Arama

İslam medeniyetinin hafızaları

Medeniyet ve kültür tarihimizde hafızasında kütüphaneler barındıran birbirinden değerli isimler mevcut. Tarihimizde kitaba bakarak malumat vermek hoş görülmez, alim kendisine sorulan eseri yahut bilgiyi ezberinden okurdu. İslam medeniyetinin sonraki kuşaklara naklinde de önemli bir yer tutan alimler arasında beş isim var ki zaman geçtikçe değerleri daha iyi anlaşılıyor.

◾ Zamanla konağı bir kültür yuvası haline gelen İbnülemin, ülkemizin şair, yazar ve sanatçılarına önemli dokunuşlar gerçekleştirir.

◾ Büyük ismin "İbnülemin Akademisi" olarak anılan evi Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde daima kültür muhafızlığı yaptığı gibi yeni ile eski arasındaki bağı da kuvvetlendirir.

İstanbul'da bir ilim akademisi

Bir Kültür Savaşçısı

◾ Ülkemizin en mühim tarihçilerinden biri olarak kabul edilen Ord. Prof. Dr. Mükrimin Halil Yinanç hafızasıyla kitap çoğaltan bir alim, gözüpek bir kültür savaşçısıydı.

◾ Çocuk yaşlarda hafızlığını tamamlayan, Arapça ve Farsça öğrenen Yinanç hayatı boyunca çalışkan ve ezbere önem veren bir isim oldu.

Kabataş ve Galatasaray Lisesi'nde ders verdiği zamanlarda öğrenciler arasında bir efsane olan Mükrimin Halil'in Paris'te gerçekleştirdiği bir olay ise eşi bulunmaz cinsten...

Paris'te iken Fransız Milli Kütüphanesi'nden Enveri'nin Düsturname-i Enveri adlı eserini kopya etmek isteyen Yinanç'a izin çıkmaz. Bunun üzerine Mükrimin Halil, kitabı pasaj pasaj ezberleyerek istinsah eder. Böylece kültür tarihimizin önemli bir eseri yayınlanmış olur.

  • 10
  • 11

Kedili alim: İsmail Saib Sencer

◾ Kırk yıldan fazla süre Beyazıt Kütüphanesi'nin müdürlük görevini ifa eden İsmail Saib Bey, İslam kültür mirasının yanında Doğu ve Batı ilimlerine yakından ilgiliydi.

◾ Kendisinden fikir almak için müracaat edenlere kitaplar tavsiye ederken, zikredilen eserin adının ve müellifinin yanında yayın tarihini de ezberinden sayarmış. Bu yönü ile hafızasında büyük bir kütüphane olduğu düşünülen İsmail Saib Sencer, tarihimizin gördüğü büyük bibliyograflardandı.

  • 11
  • 11

◾ Hayatını ilme vakfeden Sencer'e ülkemizin dışından pek çok bilim adamı da hayatı boyunca müracaat etti. Kütüphaneciliğinin yanında son "hafız-ı kütüb"lerden biri olarak anılan Sencer, kitabiyat ilminin önemli temsilcilerindendi.

Hafız-ı Kütüb nedir?

Osmanlı vakıf kütüphanelerinde görev alan kimseler için kullanılan tabir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN