Arama

İslam düşünce tarihinde psikolojinin öncüsü: Ebû Zeyd el-Belhî

Beden ve ruh sağlığı tarih boyunca insanlığın ilgi alnına giren en önemli konulardan biri olmuştur. Hem geleneksel hem de modern kaynaklarda bu alana özgü birçok tedavi yöntemi mevcuttur. İslam düşünce tarihini incelediğimizde ruh sağlığı çalışmaları ile karşımıza çıkan isimlerden biri de Ebu Zeyd Ahmed El- Belhi'dir. İşte, İslam tarihinde ilk psikiyatrist olarak tanınan Belhi ve çalışmaları...

🔹 Ebû Zeyd el-Belhî, ruhi rahatsızlıklarından kurtulmaya çalışan bir kimse kendisine verilen bu dış desteği zamanla öğrenmeli ve bu sıkıntılardan nasıl kurtulacağını anlayarak, dışarıdan destek verecek birini bulamadığı zamanlarda kendini iç desteği ile teskin etmeye çalışmalı ve duygularını kontrol altına alabilmeyi tavsiye eder.

Bu sebeple iç desteğin de yadsınamayacak öneminden dolayı kişinin bu çabasında kendisini geliştirmesi gerektiğini söyler.

🔹 Belhi, Meṣâliḥu'l-ebdân ve'l-enfüs isimli eserinde aşırı hüzün halinin ruha ve bedene yönelik zararlarını ise şöyle açıklar: "Hüzün ve şiddetli ıstırâb, ruh! Hastalıklar arasında önemli bir yer işgal etmektedir. Bu hastalık, insanın kalbinde yer tutunca sıhhate zararlı olur. Istırâb, hüznün aşırı hâlidir ve yakıp kavuran bir ateşdir. Hüzün ise, bu ateşten geri kalan kor gibidir. Bu sebeple bedeni tahrib etmekte, bedenin sıhhatini bozmakta çok etkilidir. Meselâ normal arzuları değiştirip, bunlardaki tadı ve lezzeti yok eder. Huzur ve sürürün faydası neyse, hüzün de bu faydanın zıddını doğurur. Huzurlu insanın yüzü dâima güleçtir. Mahzun olanın yüzü ise tersine soluktur. Hüzün, bâzan çok sevilen şeyin elden çıkması ile meydana gelir."

Orta yolu tutmak: İtidal

  • 10
  • 10

🔹 İslam düşünürünün içinde yaşadığı dönemde ruh ve beden sağlığına yönelik yaptığı tespit ve tedavi yöntemlerinin birçoğu bugün klinik psikolojide uygulamalarında karşımıza çıkar.

🔹 Çağdaşı olan hekimlerin fiziksel hastalıklara önem verip, psikolojik hastalıkları göz ardı etmelerini eleştiren Belhi, ruh ve beden sağlığını bir arada ele alarak bedensel hastalıkların da ruhsal rahatsızlıklara yol açabileceğini aktararak tüm bu ilmi çalışmaları ile psikoloji ilmine büyük katkılar gerçekleştirmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN