Arama

İslam tarihinde bayram kutlamaları

Geçmişten günümüze İslam tarihinde; Emeviler, Abbasiler, Fatımiler, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birbirinden güçlü devlet var olmuştur. Bu devletler siyasi oldukları kadar kültürel tarihte de önemli yer tutmuşlardır. Müslümanlık tarihinin önemli bir parçası da senede iki kez eda edilen bayramlardır. Bayramlar kendi içlerinde farklı gelenekler barındırırlar. Sizler için İslam tarihinde gerçekleşen renkli bayram kutlamalarını araştırdık.

FATÎMİLERDE BAYRAM KUTLAMALARI

Asr-ı Saadet'ten beri süregelen musalla geleneği, Fatimiler zamanında da uygulanmıştır. Halife gösterişli bir törenle saraya giriş yapar.

◾ Kurban Bayramı kutlamaları, Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi arefe günü başlar. Tek farkı, bu bayramda halife, beyaz elbise yerine kanı temsilen kırmızı kıyafet giyer.

Fatîmiler kimdir?

Fâtımîler ya da Fâtımî olarak bilinen Arap devleti, Tunus' merkezli kurulmuşlardır.

SELÇUKLULARDA BAYRAM KUTLAMALARI

◾ Selçuklu, diğer İslam devletleri gibi bayramlara ayrıca ehemmiyet gösterir. Bilhassa bu dönemlerde yapılan sokak kutlamaları bayramlara renk katmaktadır.

◾ Tüm bunların yanında saraylar da süslenir. Ama ilk faaliyet bayram namazı kılmak ve kıldırmak olmuştur. Sultan bayram boyunca farklı camilere gider ve halkın arasına karışır işte bu, Selçuklu dönemindeki bayramlara has olan bir özelliktir.

Osmanlı'da Ramazan Bayramı

MEMLÜKLERDE BAYRAM KUTLAMALARI

Memlûkler döneminde Ramazan Bayramı için kutlamaları erkenden başlamaktadır. Yapılan ilk faaliyet, kadılar eşliğinde hilalin gözlemlenmesidir. Devletin başkenti Kahire'deki dükkanlar, Ramazan boyunca geceleri hep açık olmuştur. Bayramlarda yapılan kabir ziyaretleri, bu özel dönemler için ayrıca önem teşkil etmektedir.

Hilalin gözlemlenmesi ne demek?

Rü'yet-i hilal olarak bilinen hilalin gözlemlenmesi, bu hilallerin izlenerek çıplak gözle görülmesi anlamında bir İslâm fıkıh kavramıdır.

OSMANLI'DA BAYRAM KUTLAMALARI

◾ Osmanlı Devleti'nde diğer İslam yönetimlerinde olduğu gibi bayramlarda musalla geleneği devam etmiştir. Bu kıymetli zamanlarda ahali, en güzel kıyafetlerine giyer ve birbirleriyle bayramlaşırlar.

Fatih Sultan Mehmed döneminde ise farklı bayram gelenekleri ortaya çıkmıştır. Bu geleneğe göre padişah sabah namazını Hırka-ı Saadet Dairesi'nde kılar ve ardından Kur'an-ı Kerim okunur.

Osmanlı'da Ramazan geceleri

  • 10
  • 10

OSMANLI'DA BAYRAM KUTLAMALARI

Hediyeler, bahşişler dağıtılır sonrasında ise mehter çalarken bir yandan "ve hemişe bunun emsali eyyame erişmek nimeti müyesser ola" diye ahali alkış tutar.

Bayram kutlamaları, ahaliye açık şekilde düzenlenir. Bu şenliklerde seyirciler yarım ay şeklinde otururlar. Padişahın otağı bu ayın tam merkezinde konumlanır. Devlet erkanı ise padişahın sağına ve soluna sıralanır.

◾ Bu noktada sultan eşleri ve saray kadınlarının şenlikleri izlemesi için küçük bir köşk bulunur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN