Arama

İslam alimlerinin dünya bilimi alanında yaptıkları çalışmalar

İslam uygarlığında, coğrafyadan değerli taşlara kadar doğal bilimler üzerine heyecan verici fikirler geliştirildi. Bu nedenle günümüzdeki pek çok bilim dalı, bin yıl önceki düşüncelerin ürünüdür. İslam uygarlığı sınırlarının büyük olması, bilim insanlarına çalışmak için oldukça geniş bir coğrafi alan sağlıyordu. Öyle ki, Malay adaları gibi en uzak noktalardan bile mineraller, bitkiler ve hayvanlar hakkında bilgiler toplanabiliyordu. İslam alimlerinin dünya bilimi hakkında asırlar öncesinde yaptıkları çalışmaları derledik.

  • 14
  • 18

Dokuzuncu yüzyılda yaşamış olan Müslüman kaşif 'Abbas İbn Firnas, gizli bir mekanizma sayesinde içinde yapay şimşek ile gök gürültüsü bulunan camdan bir planetaryum inşa ettirmiştir.

Tarihte ilk uçuşu gerçekleştiren Müslüman alim; Abbas ibn Firnas

  • 15
  • 18

Iraklı ünlü Müslüman düşünür ve edebiyatçı Cahiz, çevrenin hayvanlar üzerindeki etkisini fark etmiş bir yazardır. Cahiz, bazen bütün kitapları okuyabilmek için tüm bir kütüphaneyi kiralardı. Kendisi şiir ve kurgu yazmasına rağmen bunlara, kamuflaj ve taklitçilik gibi şeyler hakkında bilimsel gözlemlerini de katmıştır. Cahiz, özellikle böcekler arasındaki davranış ve iletişimi incelemiştir.

Hayvan ilminde Batı'yı aydınlatan Müslüman deha

  • 16
  • 18

Orta Çağ döneminin en önemli botanikçileri, İslam uygarlığından çıkmıştır. İspanya, Toledo'da botanikçi olan İbn Bassal, on farklı toprak türünü sınıflandırarak, bu topraklarda hangi bitkilerin en iyi şekilde yetiştirileceğini açıklamıştır.

  • 17
  • 18

İspanya, Kurtuba'da hekim ve botanikçi olan El-Gâfikî, İspanya ve Afrika'dan topladığı bitkilerden ilaçlar yapmıştır.

İslam uygarlığında başka bir botanikçi olan İbnü'l-Baytar, İspanya'dan Suriye'ye kadar bitki ve otlar toplamıştır. Kendisi üç bin bitkisel ilacı alfabetik sırayla kapsamlı bir şekilde açıklayan bir eser yazmıştır.

İbnü'l-Baytar kimdir?

  • 18
  • 18

On ikinci yüzyılda, Müslüman İspanyası Sevilla'da yaşamış botanikçi İbnü'l-Avvâm, "Tarım Kitabı" adlı eserinde 585 bitki ve 50 meyve ağacının nasıl yetiştirileceğini detaylı bir şekilde anlatmıştır.

Bitkiler hakkında bilgi toplayan İslam uygarlığındaki botanikçilerin ulaştığı sonuçlar yararlı, güzel ve besleyici bitkilerin yetiştirilmesine katkıda bulunmuştur. Bu bitkiler, dünyanın diğer bölgelerinde yaşayanların hayatlarını geliştirerek, Avrupa genelinde de bahçeleri zenginleşmiştir. Avrupalılar, Yeni Dünya'yı kolonileştirdikleri zaman, İslam alimlerinin keşfettiği, üzerinde çalıştığı ve yetiştirdiği pek çok bitki türünü de beraberlerinde getirmişlerdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN