Arama

İslam tarihindeki ilk hemşire Rufeyde bint Sa'd

İslam tarihindeki ilk hemşirenin ve ilk sahra hastanesi kurucusunun Müslüman bir kadın olduğunu biliyor muydunuz? Sağlık alanında önemli hizmeti bulunan Rufeyde bint Sa'd, yaralıları tedavi etmek için birçok savaşa katılmış, Resulullah'ın mescidi içinde bulunan bir çadırda hastaları tedavi etmiştir. İslam tarihindeki ilk hemşire Rufeyde bint Sa'd hakkında bilgileri derledik.

📌Resul-i Ekrem devrinde kadınların savaşlara katıldıkları ve sağlık hizmetleri başta olmak üzere savaş sırasında önemli hizmetler yürüttükleri bilinir. Yaralı ve hastaları tedavi konusunda maharetli olduğu rivayet edilen Eslem kabilesinden Küaybe'nin Hendek Savaşı sırasında okla kolundan yaralanan Evs kabilesi reisi Sa'd b. Muâz'ı tedavi ettiği, kardeşi Rufeyde'nin de bu konuda bilgili olduğu kaydedilir.

  • 3
  • 10
RUFEYDE BİNT SA'D HAKKINDA BİLGİLER
RUFEYDE BİNT SA’D HAKKINDA BİLGİLER

Rufeyde bint Sa'd, savaş sırasındaki ciddi fedakârlıkları ve organizasyon kabiliyetinin yanında, özellikle o dönem halk sağlığı alanında getirdiği yeni yaklaşımlarla İslam tarihinde yer bulmuş önemli bir isimdir.

  • 4
  • 10
İLK SAHRA HASTANESİNİ KURDU
İLK SAHRA HASTANESİNİ KURDU

📌İslam tarihindeki ilk hemşire olan Rufeyde bint Sa'd, yaralıları tedavi etmek için birçok savaşa katıldı. Onun aynı zamanda Resulullah'ın mescidi içinde bulunan bir çadırda yaralıları ve diğer hastaları tedavi ettiği de nakledilir. Rufeyde, eğitim görmüş hemşirelerin idare ettiği ilk sahra hastanesini kuran kişi olarak da İslam tarihinde önemli bir yere sahiptir.

İslam tarihinde ilk hastahaneler

📌Rufeyde'nin babası Sa'd insanları tedavi etmekle meşgul olan birisiydi ve bu sevgisini kızına da aşılamıştı. Kızı ise sadece hastalara şifa dağıtmakla kalmadı.

Babasının; "Kızım! Bütün hayatımı sana vakfettim. İlmimi ve tecrübemi sana verdim. Seni, benden sonra, Eslemoğullarının yaralılarını tedavi eden ve acılarını hafifleten bir hemşire olmaya hazırladım." sözlerini vasiyet kabul eden Rufeyde, ömrünü insanlara şifa kaynağı olmaya adadı.

📌İslam'ın ilk devirlerinde hemşirelik ve benzeri pratisyenlik işlerini yapan çok sayıda kadın bulunuyordu. Bunlar bilhassa savaş alanlarında yaralıların tedavisinde faaliyet gösteriyorlardı. İlk dönem kadınlarının hemşireliğin yanı sıra özellikle hadis çalışmaları, fıkıh, edebiyat ve eğitim konularında da aktif oldukları anlaşılır. Buna Peygamber Efendimizin soyundan gelen ve aslen Yemenli olup Şam'da yaşayan Fatıma bint Sa'd el-Hayr örnek verilebilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN