâmil bir medeniyete sahip oldukları için Batı karşısında durmayı başarmışlardır. Mevdûdî'ye göre bu iki medeniyetin çarpışması hâlâ devam etmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN