İslam tarihinde önemli bir mekan: Fedek
Hz. Peygamber'in (SAV) vefatından bir süre sonra ortaya bazı fikri ve siyasi ihtilaflar çıkar. Bu çıkan hadiselerden biri de Fedek meselesidir. Fedek meselesi, Hz. Ebu Bekir (RA) ile Hz. Fatıma (RANHA) arasında yaşanır. Peki, Fedek meselesi nedir? Fedek arazisi olayını sizler için hazırladık.
Giriş Tarihi: 25.02.2024
17:13
Güncelleme Tarihi: 26.02.2024
09:36
◾ Hz. Peygamber (SAV), Hayber'in fethi gerçekleştikten sonra Ensârdan bir sahabeyi, Yahudi yerleşimcilerinin yaşadığı Fedek halkına İslâm'a davet için gönderir.
◾ Fedek Yahudileri , İslâm'ı kabul etmez ve topraklarının yarısı karşılığında Hz. Peygamber'e (SAV) barış teklif ederler. Peygamberimiz (SAV) ise bu teklifi kabul eder.
◾ Böylelikle Fedek arazisinin yarısı, Hz. Peygamber'e (SAV) tahsis edilmiş olur ve Fedek, Müslümanların eline geçer.
◾ Müslümanların eline geçen Fedek arazisinin yarısı Hz. Peygamber'e (SAV) tahsis edildikten sonra savaş yapılmadan ele geçirildiği için bu arazi "fey" kapsamında değerlendirilir.
◾ Aynı zamanda kazanılan bu gelir mücahidler arasında taksim edilmeyip Peygamber Efendimizin (SAV) tasarrufuna bırakılır. Peki, bu gelir ile Peygamber Efendimiz (SAV) ne yaptı?
*Fey nedir?
Savaş yapılmadan ele geçirilen toprak parçası.
Mücahid ne demektir?
Mekke'den Medine'ye göç eden Müslümanlara denir.
Berat Kandili'nde ne olmuştur?
Hz. Peygamber Fedek arazisinin gelirlerini ne yaptı?
◾ Hz. Peygamber (SAV), Fedek arazisinden elde edilen gelir ile bir taraftan kendi ailesinin ve Haşimoğulları'nın geçimini sağlayıp bekârlarını evlendirip diğer yandan ise Müslüman fakirlerin, yoksulların ve yolcuların ihtiyaçlarını giderir.
◾ Resulullah (SAV) vefat ettikten sonra Hz. Ebu Bekir (RA) halife seçilir ve Fedek arazisi için Hz. Peygamber'in (SAV) kızı Hz. Fatıma'nın (RANHA) birtakım talepleri olur.
◾ Hz. Fatıma (RANHA), babasının vefatından sonra kendi ailesinin üzerine olan Fedek arazisini Hz. Ebu Bekir'den talep eder. Hz. Ebu Bekir (RA) ise bu araziyi veremeyeceğini, onun devlet gelirinde olduğunu ifade eder. Çünkü Efendimizin (SAV) ailesinin geliri devlet geliri içerisinden verilmekteydi. Onlardan biri de işte, "fedek arazisi "ydi.
Hilafet ne demektir?
Hilafet kelimesi, birinin yerine geçmek, vekâlet ya da temsil etmek" gibi anlamlara gelip aynı zamanda Peygamber'den (SAV) sonra bulunan devlet başkanlığı kurumunu temsil eder.
◾ Rivayetlere göre Hz. Peygamber'in (SAV) vefatı üzerine
"Resûl-i Ekrem'in Hayber ve Fedek'teki hisselerinden miraslarını almak için Hz. Osman'ı Hz. Ebû Bekir'e gönderdilerse de Hz. Âişe onlara Resûlullah'ın, "Biz peygamberler miras bırakmayız, bizim bıraktıklarımız sadakadır" (Buhari, Meğazi, 14, 38; Feraiz, 3, İtisam, 5) ifade ettiğini dile getirirler. Bunun üzerine Fedek hadisesi meydana gelmiş olur.