İnsanı helake götüren haset nedir? Haset hakkında ayet ve hadisler...
İslam alimleri hasedi bir ruh hastalığı olarak tanımlardı. Nitekim Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: "Hasetten sakının. Çünkü ateşin odunu yakıp tükettiği gibi haset de iyi amelleri yakar, bitirir." İnsanda adeta zehirli hastalık gibi yayılan bu duygunun bir belirtisi, Müslüman kardeşinin başına bir felaket geldiğinde sevinmektir. Sizler için müminleri helake götüren haset hakkındaki ayet ve hadisleri derledik.
Giriş Tarihi: 10.01.2021
20:10
Güncelleme Tarihi: 02.01.2022
15:55
Enes b. Mâlik (ra) anlatıyor: Biz Peygamberimizle beraber oturuyorduk. Buyurdular ki: "Şimdi size cennetliklerden bir adam çıkagelecektir. Bir de baktık ki ensardan bir adam çıkageldi. Sakalından abdest suyu damlıyordu. Ayakkabılarını da sol eline almıştı. Ertesi gün olunca Peygamberimiz bir önceki gün söylediği gibi söyledi. Yine baktık ki aynı adam bir önceki günkü gibi çıkageldi. Üçüncü gün olunca Peygamberimiz yine önce söylediği gibi söyledi, derken aynı adam ilk hali gibi çıkageldi. Peygamberimiz oradan kalkınca, Abdullah b. Anır o adamı izledi ve ona "Ben babamla tartıştım. Üç gün onun yanına girmeyeceğime yemin ettim. Eğer siz, bu süre benim yanınızda kalmama izin verirseniz kalacağım" demiş.
Adam "Evet, kalabilirsin" diye cevap vermiş. Abdullah onunla beraber üç gün kalmış, fakat gece ibadete kalktığını görmemiş. Ancak, sabah namazına kadar uyandıkça Allah'ı anmış ve tekbir getirmiş. Abdullah "Onun hayırdan başka bir şey söylediğini duymadım.
Üç gün geçince sanki onun amelini küçük görür gibi dedim ki: "Ey Allah'ın kulu, babam ile aramda bir anlaşmazlık yoktur. Peygamberimiz sizin için üç kere 'Şimdi size cennetliklerden bir adam çıkagelecektir' dediğini işittim. Üç defasında da siz çıkageldiniz. Sizin yanınızda kalarak amelinizin ne olduğunu görmek istedim. Böylece sizin yaptığınızı yapmak istiyordum. Fakat büyük bir amel yaptığınızı görmedim. Sizi, Peygamberimizin müjdelediği mertebeye ulaştıran nedir?" Adam dedi ki "Şu gördüğünden başka değildir."
Ben oradan ayrılmak üzere dönünce, bana seslendi ve dedi ki "O senin gördüğün şeyden başkası değildir. Ancak ben, Müslümanlardan hiç kimseye kalbimde hile ve kin tutmam ve Allah'ın verdiği bir hayırdan dolayı hiç kimseye asla haset etmem." Bunun üzerine Abdullah "İşte seni bu dereceye yaklaştıran budur" dedi.
Peygamberimizin hadislerine ulaşmak için tıklayın
Enes b. Malik'ten rivayet edildiğine göre, Resulullah (sav) şöyle demiştir: "Birbirinize kin beslemeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah'ın kulları! Kardeşler olun !"
(Buhari, Edeb, 62; Müslim, Birr ve Sıla, 23)
➡ Haset, insanı en yakınına düşman edecek dehşetli sonuçlara götürebilir.
📌 Kabil'in kardeşi Habil'i haset ederek öldürmesi Allah'ın azabına uğramasına neden oldu. Bu son derece ibret vericidir. Nitekim hasetliğe bir diğer örnek olarak Hz. Yakub'un evlatları örnek verilebilir. Babalarının kardeşi Hz. Yusuf'u daha çok sevdiğini düşünerek haset edip kin beslemişlerdi. En nihayetinde kardeşini bir kuyuda bırakmış, babalarına da Yusuf'a kurt saldırdığını söylemişlerdi.
Hz. Yusuf'un kuyuya atılması, hasetliğin bir insana neler yaptırabileceğini gösterir.
➡ Hasetlik kişiyi dünyada vicdan azabı, ahirete ise cehennem ateşine götürür.
➡ Hasetlik sadece o duyguya sahip kişiye değil topluma da zarar verir. Müslümanlar arasındaki çekememezlik, kıskanma, birbirinin elindekine göz dikmeleri İslam ahlakına aykırıdır.
➡ İslam alimleri hasedi bir ruh hastalığı olarak tanımlardı . Nitekim Peygamber Efendimizin bir vücudun azaları olarak nitelendirdiği müminler arasında kangren oluşmasına neden olur.
📌 Harise b. Nu'man'dan rivayet edildiğine göre, Resulullah (sav) şöyle demiştir: "…Haset duygusuna kapıldığın zaman Allah'a istiğfarda bulun!"
(Taberani, el-Mu'cemü'l-Kebir, III, 228)
Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından sure ve meallerini okumak için tıklayın
Abdullah İbn Ömer (ra) anlatıyor: Peygamberimiz (sav)'e soruldu: "Ey Allah'ın Resûlü, insanların faziletlisi kimdir? Peygamberimiz (sav) "Her temiz kalpli ve doğru sözlü olandır" buyurdu.
Ashab "Doğru sözlüyü biliyoruz. Kalbi temiz olmak nedir?" diye sordu. Peygamberimiz (sav): "O, tertemiz, onda günah, başkaldırma, aldatma ve haset olmayan kalptir." buyurdu.
(Et-Tergîb ve't-Terhip)
➡ Haset, ahlaki zaaftır. Çünkü kötülük isteyenin kendisi de kötüdür.
➡ İnsanda adeta zehirli bir hastalık gibi yayılan bu duygunu bir belirtisi olarak Müslüman kardeşinin başına bir felaket geldiğinde sevinmektir. Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurmuştur:
"Size bir iyilik dokunsa fenalarına gider. Başınıza bir kötülük gelse onunla sevinirler " (A'raf suresi 37. ayet)
"Ehli kitaptan olan (Yahudi ve Hristiyanlardan) çoğu, gerçek kendilerine apaçık belli olduktan sonra, sırf içlerindeki çekememezlikten ötürü, sizi imanınızdan vazgeçirip küfre döndürmek isterler ." (Mâide suresi, 27-31 ayetler)
➡ Kalbin en kötü hastalıklarından biri olan haset, ancak ilim ve amelle tedavi edilebilir.
➡ Allah isteyene ve çalışana nimetlerini vereceğini vadetmiştir.
📌İnsanları helake götüren bu duygudan Allah'a sığınarak sözü Felak suresiyle bitirelim:
De ki: "Yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, haset ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının Rabbine sığınırım."
VIDEO