Akrabalık ilişkilerinin İslam'da yeri
Akrabalık bağlarını yaşatmayı, akrabaların birbirini ziyaret etmesini ve iyi ilişkiler kurmasını ifade eden Sıla-i rahim, Allah'ın (CC) emirlerinden biridir. Öyle ki doğduğu, büyüdüğü, nice hatırasına sahne olan Mekke'den ayrılarak Medine'ye hicret etmek zorunda kalan Peygamberimizin (SAV), kendisine kucak açan şehre ulaştığında verdiği ilk mesajlar arasında akraba ilişkilerine özen göstermek yani "Sıla-i rahim" vardı.
Giriş Tarihi: 16.12.2019
16:55
Güncelleme Tarihi: 11.08.2024
09:03
◾ Sıla-i rahim dini bir kavramdır ve bu kavramdaki rahim kelimesi Allah'ın (CC) Rahman isminden alınmıştır. Sevgili Peygamberimiz (SAV) bu gerçeği şöyle açıklar:
"Merhametliler, Rahman'ın da kendilerine merhamet ettiği kimselerdir. Siz yeryüzündekilere merhamet edin ki göktekiler de size merhamet etsin! 'Rahim' (akrabalık bağı) Rahman kökünden türemiştir. Kim onu sürdürürse Allah da onunla ilişkisini sürdürür; kim de onu koparırsa Allah da o kimseyle ilişkisini koparır."
(Tirmizî, Birr ve Sıla, 16)
◾ Kur'an-ı Kerim , akraba olanların, birbirlerine diğer müminlerden daha yakın olduklarını vurgular. Bütün fakih ve müfessirler, akrabadan olan müminlerin, ilgi, yardım ve dayanışmada önceliği bulunduğu hususunda ittifak etmişlerdir.
◾ Sadece bizimle bağını koparmayan akrabalarımızla ilişkimizi sürdürmek değildir Sıla-i rahim... Asıl Sıla-i rahim, sormayanı sorabilmek, aramayanı arayabilmek, gelmeyene gidebilmektir.
◾ Akrabalarımızla kurduğumuz bağ, bir kul olarak Allah'la (CC) kurduğumuz bağı etkileyecek kadar önemli dir. Onlarla iyilik, hoşgörü, merhamet ve adalet üzerine geliştirdiğimiz sağlıklı bir ilişki, her bakımdan rahmete yol açar.
◾ Kur'an-ı Kerim 'de, "Allah'a ibadet edin ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, idare ve himayeniz altında olanlara iyi davranın. Allah kendini beğenen ve daima böbürlenip duran kimseyi sevmez." buyurulur.
(Nisâ, 4/36)
"… Allah'a karşı gelmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının. Şüphesiz Allah, hepinizi görüp gözetmektedir." (Nisâ, 4/1.)
◾ Ziyaretler , her şeyden önce akrabalar arasındaki bağları kuvvetlendirir, küskünlükleri yok eder. Sevincin ve kederin paylaşılmasına vesile olup sıkıntıların giderilmesini sağlar.
◾ Dinimiz, beşeri saadetin vazgeçilmez şartlarından olan Sıla-i rahim hususunun terkini yani akrabalık bağlarının kesilmesini, şiddetle kınayarak yasaklar .
◾ Akrabalarımızla aramızdaki yol mesafesine göre haftada, ayda veya hiç olmazsa en azından yılda bir ziyarette bulunmak gerekir. Çünkü akrabalar arasında iyi ilişkileri sürdürmek, Allah'ın (CC) emirlerindendir.