Arama

İslam dünyasının ilk üniversitesinin hüzünlü hali

İslam medeniyetinin taşıyıcı unsurlarından olan medreseler ilmin devam etmesi ve sonraki kuşaklara aktarılması noktasında hayati önem taşıyan kurumlardır. Fenni ve İslami ilimleri bünyesinde barındırarak bünyesinden pek çok alim çıkaran bu müstesna mekanlar, İslam düşünce tarihinin özel şubeleridir. On üçüncü asırda Bağdat'ta eğitim hayatına başlayan "Mustansiriye" ise hem İslam dünyasının ilk üniversitesi olmasıyla hem de dört mezhep fıkhını öğretmesiyle meşhur bir ilim merkeziydi. Amerikan işgali ile metruk bir yapıya dönüşen "Mustansiriye" bugün restorasyon bekliyor.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Tıp eğitimi

◾ "Mustansiriye" sadece İslami ilimler üzerine eğitim veren bir kurum değildi. Bilhassa burada öğretilen tıp eğitimi, çağının ötesindeydi.

◾ Ayrıca içerisinde barındırdığı eczane ile "Mustansiriye" ilaç yapma eğitimi de veriyordu. Hastalar üniversite içerisindeki bir bölümde tedavi ediliyordu.

(x) Osmanlı'nın Bağdat Fatihi

Kaybolan miras

◾ En bilinen ve meşhur olduğu dönemde "Mustansiriye"nin kütüphanesine toplumun farklı kesimlerinden pek çok insan önemli miktarda bağışlar yapmıştı.

◾ Okul açıldığında bizzat Halife Ebu Cafer Müstansir - Billah'ın kütüphaneye yüz altmış deve yükü kitap bağışladığı kaynaklarda geçer.

Yağma ve hırsızlık

◾ Bir dönem okul kütüphanesinde dört yüz elli bin eserin bulunduğu zikredilir. Lakin bu durum, yağmalar ve hırsızlıklar vesilesiyle seneler içinde ortadan kalktı.

◾ Kütüphane içerisinde maaşlı bir memur bulunur ve işleyişi kontrol ederdi. Aynı zamanda ödünç kitap da veren kurum, ilmi toplum tabanına yaymayı hedeflemişti.

(x) 🔍 Bir Bilgi

(x) Mustansiriye'nin kütüphane sorumlularından ikisi meşhur alimler İbnu'l Futavi ve İbnü's Sai'dir.

(x) İslam uygarlığındaki kütüphaneler

  • 10
  • 15

1258, 1392 ve 1401 yıllarında gerçekleşen işgaller sırasında eğitim sekteye uğrasa da "Mustansiriye"nin eğitim macerası uzun yıllar boyunca devam etti.

◾ Zamanla öğretim kadrosunu kaybeden medrese, askeri başta olmak üzere muhtelif alanlarda hizmet vererek asıl hüviyetini kaybetti.

  • 11
  • 15

1960 ve 1973 yıllarında aslına uygun ve titiz bir tamiratlar geçiren yapının kaderi 2003 yılındaki Amerikan işgali ile maalesef kökten değişti.

◾ Bu tarihten itibaren terk edilen ve kaderine bırakılan "Mustansiriye" yağmalara ve hırsızlıklara sahne oldu. Eser içindeki pek çok tarihi eser bugün kayıp.

(x) Irak'ın kayıp milyonları ve süper soyguncu güç ABD!

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN