İslam felsefesi nedir? İslam felsefesi üzerine okuma listesi...
Felsefe ; varlık, bilgi ve değerler alanıyla ilgili problemleri akılcı, tenkitçi yöntemlerle inceleyen ve temellendiren sistemli fikri faaliyetler bütünüdür. İslam felsefesi ise Müslüman filozofların ortaya koydukları felsefî düşüncenin genel adıdır. İslâm felsefesi, diğer felsefelerden konu ve metod yönünden farklı değildir. Batı felsefesine etkisi sanıldığından daha büyük olan İslam felsefesi hakkında bilgileri ve bu alanda yapılabilecek okumaları derledik.
Giriş Tarihi: 11.02.2020
16:34
Güncelleme Tarihi: 11.02.2020
16:59
İslâm felsefesi literatürünün en önemli kaynaklarından biri de biyografi literatürü içinde filozofların hayatları, eserleri ve görüşleri hakkında bilgi veren kitaplardır. Bu gruba giren eserleri tamamen felsefecilere ve ilim adamlarına ait olanlar ve genel hal tercümesi mahiyetindeki kitaplar olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür.
Üstadı İbn Sina'nın imlâ ettirmesiyle kaleme alınan Cûzcânî'nin risâlesi, Ebû Bekir er-Râzî'nin kendini ve felsefeyi savunmak üzere kaleme aldığı es-Sîretü'l-felsefiyye'si, Bîrûnî'nin Ebû Bekir er-Râzî'nin eserleriyle ilgili bibliyografyası, Gazali'nin kendi fikrî gelişimini anlattığı el-Münkız mine'd-dalâl adlı eseriyle, öğrenimini tamamlayan talebelere hocalarının verdiği, ilmî silsileyi ve okunan eserleri gösteren icâzetnâmeler birinci derecede kaynak hüviyetine sahiptirler.
İslam felsefesi üzerine okuma listesi...
İslâm filozofları ile onların eserleri ve görüşleri hakkında toplu bilgi veren, değerlendirmeler yapan İslâm felsefesi tarihi ve İslâm felsefesine giriş mahiyetindeki çalışmalarla sistematik olarak felsefe tarihini anlatan eserler de son 150 yılın önemli faaliyetlerindendir.
İşte İslam felsefesi alanında derlediğimiz okuma listesi...
Filozofların Tutarsızlığı, Gazali
İslâm düşüncesi literatüründe vahiy ile aydınlanan aklın din-felsefe ilişkisi bağlamında felsefeye yönelttiği eleştiriler yanında probleme getirdiği açılımlarla Doğu ve Batı'da haklı bir şöhrete sahip olan Gazali'nin Filozofların Tutarsızlığı (Tehâfütü'l-felâsife) klasikler arasındaki müstesna yerini bugün de korumaktadır. Gazeli eserinde Meşşâî metafiziğe ve Yeni-Eflâtuncu sudûr teorisine yönelttiği esaslı eleştirilerle, felsefenin dine alternatif olamayacağını ve hakikati temsil edemeyeceğini göstermeye çalışır. Tehâfütü'l-felâsife ile başlayan "Tehâfüt geleneği" kelâm ve felsefe tarihinin her döneminde olduğu gibi günümüzde de hâlâ bir cazibe merkezi olmaya devam etmektedir.
KİTABI İNCELEMEK VE SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN
El-Munkız Mine’d-Dalal, Gazali
Gazali'nin kendi düşünce hayatının gelişimini özetlediği, dönemindeki İslâmî inanç ve düşünce hareketlerini değerlendirdiği eseridir. Dini ilimleri ve sünneti ihya, bidatleri imha eden İmam-ı Gazali, bu hakikatleri avam nezdinde dahi tam ma'kes bulacak şekilde tasarlamış ve gerçekte ruhî, kalbî ve aklî olarak Allah'tan bir hayli uzaklaşmış olanları yeniden hidayete ve kurtuluşa sevk etmeye çağırmıştır. İmam-ı Gazali'nin hacimce küçük, fakat tesiri bakımından büyük olan El-Munkız-Mine'd-Dalâl eseri ömrünü hakikati aramaya adamış hakikat âşıkları için çok mühim bir kitaptır. Özellikle, ruh, kalb, fikir hatta hissi selamet ve istikamet arayanlar için bir başucu kitabı da denebilir.
Eser; İslâm kültüründe örneğine az rastlanır bir otobiyografi olması yanında, İslâm dünyasının inanç ve fikir hareketlerini değerlendiren ve daha da önemlisi, felsefî anlamda şüpheciliği o güne kadar benzeri görülmemiş bir şekilde temellendiren muhtevası ile İslâm düşünce tarihinin en özgün ürünlerinden biridir.
KİTABI İNCELEMEK VE SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN