Arama

İslam mimarisinin çekirdek kavramı: Mekan

Fetihler vasıtasıyla farklı kültür ve medeniyetlerin sanat yaklaşımları ile iletişim kuran İslam medeniyeti, kendine has bir sanat dili ve geometrisi oluşturur. Maddiyatın ötesine geçen İslam sanatı, sade ve grafiksel bir yorumla mekanın içinde kendini ifade eder. İslam mimarisinin gelişmesi ve ilerlemesiyle bu kavram tecessüm ederek mimarinin kalbine yerleşir. Peki, İslam mimarisi mekanı nasıl inşa eder?

💠 Zamanla kültürün, sanatın, resmin farklı medeniyetlerle olan iletişimle gelişmesi sonucu geniş bir boyuta taşınan İslam sanatı, mekanı da beraberinde geliştirir ve değiştirir.

💠 Mekan farklı coğrafyaların koşullarından da etkilenerek yeni form, biçim ve ifadelere dönüşür. Üstü açık örtü zamanla kapalı bir forma, çatıya ve kubbeye dönüşür.

Türkiye'de görülmesi gereken 15 antik kent

💠 İslam sanatının geometrik penceresiyle belirli bir şekle dönüşen mekanlar, dinimiz İslam'ın temel kavramlarıyla kaynaşarak çeşitli zenginlikleri içerisine giren, gören, deneyimleyen herkese hissettirir. İslam'ın kalbi tatmin edişi, ruhu besleyişi mekana geniş ve müferrah bir üslup olarak yansır.

💠 İslam mimarisinde mekan, Allah'ın (CC) kuluna değer verdiğine ve onu yeryüzüne temsilci olarak gönderdiğine işaret edercesine, insanın varlığına hürmet eder bir nitelikte yapıları oluşturur.

Osmanlı çeşme mimarisinin 5 eşsiz örneği

  • 10
  • 10
İslam mimarisinin çekirdek kavramı: Mekan

💠 İslam medeniyeti erdem ve ahlakıyla sanatta benzersiz bir güneş gibi açtığı gibi, mekan kavramı da İslam sanatında filizlenerek büyür ve hayatta yerini alır.

💠 Mekan öğüt veren bir alim, Cenab-ı Hakk'ı hatırlatıcı bir dost, mümine rehberlik eden bir yoldaş olarak İslam'ı temsil eden yegane bir sembol olur.

💠 Mekan, İslam mimarisinde öyle bir yer ve dil edinir, öylesine anlamlı bir kilit unsura dönüşür ki İslam yapıları mekanın bu tanımlı ve özgün kavramı olmadan sadece maddi unsurlardan oluşan bir yığına dönüşür.

💠 İslam mimarisindeki göze ve gönle hitap eden üslup, mekana verilen hürmet ve ehemmiyete dayanır.

Mimar Sinan'ın 3 eseri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN