İslam medeniyetinin hafızaları
Medeniyet ve kültür tarihimizde hafızasında kütüphaneler barındıran birbirinden değerli isimler mevcut. Tarihimizde kitaba bakarak malumat vermek hoş görülmez, alim kendisine sorulan eseri yahut bilgiyi ezberinden okurdu. İslam medeniyetinin sonraki kuşaklara naklinde de önemli bir yer tutan alimler arasında beş isim var ki zaman geçtikçe değerleri daha iyi anlaşılıyor.
Giriş Tarihi: 09.04.2023
16:08
Güncelleme Tarihi: 30.03.2024
12:30
◾ Çalışmaları sırasında sıklıkla notlar tutan Gazali , zamanla bu notları hıfzetmesiyle tanınır. Çünkü Gazali bir rıhle yolculuğu sırasında hayatı boyunca unutamayacağı önemli bir olay yaşar.
◾ Cürcan şehrine giderken haydutlar tarafından soyulan Gazali , eşkıyalardan ilim notlarının kendisine verilmesini bunca yıllık emeğinin zayi olmamasını ister. Bu talep üzerine haydutların reisi Gazali'ye,"Sen nasıl bir ilim ehlisin ki defterin elinden alınınca ilim seni terk eder" der. Bu sözden çok etkilenen Gazali , geri kalan hayatında elinden geldiğince her metni ezberlemeye gayret eder.
Gazali'nin ilmi çalışmaları
Son Osmanlı Beyefendisi
◾ Son dönem Osmanlı Devleti 'nin önemli entelektüellerinden biri olan İbnülemin Mahmut Kemal İnal , çalışmaları ve sözleriyle eski ile yeni arasında bir köprü işlevi görür.
◾ Hastalığı sebebiyle okul hayatına devam edemeyen İnal , kitaplar etrafında kendisine büyük br dünya inşa eder. İbnülemin'i meşhur yapan ise gördüğünü, okuduğunu ve dinlediğini unutmamasıdır.
Servet temin edilir; kaybolan kitap bulunmaz
◾ Zamanla konağı bir kültür yuvası haline gelen İbnülemin , ülkemizin şair, yazar ve sanatçıları na önemli dokunuşlar gerçekleştirir.
◾ Büyük ismin "İbnülemin Akademisi" olarak anılan evi Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri nde daima kültür muhafızlığı yaptığı gibi yeni ile eski arasındaki bağı da kuvvetlendirir.
İstanbul'da bir ilim akademisi
Bir Kültür Savaşçısı
◾ Ülkemizin en mühim tarihçilerinden biri olarak kabul edilen Ord. Prof. Dr. Mükrimin Halil Yinanç hafızasıyla kitap çoğaltan bir alim, gözüpek bir kültür savaşçısı ydı.
◾ Çocuk yaşlarda hafızlığını tamamlayan, Arapça ve Farsça öğrenen Yinanç hayatı boyunca çalışkan ve ezbere önem veren bir isim oldu.
◾ Kabataş ve Galatasaray Lisesi'nde ders verdiği zamanlarda öğrenciler arasında bir efsane olan Mükrimin Halil'in Paris'te gerçekleştirdiği bir olay ise eşi bulunmaz cinsten...
◾ Paris 'te iken Fransız Milli Kütüphanesi 'nden Enveri'nin Düsturname-i Enveri adlı eserini kopya etmek isteyen Yinanç'a izin çıkmaz. Bunun üzerine Mükrimin Halil, kitabı pasaj pasaj ezberleyerek istinsah eder. Böylece kültür tarihimizin önemli bir eseri yayınlanmış olur.