İslam ilmihaline dair bilinmesi gereken terimler
Yüce Allah, Kur'an-ı Kerîm'de, tüm inananlara hamd, tesbih, secde, ibadet, kulluk gibi hususlarda bazı emir ve yükümlülükler verdi. Bütün Müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma Müslüman olmanın ve Müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı olan bilgilere ilmihal adı verilir. Bu temel bilgilerin yer aldığı İslam ilmihaline dair bilinmesi gereken terimleri derledik.
Giriş Tarihi: 22.11.2019
09:14
Güncelleme Tarihi: 22.11.2019
09:37
Mesnun : Hz. Peygamber'in sünnetiyle sabit olan namazlar.
Mesnun, farz veya vacip derecesinde olmaksızın yapılması dinen istenen fiil anlamında fıkıh usulü terimidir. Örneğin; kuşluk namazı, farzlara tabi olan, vakit sünnetleri, umre, muharrem orucu gibi ibadetler "mesnûn ibadet " niteliğindedir. Hz. Peygamber bunları yapmış ancak farz olmadıklarını göstermek için bazen da terk etmiştir.
Fikriyat'ın e-kitap uygulamasında yer alan 'Siyer' kitabına ulaşmak için tıklayın.
Asrı evvel : Öğle namazının vaktinin çıkması; ikindi namazının vaktinin girmesi.
İkindi namazının vakti, öğle namazının vaktinin sona ermesi ile başlar. Öğle namazının vaktinin ne zaman sona ereceği, fakihlerin kullandıkları delillerin farklılığı sebebiyle ihtilaflı olduğu için buna bağlı olarak ikindi namazının vaktinin başlayacağı zaman da ihtilaf konusu oldu. Buna göre İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed ile diğer üç mezhep imamına göre güneşin tepe noktasından batıya meyli sırasında oluşan gölge hariç herhangi bir şeyin gölgesi kendisi kadar olunca öğle namazının vakti bitmiş ve ikindi namazının vakti başlamış olur.
(Merğînânî, el-Hidâye, I, 255-256; Şirbînî, Muğnî'l-Muhtac, I, 190; Desûkî, Hâşiye, I, 177; İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 12-14)
İşte bu vakte "asr-ı evvel" (ikindi namazının ilk vakti) adı verilir. Diyanet İşleri Başkanlığı, yayınlamakta olduğu Diyanet Takvimi'nde ikindi namazının vaktini, "asr-ı evvel" esasına göre düzenlenir ve namazlar asr-ı evvel içtihadına göre kılınır.