Arama

İran'ın bugüne kalan ilk bahçesi: Fin

Safeviler döneminde İran'ın Kaşan şehrinde inşa edilen Fin Bahçesi, 2007 senesinde UNESCO Geçici Dünya Miras Listesi'ne, 2012'de ise UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındı. Emir Kebir tarafından inşa edilen yapı birbirinden güzel işlemeler, harika bir köşk ve su kanalları ile İran'ın bugüne kalan ilk bahçesi olarak biliniyor.

KAŞAN ŞEHRİ

Kevir Çölü'nün kıyısında bulunan Kaşan şehri, bir stepin ortasına kurulmuş.

Kurak iklimi ve çıplak bitki örtüsüyle bir çölü andıran şehirdeki Fin Bahçesi, adeta çöldeki vahayı andırıyor. Bahçeden şehir merkezine uzanan caddenin kenarlarındaki ağaçlar ise bir merasim yolu izlenimi veriyor.

İlhamını Bakara Suresi'nden alan mabed: Hamidiye Camii

GÜNÜMÜZDE FİN BAHÇESİ

◾ Eskiden şehrin uzağında bir köy olan Fin, şimdilerde şehirle birleşmiş bir vaziyette ve yolun sağı ve solu bol ağaçlı ve çiçekli müstakil evlerle dolmuş.

◾ Fin Bahçesi'ndeki su kanalları, ağaç ve çiçekler tarihi yapılara farklı bir canlılık kazandırıyor.

Batı'nın yeni AVM'si: Retro pazarı

◾ Yüksekçe bir duvar ile ziyaretçilerini karşılayan Fin Bahçesi'nin ortasına konumlandırılan köşkün içinde bulunan havuza 12 ayrı gözeden su akıyor.

◾ Durgun gibi duran havuzdan bahçenin dört bir tarafına arklar ile su akışı sağlanıyor.

Tarihin en büyük camisi Samerra

◾ Bahçenin yükselti farklarından istifade edilerek kurulmuş olan çeşmelerine de hemen arkada bulunan ana havuzdan su akışı sağlanıyor.

◾ İlk kuruluş yıllarında yapılan yapılar ve bahçe düzenlemesi belli bir simetriye göre konumlandırılmış. Daha sonra eklenen bölümlerde aynı simetriyi görmek mümkün değil.

Karabağ'ın incisi: Şuşa

  • 10
  • 17

◾ Bahçedeki her su kanalı kendine has bir özellikte ve farklı konstept ile tasarlanmış. Suyun neredeyse yok denecek kadar az olduğu bir bölgede turkuaz çinilerle bezenmiş su kanalları bahçenin bulunduğu kurak bölgeye tezat bir durum oluşturuyor.

◾ Bahçeye yüzlerce servi ağacı dikilmiş. Hem sağladığı gölge hem de yaprak dökmemesi bu ağacın tercih edilmesinde etkili olmuş.

◾ Fars edebiyatında servinin "insan güzelliğinin simgesi" olarak kullanılmasının da bu tercihte etkisi olduğunu düşünülüyor. Bahçede servi ağacı haricinde 1 tonluk çınar ağacı da mevcut.

İran mimarisinin zarif örneği: Burucerdi Evi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN