Arama

İslam sanatları kimden etkilendi?

Sanat, insanlık tarihi kadar eski bir olgu olup, bir medeniyeti en iyi anlamanın yollarından biri de sanata, güzelliğe bakışıdır. Her medeniyet kendi görüşünü yansıtan bir sanat telakkisine sahiptir. İslam sanatları da İslam'dan bağımsız düşünülemez. Bu minvalde İslam'ın hakikat algısı, hayata bakışı ve estetik kaygısı İslam sanatlarında tezahür eder. Kur'an ve sünnet, İslam sanatları için daima bir ilham kaynağı olmuştur. Müslümanlar sanat eserlerinde bu ilahi ilhamı esas alarak ortaya, çağları aşan, insanların beğenisini her dönemde kazanan sanat eserleri üretmişlerdir.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 11
  • 14
Bir medeniyet yansıması: İslam sanatları
Bir medeniyet yansıması: İslam sanatları

Hüsn-i hat: Güzel yazı tarihin her döneminde var olmuş, insanlar her zaman yazılarını güzelleştirmeye çalışmıştır. Fetihlerle beraber İslamiyet'in dört bir tarafa yayılması Arap yazısının da birçok kavim tarafından kullanılmasına vesile olur. Fikriyat yazarlarından olan Uğur Derman hocamızın söylemiyle "Hat, cismanî aletlerle meydana getirilen ruhanî bir hendesedir." Hat sanatının ilk temsilcisi İbn-i Mukle'dir. "Aklâmı sitte"nin kurucusu Yakup el Musta'sımı ile beraber hat sanatı başka bir hüviyete kavuşur. Hat sanatında önde giden kavim ise Türk milleti olmuştur. Şeyh Hamdullah ile beraber en iyi hat Osmanlı ve Anadolu coğrafyasından çıkmıştır.

Meşhur hattatlar;

➡İbn Mukle
➡ Şeyh Hamdullah
➡ Hafız Osman
➡ Mustafa Dede
➡ Ahmed Karahisarî
➡ Hamid Aytaç

📌Fikriyat yazarlarından Prof. Dr. Uğur Derman hocamız da ömrünü -i hatta vakfetmiştir. Prof. Derman 1955'de Üsküdar'ın manevi zatlarından Necmeddin Okyay Efendi'ye talebe olup icazet almıştır. Devam eden yıllar içinde Prof. Dr. Süheyl Ünver, Macid Ayral ve Halim Özyazıcı gibi büyük hattatlardan istifade etmiştir.


Prof. Uğur Derman'ın Fikriyat'taki yazılarını okumak için tıklayın

📌Prof. Dr. Uğur Derman Türk Hat Sanatının Şaheserleri, İslâm Kültür Mirâsında Hat Sanatı, Medeniyet Âleminde Yazı ve İslâm Medeniyetinde Kalem Güzeli başlıklı eserleri ile Hüsn-i hattın mazisine ve geleceğine ışık tutmaktadır.


Prof. Uğur Derman'ın Hüsn-i hat hakkındaki tavsiyeleri için tıklayın

Hüsn-i hat ile alakalı daha fazla bilgi edinmek için tıklayın

🔍 Bilgi Notu: Hat sanatında milletimizi en üst seviyeye çıkaran hattat Şeyh Hamdullah'tır.

  • 12
  • 14
Bir medeniyet yansıması: İslam sanatları
Bir medeniyet yansıması: İslam sanatları

Cam işleme: Cam sanatının tarihi milattan önceye dayanır. Asırlarca birçok bölgede pek çok kavim bu sanatla uğraşıp, ortaya bir cam sanatı ve kültürü çıkarmıştır. Müslümanlar 9. yüzyıldan itibaren cam işçiliğini öğrenerek bu alan hakkında eserler üretmeye başlar. İran bölgesinde başlayan İslam cam sanatı daha sonraki yüzyıllarda tüm İslam ülkelerine yayılarak kabul gören bir sanat dalı haline gelir. Camların süslenmesi ile beraber gönül coğrafyamızın birçok durağında, ortaya çok estetik görüntüler ve eserler çıkmıştır.

Cam süsleme sanatının dünyaca ünlü örnekleri;

İran ➡ Mescid-i Cuma
Mısır ➡ Sultan Kalavun Camii
Filistin ➡ Kubbetü's Sahra
Bursa ➡ Ulu Camii


🔍 Bilgi Notu: Cam üzerine desen ve renk işlenmesine "vitray" denir.

  • 13
  • 14
Bir medeniyet yansıması: İslam sanatları
Bir medeniyet yansıması: İslam sanatları

📌İslam medeniyeti mütevazılığı ve sadeliği ile öne çıkar. Bu estetik ve büyüleyici sadelik en çok İslam sanat eserlerinde görülür. Her sanatkâr Efendimiz'in (SAV) özelliklerini eserlerine nakşederek bir eser ortaya koymaya gayret etmiştir. Sadelik Efendimiz'in (SAV) en çok öne çıkan yönlerinden biridir. Hem sade olup hem etkilemek Efendimiz'den (SAV) önce pek görülen bir durum değilken Efendimiz ile beraber İslam sanatının özünü teşkil etmiştir. Bu şekilde ortaya İslam sanatları ve İslam sanat literatürü çıkar.

  • 14
  • 14
O’nun (SAV) ahlakını işlemek sadırlara…
O’nun SAV ahlakını işlemek sadırlara…

Müslümanlar her alanda olduğu gibi güzel sanatlarda da Yüce Allah'ın (CC) kelamı; Kur'an ve Efendimiz'in (SAV) sünnetini öncelemişlerdir. Sanatkârlar eserlerinde bu özellikleri daha fazla öne çıkarmak için çaba sarf etmişlerdir. İslam eserlerinde ana tema daima güzelliktir. Çünkü güzelliğin kaynağı Allah'tır (CC). Müslümanlar güzelliği yansıtmak ve hatırlamak maksadıyla eserlerini telif etmişlerdir. Bu sebepten dolayı İslam eserleri göz yormaz ve insanı dinlendirir. Bir camiye girdiğinizde ferahlarsınız aynı şekilde bir hat, tezhip, ebru içinizin huzur ile dolmasına vesile olur. İslam sanatları çıktıkları kaynak sebebiyle bizlere daima Allah'ı (CC) ve Resul-i Ekrem'i (SAV) hatırlatır. Bu eserlerin maksadı O'nun (SAV) ahlakını, yaşantısını, zarafetini gönüllere işlemek, hiç unutturmamaktır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN