İslam'a göre çocuk terbiyesi nasıl olmalı?
Aile, evlilik bağı ile bir araya gelmiş anne, baba ve çocuklardan oluşan topluluktur. Toplumun temel taşını oluşturan "aile" İslam'ın çok değer verdiği, dünya ve ahiret yolculuğunda öncelediği bir kurumdur. Sizler için "İslam'a göre çocuk terbiyesi nasıl olmalı?" sorusunun cevabını aradık.
Giriş Tarihi: 14.08.2023
11:32
Güncelleme Tarihi: 14.08.2023
18:26
"Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun..." Tahrim Suresi 6. Ayet
Tahrim Suresi 6. Ayeti okumak ve mealini dinlemek için tıklayın
🔸 Resulullah Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu:
"Hepiniz, bir sürünün çobanı gibisiniz. Çoban sürüsünü koruduğu gibi, siz de evinizde ve emriniz altında olanları Cehennemden korumalısınız! Onlara Müslümanlığı öğretmezseniz, mesul olursunuz." (Buhari, Vesaya 9)
🔸 İslam'da kişinin yapması haram olan bir eylemi çocuğuna göstermesi, öğretmesi ve yaptırması da haramdır. Çocukları nasıl ki geçici dünya hayatının felaketlerinden koruyorsak ebedi olan ahiret hayatında cehennem ateşinden korumak da mühimdir.
ÇOCUK BÜYÜTMENİN 10 ALTIN KURALI
🔸 Dünya hayatına günahsız ve tertemiz yaradılışla gelen çocuklara yüce dinimiz İslam çok önem vermiştir. Dinimiz, çocuğa daima sevgi, şefkat ve hoşgörü yle yaklaşılmasını emreder.
🔸 Çocuk büluğ yaşına gelene kadar davranışlarından dini bakımdan sorumlu tutulmamıştır. Genel olarak büluğ denilen ergenlik yaşı erkek çocuklarında 12-15 arasında iken kız çocuklarında bu aralık 9-15 yaşlarıdır.
ÇOCUKLARDA MANEVİ EĞİTİM
🔸 Anne ve babanın çocuk üzerinde hakları olduğu gibi çocuğun da anne ve babası üzerin de hakları vardır. Bunlardan bir tanesi çocuğa güzel isim verilmesidir .
🔸 Çocuğun ilk öğretmeni olan anne ve babası çocuğa rehberlik etmeli ve dinini öğretmelidir, bu husus da çocuğun anne ve baba üzerindeki haklarındandır.
ÇOCUKLARA DİN EĞİTİMİ VERİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
🔸 Anne ve babanın çocuğuna "merhameti " dinini öğreterek olur. Çocuklar su gibi konuldukları kabın şeklini alırlar. Bu yüzden aile çocuğa örnek olmalıdır. Çocuklara Hz. Peygamberin (SAV) ve İslam alimlerinin hayatlar ı öğretilerek onları örnek almaları sağlanmalıdır.
🔸 Aile helal yemeye dikkat etmeli, çocuklara da helal rızık yedirilmelidir. Nitekim haramla beslenen çocuğun kötülüğe meyli artar. Çocuğa her istediğini almak uygun değildir. Büyüdüğünde istediğini elde edemeyince hayal kırıklığına uğrayıp isyankar ruh haline sebep olur.
"ÇOCUK EĞİTİMİ "ÇOCUK OYUNCAĞI" DEĞİLDİR!"
🔸 Başkalarının, özellikle de büyüklerinin yanında edepli olması, oturması, söz kesmemesi ve laubali hareket ve davranışlardan uzak durması çocuğa telkin edilmelidir.
🔸 Büyüklere hürmetin , insanlarla iyi geçinmenin dünya ve ahiret hayatındaki önemi anlatılmalıdır. Anne ve babalar çocuklarının kusurlu hareketlerini önce görmezden gelmeli devam ederse tatlı dille u yarmalıdır. Ödül ve mükafat, çocuğu güzel davranış sergilemeye teşvik eder. Çocukta güzel davranış görüldüğünde ödüllendirilmeli ancak ödülün dengesi iyi kurulmalıdır.
🔸 Evlat nimetinin kıymeti bilinmelidir. Onların Allah'ın (CC) emaneti oldukları daima hatırlanmalıdır. Evlada hayır dua etmeli, sabırlı olmalı, sevgiyle, merhametle kucaklamalı dır. Anne ve babasını örnek alan mutlu evlatlar da ileride kendi ailelerine böyle davranacaktır.
GELECEĞİN İNŞASINDA EN ETKİN ROL: ÇOCUK EĞİTİMİ