Arama

İslam bilincini tazeleyecek 20 kitap

İslam bilincimizi tazelemek, bu anlamdaki fikirlerimizi diri tutmak pek çoğumuz için oldukça önemli. Ancak kimi zaman "ne okumalıyım?" sorusu da bu bilincin beraberinde getirdiği sorulardan biri. Fikir, sanat, kültür ve medya hayatımız, Batıda, Batı kültürü ile üretilenleri tüketmeye yöneltse de çağ aşacak ve öncü nesiller oluşturacak bilgilendirici eserlerin okunurluğunun arttırılması, yadsınamaz bir ihtiyaç. Siyerden edebiyata, iktisattan tarihe İslam bilincinizi tazeleyecek 20 kitabı derledik.

  • 2
  • 20
SEYYİD KUTUB - YOLDAKİ İŞARETLER
SEYYİD KUTUB - YOLDAKİ İŞARETLER

📌Yazar, müfessir ve mütefekkir Seyyid Kutub, Müslüman Kardeşler'in "manevi lideri" olarak anlıyordu. Ömrünü İslam'a adamış, baskı, sömürü ve ırkçılığın karşısında dimdik durmuştu.

Seyyid Kutub, kaleme aldığı "Yoldaki İşaretler" kitabı ile unuttuğumuz İslam ve ümmet şuurunu bize tekrar hatırlatıyor. Seyyid Kutub'un en önemli eseri olarak nitelendirilen bu eser, çağdaş İslam düşüncesine hatırı sayılır katkısı olması açısından oldukça önemli.

📌Yoldaki İşaretler'in dikkate değer bir yönü "örnek Kur'an nesli" kavramsallaştırmasıdır. Zira düşünür, kitabını gelmesi sabırsızlıkla beklenen bu "öncü topluluk" için kaleme aldığını özellikle belirtir. Kutub'a göre, sahabe nesli ilk örnek Kur'an neslidir ve bu nesli inşa eden de Kur'an'dır. Mushaf tahrif olmadığına göre, tecdidin gerekli olduğu dönemlerde ya da tarihin herhangi bir döneminde, sahabe toplumunun benzerini inşa etmek mümkündür.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

Ümmetin hakimi: Ebu Derda kimdir?

  • 3
  • 20
HASAN EL BENNA - RİSALELER
HASAN EL BENNA - RİSALELER

📌Hasan el Benna, ömrünü takvaya, İslam davasına ve irşada adamış. Mısır topraklarında İslam'ı ihya etmek amacıyla 1928 yılında Müslüman Kardeşler olarak bildiğimiz "İhvan-ı Müslimin" topluluğunu kurmuş; ömrünün büyük çoğunluğunu mağdur, mahpus ve muhalif olarak geçirmişti.

Hasan el Benna, kaleme aldığı Risaleler eserinde İslam'ın yönetim ilkeleri, İslam'ın kadına bakışını, İhvan'ın çizgisi, metod ve ilkelerini ele almıştı. İslam âlemine şöyle seslenmişti:

📍Ey Müslüman Kardeşler! Sizler, ne bir hayır kuruluşu, ne bir siyasi parti ve ne de sınırlı bazı amaçlar için kurulmuş bir heyetsiniz. Sizler, bu ümmetin kalbinde yer alan ve Kuranla insanları selamlayan yeni bir ruh, Allah'ın marifetiyle maddenin karanlık etkisini dağıtan bir nur ve Resûlullah'ın (sav) davetini haykıran yüksek bir sedasınız. Gerçekte sizler kendinizi; insanların, taşımaktan çekindiği bu davanın yükünü tek başına taşıyan birileri şeklinde hissetmelisiniz.

Sizlere, İnsanları neye davet ediyorsunuz? şeklinde bir soru yöneltildiğinde şöyle cevap verin:

-Bizler, Hz. Muhammed'in (sav) getirdiği İslam'a davet ediyoruz. İktidar olmak İslam'ın bir gereğidir. Hürriyet ise, onun farzlarından biridir.

Hidayeti arayan sahabi: Selman-ı Farisi

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 4
  • 20
RASİM ÖZDENÖREN - MÜSLÜMANCA YAŞAMAK
RASİM ÖZDENÖREN - MÜSLÜMANCA YAŞAMAK

📌Rasim Özdenören, düşünce dünyamıza fikirleriyle ve kaleme aldığı eserlerle ışık tutan bir mütefekkir, yazar ve "Yedi Güzel Adam"ın beşincisi. Derin düşünce dünyasını "Müslümanca Yaşamak" ile harmanladığı deneme kitabında, aslında hepimizin oldukça aşina olduğu konularda ne çok eksiğimiz olduğu konusuna bir ayna tutuyor.

Müslümanca Yaşamak, Rasim Özdenören'in uyarıcı, hatırlatıcı, zaman zaman bizleri silkeleyen ve eleştiren bir üslupla "Müslümanlığı hayatımızda ne kadar uyguluyoruz?" sorusuna cevap niteliğinde bir eser.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 5
  • 20
MUHAMMED ESED - MEKKE’YE GİDEN YOL
MUHAMMED ESED - MEKKE’YE GİDEN YOL

📌Muhammed Esed, Avusturya asıllı Yahudi bir ailede dünyaya geldi; sonrasında ise İslam ile müşerref oldu. Düşünür, reformist, gezgin, gazeteci, din bilimci, yazar ve siyasetçi olan Esed, İslam dünyasında 1980 yılında yayınladığı Kur'an Mesajı adlı tefsiri ile tanındı ve tarihte büyük bir iz bıraktı.

📌Muhammed Esed kendi hayatını, Müslüman oluşunu, öncesini ve sonrasını muhteşem bir üslupla Mekke'ye Giden Yol'da kaleme almış; İslam dünyasının iç yüzünü, canlı gerçeğini ve Batı'ya karşı direniş destanını anlatmıştı.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

Üç ayların edebiyatımıza yansıması

  • 6
  • 20
SEZAİ KARAKOÇ - İSLAM’IN DİRİLİŞİ
SEZAİ KARAKOÇ - İSLAM’IN DİRİLİŞİ

📌Ömrünü diriliş mücadelesine adamış Sezai Karakoç, edebiyatımızın en güçlü sesidir. Kendini "diriliş eri" olarak adlandıran Karakoç mücadelesini şöyle açıklar: "Bir savaş var ve bu savaş sürüp gidecektir. Ölüme ya da dirilişe kadar."

📌Sezai Karakoç, İslam'ın Dirilişi kitabında İslam ülkelerinin genel durumundan bahsedip Müslümanları birlik olmaya davet etmiştir. Avrupa, Asya ve Afrika hakkında bilgilere yer vermiş, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra İslam ülkelerinin genel durumunu anlatmıştır. İslami hareketler ve İslami yazar, şair ve düşünürlerden bahseden eserde, İslam'da aksiyon ruhunun diri tutulması ve Müslümanların birlik olması gerektiği vurgulanır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

Sosyal hayatın divan şiirine yansıdığı beyitler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN